Seksualiteit bij mensen met autisme

seksualiteitautismeautismespectrumstoornisASSpsychoseksuele ontwikkelingbegeleiden

Een autismespectrumstoornis (ASS) geeft vaak emotionele en praktische problemen in iemands psychoseksuele ontwikkeling. In deze cursus krijg je zicht op de invloed van autisme op het seksuele leven van mensen en op interventies en oplossingen die je je cliënten kunt bieden. Dat geeft je meer zelfvertrouwen om aan de slag te gaan met vragen en problemen op dit gebied.

16th May 2024
09:30 - 12:30
525
In aanvraag
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 525
Inclusief : lunch en digitale literatuur
Exclusief : eventuele boeken

Datum en locatie

16 May 2024
09:30
06 Jun 2024
12:30
Utrecht Utrecht Oudenoord, 6

Beroepen

Jeugdzorgwerker
Accreditation in aanvraag
SKJ
Orthopedagoog-generalist
Accreditation in aanvraag
NIPK&J/NVO, SKJ
Pedagoog
Accreditation in aanvraag
SKJ
Psycholoog NIP | Kinder- en jeugdpsycholoog
Accreditation in aanvraag
NIPK&J/NVO
Verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg
Accreditation in aanvraag
VSR

Competenties

Medische handelen 80 %
Kennis en wetenschap 20 %
Omschrijving

Binnen de hulpverlening aan mensen met een autismespectrumstoornis is duidelijk geworden dat de inhoud van deze ontwikkelingsstoornis (mede)verantwoordelijk is voor de wijze waarop inhoud en vorm kan worden gegeven aan hun psychoseksuele ontwikkeling en seksuele handelen. Dit kan regelmatig leiden tot emotionele en praktische problemen bij betrokkenen, zowel voor personen met een autismespectrumstoornis waarbij sprake is van een (boven)gemiddelde intelligentie als voor hen met een verstandelijke beperking. Deze complexe problematiek leidt in de praktijk van de zorg- en hulpverlening bij de hulpverlener regelmatig tot situaties waarbij deze zich onvoldoende bekend acht met de hulpvraag en de daaruit voortvloeiende noodzakelijke oplossingen. Men voelt zich in deze dan ook vaak onthand.


Wat leer je?

Je vergroot je theoretische en praktische kennis over de psychoseksuele ontwikkeling en de invloed hiervan op het functioneren bij personen met een autismespectrumstoornis, zowel met betrekking tot het individuele functioneren als met betrekking tot het omringende systeem (partner, gezin, maatschappij). Deze cursus geeft de aanzet tot het systematisch herkennen van deze specifieke ontwikkeling en genoemde invloed, alsook een aanzet tot het systematisch beïnvloeden van de veelal complexe gevolgen hiervan op het functioneren van de cliënt en diens omgeving.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS