Positieve psychologie in de praktijk

Geen klachten maar krachten
positieve psychologiepsychologiepathologie

Positieve psychologie heeft de laatste 15 jaar enorm aan terrein gewonnen. Waar traditionele psychologie zich vooral bezighoudt met tekortkomingen en het verminderen van pathologie, richt positieve psychologie zich juist op het versterken van positieve eigenschappen van mensen, zoals hun kwaliteiten en vaardigheden.

31st May 2024
09:30 - 16:30
495
In aanvraag
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 495
Inclusief : Digitale literatuur en lunch
Exclusief : Boek (ongeveer € 35)

Datum en locatie

31 May 2024
09:30
14 Jun 2024
16:30
Utrecht Utrecht Oudenoord, 6

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Cliëntondersteuner
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Gezinshuisouder
Accreditation in aanvraag
Registerpl
GGZ-agogen
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Jeugdzorgwerker
Accreditation in aanvraag
Registerpl

Sprekers

Sven-Eric Roovers

Zelf­standig opleider, trainer en coach
Sven-Eric Roovers is van origine gezond­heidsweten­schapper, gz-psycho­loog en psycho­thera­peut. Momenteel werkt hij als zelf­standig opleider, trainer en coach. Sven-Eric heeft ruim twintig jaar als hoofdbehan­delaar en teamcoordinator gewerkt voor diverse tweedelijnsinstel­lingen binnen de geeste­lijke gezond­heids­zorg. Hij is lid van de VGCt en heeft zich gespeciali­seerd in de positieve psycho­logie en in oplos­sings­gericht werken.
Omschrijving

Positieve psychologie richt zich op het versterken van positieve eigenschappen van mensen zonder de negatieve kanten van het leven te ontkennen, zoals pijnlijke emoties, falen en andere problemen. In deze cursus maak je je deze manier van werken eigen. Je oefent met bewezen effectieve interventies en technieken en verdiept je in de theorieën en processen die daarvoor de basis vormen. Door zowel het positieve als het negatieve te erkennen, benader je de mens in het geheel van zijn functioneren.


Wat leer je?

Je leert een rijk scala aan evidence-based interventies en technieken flexibel in te zetten binnen je eigen vakgebied. Daarnaast biedt de cursus een diepgaand inzicht in de psychologische theorieën en processen die aan deze interventies en technieken ten grondslag liggen.


Inhoud

De vijf elementen van de gezaghebbende Well-Being Theory van prof. M. Seligman staan centraal: Positive Emotions, Positieve Relationships, Engagement (Flow), Accomplishment & Meaning.


Op de eerste dag ligt de focus op positieve emoties en positieve relaties. De Broaden-and-Build Theory of Positive Emotions van prof. B. Fredrickson komt uitgebreid aan bod en door diverse interactieve oefeningen leer je hoe cliënten het aantal positieve emoties in hun leven kunnen vergroten én hoe ze positieve relaties kunnen creëren. Thema’s als optimisme, hoop, veerkracht, dankbaarheid, verbondenheid, etc. komen uitgebreid aan bod, zowel wat betreft theorie en effectonderzoek als wat betreft evicende-based positief-psychologische interventies.

 

Tijdens de tweede dag staat de vraag centraal hoe men een betrokken en voluit geleefd leven leidt. Er wordt uitgebreid ingegaan op de Flow Theory van prof. M. Csikszentmihalyi. Om er achter te komen onder welke omstandigheden mensen makkelijker in een flow raken, wordt op zoek gegaan naar ieders eigen talenten en sterke karaktereigenschappen. Hoe brengt men deze dagelijks tot uiting en hoe kan men ze nog beter benutten? Hiervoor wordt onder andere de Nederlandse versie van de VIA Survey of CharacterStrengths gebruikt. Vervolgens komt ook de vraag aan bod hoe cliënten geholpen kunnen worden bij het vinden van zin en betekenis in hun leven. Diverse ervaringsgerichte oefeningen leren wat onze dieperliggende waarden en passies zijn. Je leert hoe een persoonlijke missie te formuleren en vanuit deze missie te gaan leven.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
6, Oudenoord, UTRECHT, 3511BS