Deze cursus is verlopen

Dagje Texel

vitaminenvitaminesvoedingssupplementenhernialeverpuberbrein

DOKh en de NVDA komen ook naar je toe dit najaar ! Zaterdag 1 oktober is het weer zover. Het is Christien, Antje en Tineke weer gelukt om een geweldig programma samen te stellen en omdat 2 april binnen 3 dagen vol zat hebben we voor jou een 2e dag georganiseerd!

262
5 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 262
Kortingen
€ 212.5

Beroepen

Doktersassistent
5 Punten
CADD
Praktijkondersteuner Huisarts - kind en jeugd (POH-GGZ Kind & Jeugd)
5 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts - Somatiek (POH-S)
5 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts (POH)
5 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ)
5 Punten
NVvPO
Omschrijving

1. Wat ben je waard


Jane Kramer, advocaat en mediator



Als je werkzaam bent in een huisartsenpraktijk of in een ziekenhuis vorm je een team. Je hebt samen de verantwoording voor goede patiëntenzorg. Dat kan alleen als je ook een goede band met elkaar hebt. Als je zo nauw met elkaar samenwerkt is het moeilijk om voor jezelf op te komen, over salaris te praten enz.


Jane Kramer, advocaat en mediator met als werkveld het arbeidsrecht, is al 20 jaar verbonden aan de NVDA krijgt regelmatig met allerlei vragen op het gebied van arbeidsrecht en Cao te maken.


In haar presentatie behandelt zij de volgende onderwerpen:


De arbeidsovereenkomst en de CAO, hoe zit dat eigenlijk

Arbeidsconflicten, hoe ontstaan ze, hoe voorkom je ze en wat doe je als het mis gaat.

Ben je goed ingeschaald in FWHZ/ FWG?

Voorbeelden uit de praktijk.

Aansprakelijkheid voor fouten, waar staan we nu wat dat betreft.

Verder is er gelegenheid om vragen te stellen

én


2a. Ik ga dit gesprek beëindigen


Ilonka Brugemann, huisarts, communicatietrainer en coach



Patiënten met bijzondere persoonlijkheden en psychische stoornissen, aan je balie, in de spreekkamer of aan de telefoon... ga er maar aan staan! Tijdens deze workshop passeren de verschillende 'lastige lieden' de revue (in theorie), en kijken we naar de mogelijkheden en verschillende soorten 'gebruiksaanwijzing'. Er zal ook ruimte zijn voor het 'feest der herkenning', een moment van reflectie welke 'lieden' voor jou vooral 'lastig' zijn. Na de workshop is je inzicht toegenomen en liefst ook vaardiger. Wie weet wordt het omgaan met de lastige lieden zelfs een uitdaging.


óf


2b. Vitamines en voedingssupplementen


Joke Admiraal, internist


Regelmatig komen patiënten op het spreekuur met de vraag of ze niet een vitaminetekort hebben. Ze zijn moe, hebben haaruitval, brokkelige nagels of i.d. Hebben gelezen of van familie, vriendinnen, collega's gehoord dat ze waarschijnlijk een vitaminetekort hebben. Vooral Vitamine B12 en D.


Willen dan een labbriefje om te gaan prikken. Ook slikken veel mensen voedingssupplementen maar is dat wel zo verstandig?


Wat heb je nodig? Wat zijn de consequenties en de gevaren? En voor wie is het noodzakelijk dit soort middelen te slikken.


Joke Admiraal, is in 2018 met pensioen gegaan. Zij heeft vele jaren als internist in verschillende ziekenhuizen gewerkt waarvan de laatste 9 jaar voor haar pensionering in het ziekenhuis in Den Helder. Zij geeft ons inzicht in de zin en onzin van al die middelen.


óf


2c. Help, heb ik een hernia?


Kees-Peter Paul, huisarts


Iedereen heeft weleens rugpijn, het is ook een van de meest voorkomende klachten waarmee patiënten bellen. Altijd lastig aan de telefoon om te beoordelen of het nodig is een afspraak te maken of dat je kunt volstaan met advies. Patiënten zijn vaak bang voor een hernia, maar waarom eigenlijk? En meestal is het geen hernia, maar wat dan wel? Hoe maak je het onderscheid tussen de verschillende rugklachten. En bij welke patiënten en klachten moet er een (alarm)belletje bij jou gaan rinkelen voor bijvoorbeeld een aneurysma of uitzaaiing van kanker?

Meestal zijn de klachten van tijdelijke aard en de meeste patiënten kunnen met goede adviezen en pijnstilling goed geholpen worden. Het overgrote deel van de klachten verbetert snel juist door te blijven bewegen in plaats van rust en plat liggen.


In deze scholing krijg je uitleg over de rug en hoe de verschillende rugklachten kunnen ontstaan. Je leert het onderscheid tussen onschuldige en ernstige klachten en het verdere beleid.

Dokter Kees-Pieter Paul, huisarts te Julianadorp, is gepromoveerd op “de versleten rug” en is 4 jaar in opleiding geweest tot orthopedisch chirurg voordat hij de huisartsenopleiding ging doen. Hij gaat graag in op bovenstaande vragen én al jullie aanvullende vragen. Dus als je nog een andere vraag hebt, of eigen ervaring/expertise/tips wil delen, altijd goed!


én


3a. Ik ga dit gesprek beëindigen


Ilonka Brugemann, huisarts, communicatietrainer en coach


Zie 2a


óf


3b. De lever, ons eigen Detox orgaan


Joke Admiraal, internist


Mensen overlijden aan leverziekten. De lever is een heel belangrijk orgaan, we kunnen niet zonder. Wanneer denk je aan een leveraandoening? Betekenen afwijkende waarden dat mensen overmatig alcohol drinken? De term leververvetting kennen we allemaal, maar wat is het eigenlijk en wie heeft een verhoogd risico om leververvetting te krijgen? Welke leverziektes komen veel voor? Wat is de invloed van medicatie op de lever en andersom? Waarom zie je metastasen in de lever bij verschillende soorten carcinomen?


Leerdoelen:


Voldoende kennis over de werking van de lever.


Herkennen van aanwijzingen op mogelijk leveraandoening.


Ken je de risicogroepen


óf


3c. Het puberbrein


Hanneke van der Molen, GZ psycholoog


Pubers, de overgang van kind naar volwassene, een heel bijzondere fase in het leven. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Ouders begrijpen soms hun kind niet meer en het kind de ouders niet. Problemen thuis, op school. Geen huiswerk maken, halve weekenden uitslapen, ‘s avonds niet naar bed te branden, brutaal, ruzie zoeken. Op straat hangen, stiekem roken en drinken en vaak ook experimenteren met drugs en seks. Maar soms ook down en moe. De toekomst ligt voor ze open maar zo zien ze het niet. De toestroom van pubers bij de POH-GGZ wordt steeds groter.


Hoe komt dit?


Wat gebeurt er allemaal in dat hoofd van een puber.


Hanneke van der Molen GZ psycholoog geeft uitleg over de veranderingen in de hersenen bij pubers en geeft tips om hier mee om te gaan.


én


4. De gespierde mens


Martin Brester, schrijver en journalist


Spieren. We gebruiken ze de hele dag. Ons hart klopt, we ademen, praten, lachen, eten, bewegen. Zelfs bij iets relatief eenvoudigs als traplopen zijn maar liefst tweehonderd spieren aan het werk, en als we slapen nog altijd bijna de helft daarvan. En we moeten ze ook blijven gebruiken, want wie een maand in bed ligt, of als astronaut door de ruimte zweeft, ziet zijn spiermassa razendsnel afnemen.


Martin Brester, een van de schrijvers van het boek De gespierde mens, sluit Dagje Texel af en neemt ons op aanstekelijke wijze mee in de nieuwste inzichten in ons veelzijdige spierstelsel. Reken maar dat hij ons aan het werk zet! En het boek …….. krijg je mee naar huis.


Martin Brester is o.a. schrijver, journalist, redacteur, verhalenverteller en quizmaster.

Stichting DOKh

secretariaat@dokh.nl
0725279100
6, Robijnstraat, Alkmaar, 1812RB