Deze cursus is verlopen

MIO training: Van lastige naar leerzame gesprekken

gespreksvoeringgesprekstechniekenlastige gesprekkenmoeilijke gesprekkencommunicerencommunicatie

Verloskundigen verschillen in wat ze als 'makkelijke' en 'lastige' gesprekken ervaren. De gemeenschappelijke noemer is, van beide kunt u veel leren en over uzelf en de ander. Als zorgverlener heeft u bovendien de taak zich in te spannen om de interactie met uw cliënt zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Hoe dit voor de cliënt, haar partner en uzelf op een heilzame manier te doen vergt mogelijk meer oefening en achtergrondkennis.

225
6.5 Punten
Online
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 225
Opmerking :Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00
Kortingen
€ 25
Abonnementskorting

Beroepen

Verloskundigen
6.5 Punten
KNOV

Sprekers

Wietske Duinsbergen

Psycholoog
Daarnaast docent aan de Verloskunde Academie Amsterdam
Omschrijving

MIO Van lastige naar leerzame gesprekken

In de verloskunde krijg je te maken met allerlei verschillende mensen en situaties. Veel gesprekken zullen prettig en redelijk ‘als vanzelf’ verlopen. Andere gesprekken voelen wellicht meer aan als lastig, omdat het onderwerp niet eenvoudig is om bespreekbaar te maken of omdat een cliënt gedrag vertoond waar je niet zo goed raad mee weet. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: je vermoedt dat er sprake is van huiselijk geweld en wilt dat aankaarten, je voelt je genoodzaakt een melding te doen bij Jeugdzorg, de NIPT geeft een aanwijzing voor Trisomie, 21, 13 of 18. Of je vind een medische aanwijzing voor een probleem dat een cliënt niet heeft zien aankomen, zoals DG of een verhoogde RR; de cliënt wordt patiënt tegen wil en dank. Daarnaast zijn er cliënten die moeilijk gedrag vertonen, zoals claimend gedrag.

Verloskundigen verschillen in wat ze als ‘makkelijke’ en ‘lastige’ gesprekken ervaren. De gemeenschappelijke noemer is, van beide kun je veel leren; over jezelf en de ander. Als zorgverlener heb je bovendien de taak je in te spannen om de interactie met je cliënt zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Hoe dit voor de cliënt, haar partner en jezelf op een heilzame manier te doen vergt mogelijk meer oefening en achtergrondkennis.

DOKh biedt de praktische training van lastige naar leerzame gesprekken. De achtergrondinformatie betreffende huiselijk geweld, NIPT uitslag, de medische bevindingen en de daarbij behorende inhoudelijke thema’s neem je als voorbereiding op de training, door. Tijdens de training wordt de theorie van ‘Lastige interactie’ interactief besproken, toegesneden op de behoeften van de deelnemende verloskundigen (je kunt dus ook andere inhoudelijke thema’s aandragen). Ook krijg je de gelegenheid om een gesprek te oefenen met een actrice.

Tijdens het oefenen worden intervisie over eigen ervaringen en het oefenen met gespreksvaardigheden afgewisseld. Beide staan onder begeleiding van een zeer ervaren docent en actrice.

In de intervisie en rollenspelen gaan we onder andere in op:

  • Identificeren van hetgeen als lastig wordt ervaren in een gesprek (probleem) en het komen tot een gespreksdoel (hulpvraag);
  • Exploreren van wat er in de cliënt omgaat, gedurende het gehele consult;
  • Stilstaan bij eigen normen en waarden, en de mogelijke invloed daarvan op het gesprek.

Online training

Voor deze training is het belangrijk dat je de voorbereiding goed doorneemt en de opdracht vooraf instuurt.

Vanwege het interactieve karakter van de training wordt het aantal deelnemers beperkt tot 10.

Kort voor de training ontvang je van ons een link naar de Zoom bijeenkomst.

Bij online trainingen vragen wij je de camera aan te zetten. Alleen dan kunnen wij de scholing voor je accrediteren.

Accreditatie:

Deze training is door de KNOV geaccrediteerd voor 6,5 punten, waarvan 2,5 in categorie A (bij- en nascholing) en 4 in categorie C (methodisch intercollegiaal overleg) ID: 419409.

Stichting DOKh

secretariaat@dokh.nl
0725279100
6, Robijnstraat, Alkmaar, 1812RB