Deze cursus is verlopen

Jaarlijks Congres - Angst bij kinderen en jongvolwassenen

angstsociaalautismejeugdjongvolwassenenangstproblematiek

Dit jaar staat het jaarlijks congres over angst in het teken van het begeleiden en behandelen van jonge mensen met angstproblematiek. Dit congres richt zich op het vergroten van de kennis van hulpverleners en leerkrachten die werken met kinderen en jongvolwassenen met angstproblematiek, zodat zij in staat zijn om effectieve interventies te bieden en het welzijn van deze jeugdigen te verbeteren. Het praktijkgericht programma is opgebouwd uit drie plenaire lezingen en vier deelsessies.

295
0-7 Punten
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295
Inclusief : Koffie, thee en lunchbuffet; Congresmap (digitaal); Hand-outs (digitaal).
Exclusief : BTW
Kortingen
€ 20
01 Jul 2023
01 Nov 2023

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Cliëntondersteuner
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezinshuisouder
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezondheidszorgpsycholoog
Accreditation in aanvraag
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
Accreditation in aanvraag
FGzPt

Sprekers

Dr. Guido van de Luitgaarden

Dagvoorzitter
Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Prof. Dr. Lisbeth Utens

Docent
Lisbeth Utens (is bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij kinderen en adolescenten aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij doet onderzoek naar de effecten van cognitieve gedragstherapie bij kinderen en tieners met angststoornissen. Daarnaast onderzoekt Lisbeth psychosociale uitkomsten, met name angst, depressie en posttraumatische stress, bij kinderen met een lichamelijke aandoening. Daarbij onderzoekt zij tevens welke factoren deze psychosociale uitkomsten op lange termijn voorspellen.

Prof. Dr. Stefan van der Stigchel

Docent
Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab die onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld vormen. Het onderzoek van Stefan is in het verleden ondersteund door NWO Veni en Vidi subsidies. Op dit moment doet hij onderzoek naar visueel werkgeheugen, gesteund door een ERC Consolidator subsidie en NWO VICI subsidie. Naast zijn wetenschappelijke publicaties is Stefan auteur van de populairwetenschappelijke boeken 'Zo werkt Aandacht' en 'Concentratie', en meer recent 'Grip op je aandacht'. Zijn boeken worden internationaal uitgegeven, onder andere bij MIT Press.

Dr. Anne Miers

Docent
Anne Miers is Universitair Hoofddocent in ontwikkelingspsychopathologie bij de afdeling Ontwikkelings-en-Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij is gepromoveerd op de Social Anxiety and Normal Development Study (SAND). In haar huidig onderzoek richt Anne Miers zich op het uitvinden van nieuwe interventietechnieken om het niveau van sociale angst bij tieners te doen verminderen. Ze kijkt daarbij naar de rol van leeftijdsgenoten in dit proces, gericht op het verbeteren van interventies voor sociale angst bij jongeren.

Dr. Jeffrey Roelofs

Docent
Jeffrey Roelofs heeft na zijn studie Geestelijke Gezondheidkunde en epidemiologie promotieonderzoek gedaan naar psychische factoren bij mensen met chronische pijn. Na zijn promotie is hij zich gaan richten op internaliserende stoornissen bij kinderen en jeugdigen. Hij heeft met een VENI subsidie onderzoek gedaan naar negatief denken bij depressie. Momenteel houdt hij zich bezig met onderzoek naar groepschematherapie bij jongeren met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling en eetstoornissen. Naast zijn academische werkzaamheden is hij klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkt hij bij Youz Maastricht en in een vrijgevestigde praktijk. Hij is supervisor cognitieve gedragstherapie (VGCt) en schematherapie (VSt).

Prof. Dr. Jeff Temple

Docent
Prof. Dr. Temple is hoogleraar, erkend psycholoog, en Vice Dean for Research and Scholarship aan de School of Nursing van de University of Texas Medical Branch (Galveston, USA). Hij bekleedt ook de John Sealy bijzondere leerstoel in Community Health. Als directeur van het Center for Violence Prevention, richt hij zijn onderzoek op de preventie van interpersoonlijk geweld, evenals geweld in gemeenschappen. Jeff heeft meer dan 250 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan en publiceerde onder meer JAMA, JAMA Pediatrics, The Lancet Child and Adolescent Health, Pediatrics en het Journal of Adolescent Health. Aan zijn werk werd ook aandacht besteed door onder meer Forbes, CNN, New York Times, TIME Magazine, Washington Post en de satirische website The Onion.

Drs. Ard Nieuwenbroek

Docent
Ard is contextueel therapeut, communicatietrainer en een praktijkman 'pur sang'. Hij heeft ruime expertise op het gebied van activeren van de (vaak verborgen) kracht in mensen. Daarnaast is Ard auteur en heeft inmiddels 25 boeken op zijn naam staan, die veelal over het onderwerp faalangst en contextueel werken gaan.

Prof. Dr. Mario Braakman

Docent
Mario Braakman is psychiater, psychotherapeut en cultureel antropoloog. Hij verrichte antropologisch veldwerk onder Maya indianen in Yucatan, Mexico en studeerde cum laude af als antropoloog. Na het behalen van zijn artsdiploma begon hij met zijn opleiding tot psychiater en was hij tien jaar lang hoofd behandeling van een gespecialiseerde psychiatrische kliniek voor asielzoekers en vluchtelingen van het latere Pro Persona. Sinds 2007 is hij hoofdopleider psychiatrie van Pro Persona en in 2013 promoveerde hij op een onderzoek naar het vaststellen van de diagnostische validiteit van het concept ‘psychotische posttraumatische stress stoornis’ bij vluchtelingen. Daarnaast is Mario psychiater van een transcultureel psychiatrisch behandelteam en verricht hij second opinions bij migranten en vluchtelingen met psychiatrische problematiek. Gedurende zijn gehele carrière verrichte hij Pro Justitia rapportages en momenteel uitsluitend gespecialiseerde rapportages bij onderzochten met een migratie-achtergrond. Tevens is hij als hoogleraar transculturele forensische psychiatrie verbonden aan de Tilburg University.

Drs. Guus Feron

Congresmanager
Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.
Omschrijving

Dit jaar staat het jaarlijks congres over angst in het teken van het begeleiden en behandelen van jonge mensen met angstproblematiek.

Dit congres richt zich op het vergroten van de kennis van hulpverleners en leerkrachten die werken met kinderen en jongvolwassenen met angstproblematiek, zodat zij in staat zijn om effectieve interventies te bieden en het welzijn van deze jeugdigen te verbeteren.

Het praktijkgericht programma is opgebouwd uit drie plenaire lezingen en vier deelsessies.

Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van angstproblematiek bij kinderen en jeugdigen, effectieve interventies en therapieën, de rol van ouders en familie in de behandeling en preventie van angst- en dwang en de impact van deze problematiek op het dagelijks leven van kinderen en jeugdigen.

Onze sprekers hebben uitgebreide kennis en ervaring in het werken met kinderen en jeugdigen met angstproblematiek en zullen naast het delen van kennis ook handige tips en strategieën aanreiken voor het werken met deze doelgroep.


Euregionaal Congresburo

Aanbieder van studiedagen, symposia, congressen, cursussen, workshops en trainingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.
info@congresburo.com
0432057962
2, De Mandel, A, Maastricht, 6227CS