Deze cursus is verlopen

Zorg in de Stervensfase

palliatieve zorgpalliatiefpalliatieve levensfasepalliatief-terminale fasepalliatievepalliatieve fasepalliatiecontinue palliatieve sedatiepalliatieve sedatierouwrouwprocesrouwbegeleiding

Als we over de stervensfase spreken, gaat het om grof weg de laatste twee weken van het leven. In deze voor betrokkenen vaak intense fase treden er specifieke symptomen op. Daarnaast speelt goede begeleiding van de patiënt en zijn naasten een zeer belangrijke rol. Een 'rouwdoula' kan hier een belangrijke rol spelen. Deze helpt patiënten en hun familieleden in de begeleiding. In dit webinar zal longarts en palliatief expert Sander de Hosson de symptomen van sterven beschouwen en aangeven wat er aan individuele symptomen te doen valt en aan welke je niets hoeft te doen. Daarnaast zal rouwdoula Patty Duijn ingaan op aspecten die in de begeleiding en communicatie een rol spelen. Wat zeg je tegen familieleden? En hoe doe je dat? Welke dilemma's kunnen een rol spelen?

49
2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 49
Opmerking :V&VN leden en NVDA leden krijgen 10% korting

Beroepen

Anesthesioloog
31 Jan 2022
01 Feb 2023
2 Punten
ABAN
Arts
31 Jan 2022
01 Feb 2023
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
31 Jan 2022
01 Feb 2023
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
31 Jan 2022
01 Feb 2023
2 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
31 Jan 2022
01 Feb 2023
2 Punten
ABAN

Sprekers

Sander de Hosson

Longarts

Programma

Omschrijving

Zowel de naasten als de informele zorg (vrijwilligers) als de formele zorg (zorgverleners) hebben elk hun eigen rol. Samen kunnen zij veel doen om de de kwaliteit van het sterven te verbeteren. Voorbeelden zijn het plaatsen van het koppelbed, de Bedside Singers, de inzet van vrijwilligers van de Wensambulance of vrijwilligers van VPTZ of de Stichting Eenzame Dood. Deze initiatieven zullen besproken worden.


Sander de Hosson (1977) is longarts en auteur van het boek Slotcouplet. In maart 2023 zal ook het boek 'Leven toevoegen aan de dagen' uitkomen, dat hij samen schreef met journalist Els Quaegebeur.


Patty Duijn is rouwdoula en begeleidt vanuit die functie veel families rond en na de stervensfase.

Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.