Psychiatrische aandoeningen bij ouderen

Zoals: depressie, psychose, delier en persoonlijkheidsstoornissen
psychiatrische aandoeningenouderendepressiepsychosedelierpersoonlijkheidsstoornissenpsychiatrie

Als professional krijg je steeds vaker te maken met complexe, psychiatrische aandoeningen bij ouderen. In deze interactieve cursus maak je kennis met de basisbegrippen uit de psychiatrie (DSM-5) en de meest voorkomende aandoeningen. Je oefent met praktijkgerichte voorbeelden, filmmateriaal en eigen ervaringen.

01 nov. 2024
09:30 - 16:30
845
18-36 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 845

Datum en locatie

01 nov. 2024
09:30
22 nov. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
07 mrt. 2025
09:30
28 mrt. 2025
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
36 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
36 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
36 Punten
Registerpl
GGZ-agogen
36 Punten
Registerpl
Jeugdzorgwerker
36 Punten
Registerpl

Competenties

Medische handelen 100 %

Sprekers

Dr. Martin G. Kat

Psychiater-psycho­thera­peut
Dr. Martin G. Kat is psychiater-psycho­thera­peut en sinds de jaren '80 van de vorige eeuw gespeciali­seerd in de ouderenpsychia­trie waaronder dementie. Hij werkt in eigen prak­tijk en in een huisartsenprak­tijk. Voorts is hij docent, auteur, onder­zoeker in de ouderenpsychia­trie en consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise.

Hennie Snoeren

Psychia­trisch ver­pleeg­kundige, GGZ-trainer en EQA practitioner coach
Hennie Snoeren is psychia­trisch ver­pleeg­kundige, GGZ-trainer en EQA practitioner coach gespeciali­seerd in psychia­trie, per­soon­lijkheid en gedrag bij ouderen. Zij is (gast)docent bij ver­schil­lende scholingen en spreekt regelmatig op symposia. Hennie is werk­zaam bij PersonaCura, instituut voor hooggespeciali­seerde ouderenpsychia­trie en is daar­naast zelf­standige bij “Hennie Snoeren training-coaching”. Zij richt zich op consultatie en het onder­steunen van de zorgprofessional die te maken krijgen met ouderenpsychia­trie. Haar werkwijze is prak­tisch, begrijpelijk en uitvoerbaar.
Omschrijving

De laatste jaren is er veel aandacht voor het welzijn van de oudere mens. Ouder worden gaat vanzelf maar de vraag is hoe gezond dit proces verloopt. Het werken in de hedendaagse ouderenzorg is aan het veranderen, want steeds vaker is er sprake van complexe stoornissen zoals psychiatrische aandoeningen en moeilijk en dikwijls onbegrepen gedrag. De ouderenpsychiatrie is een jong vakgebied binnen de psychiatrie en na een periode met relatief veel aandacht voor dementie, neemt de kennis over psychiatrische aandoeningen als depressie, angst, psychose en persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen toe.


De twee deskundige docenten nemen je mee in een dynamische en interactieve cursus waarbij je wordt uitgenodigd om mee te doen en voorbeelden en ervaringen aan te dragen. De docenten benaderen de inhoud van de cursus ieder vanuit hun eigen achtergrond: zowel de psychosociale (verpleegkundige) als de medisch-psychiatrische (medische) deskundigheid. Ze bespreken de diagnostiek, begeleiding en behandeling van onder andere:

  • diagnostiek en onderscheidende diagnostiek oftewel differentiaaldiagnostiek
  • behandeling en begeleiding van de volgende aandoeningen/stoornissen:
  • persoonlijkheidsstoornissen
  • neurocognitieve stoornissen (delier, dementie, autisme)
  • psychosen
  • depressie
  • angststoornissen


Wat leer je?

Je leert op een overzichtelijke manier de basisbegrippen uit de psychiatrie (DSM-5) en de meest voorkomende aandoeningen bij ouderen. We gaan dieper in op deze problemen, uitgaande van het principe 'turning research into practice', oftewel het inzetten van de verworven kennis in de dagelijkse praktijk. Er wordt gebruik gemaakt van praktijkgerichte voorbeelden, filmmateriaal en eigen ervaringen.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS