Zwachtelen vaardigheidstraining

zwachtelennascholingfysiotherapiecompressietherapiecompressiecompressief zwachtelen

Vanuit de 'knelpunt analyse' van het Nivel, ZON-MW en V&VN* is naar voren gekomen dat er in het werkveld erg veel behoefte bestaat aan gerichte compressie vaardigheidstrainingen. Voor jou als therapeut is deze cursus ideaal om product-technisch inzicht, het aanbod in de markt en het inzicht in eigen vaardigheidstechnieken te krijgen. Op dit moment zijn er geen andere scholingsaanbieders die de fysiologie, anatomie en pathologie van het afvoersysteem verweven met compressie eigenschappen en toepassingsgebieden.

8th Jun 2024
09:00 - 17:00
175
6-8 Points
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 175
Includes : Cursusmateriaal, drinken, versnaperingen en lunch
Excludes : BTW
Note :25% korting voor studenten

Date and Location

08 Jun 2024
09:00
17:00
Horn Horn Broekstraat, 27b
26 Oct 2024
09:00
17:00
Horn Horn Broekstraat, 27b

Professions

Apothekersassistent
7 Points
KABIZ
Contactlens specialist
7 Points
KABIZ
Diëtist
8 Points
ADAP
Doktersassistent
7 Points
KABIZ
Ergotherapeut
8 Points
ADAP

Speakers

Katinka Rutjens

Docent
Description

Inleiding:

Vanuit de 'knelpunt analyse' van het Nivel, ZON-MW en V&VN* is naar voren gekomen dat er in het werkveld erg veel behoefte bestaat aan gerichte compressie vaardigheidstrainingen. 

Voor jou is deze cursus ideaal om product-technisch inzicht, het aanbod in de markt en het inzicht in eigen vaardigheidstechnieken te krijgen. Op dit moment zijn er geen andere scholingsaanbieders die de fysiologie, anatomie en pathologie van het afvoersysteem verweven met compressie eigenschappen en toepassingsgebieden. We maken tijdens de training gebruik van de meeste op de Nederlandse markt verkrijgbare compressiematerialen. We laten ons niet leiden door 1 bepaald product of merk. Zo pakken we een smal thema breed aan. 

De meest onderschatte verpleegtechnische handeling aller tijden is het zwachtelen van een been. De 95 van de 100 ondervraagde behandelaars denken dat ze de techniek beheersen en geven aan dat ze goed bezig zijn. Een grote studie, gehouden onder 974 behandelaars geeft weer dat maar 5% reproduceerbare drukken kunnen creëren onder een verband. Dat wil zeggen dat deze 5% (48 personen) ongeacht de vorm en de omvang van het been steeds opnieuw de gewenste druk wisten te halen. De totale kosten voor het behandelen en genezen van een ulcus cruris rijzen de pan uit. 2% van het zorgbudget wat de zorgverzekeraars uitgeven wordt gespendeerd aan het ulcus cruris. Ook geeft het ulcus cruris 40% meer arbeidsongeschiktheid per jaar vergeleken met iedere andere ziekte. 1 % van de Nederlandse populatie krijgt ooit een ulcus cruris.

Beschrijving

Tijdens deze fysieke bijeenkomst waarin vooral je praktijkvaardigheden centraal staan leer je benen en armen te zwachtelen met verschillende materialen en leer je wat het verschil is tussen dynamische en statische druk en de statische stiffness index. Een compressie expert geeft je inzicht in de eigenschappen en 'gedragingen' van verschillende compressiematerialen en geeft je handvatten voor welk compressiesysteem er in verschillende situaties gekozen kan worden en leer je het praktisch aanleggen en aanmeten van ACT, ACD (klittenbandverband ) en paddingmaterialen (ook bij complexiteiten). 

Je gaat oefenen met drukmeters onder verschillende soorten zwachtels (traditionele korterek-zwachtels, plakzwachtels, meerlaags systeemzwachtels en klittenbandzwachtels) waardoor je real life kunt zien met hoeveel druk je zwachtelt en waar je je techniek moet aanpassen en/of kunt verbeteren. Je ziet in real-life hoe verbandmaterialen zich gedragen in het verloop van minuten en uren en je krijgt zo beter inzicht in de stiffness, hysterese en eigenschappen van verschillende materialen. 

Laplace en Pascal zijn geen begrippen meer, maar gaan steeds meer bij je leven. Het oefenen met drukmeters is vanuit het exportdocument compressietherapie onderste ledenmaten (behorende bij NVDV richtlijn veneuze pathologieen) een must. 

Iedereen die zich met compressietherapie in de vorm van zwachtelen bezighoudt zou ook op de hoogte moeten zijn van de fysiologische veranderingen in het menselijk lichaam welke je teweegbrengt met je zwachtel. Er wordt aandacht besteed aan de laatste theoretische inzichten op dit gebied. Tijdens deze sessie word je meegenomen in de wereld van de flebologie, lymfologie, oedeem en aandoeningen met veneuze en lymfatische uitingsvormen. Herkennen, signaleren, adviseren en ook doorverwijzen staan hierbij centraal. Ook zal in het kort de EAI (enkel-arm index) en het PAV (perifeer arterieel vaatlijden) worden meegenomen. 

Bij iedere indicatie en iedere fase in het leven van een patiënt hoort een op maat gekozen compressie oplossing. 

 

Doelstelling

Na deze masterclass weet je hoe, waarom en welke compressiehulpmiddelen je kunt toepassen in welke situatie, kun je beter door de 'bomen het bos' weer zien en heb je geleerd hoe je met de op de Nederlandse markt beschikbare middelen kunt komen tot een compressie oplossing op maat voor de patiënt. Je kent de verschillende indicaties en weet hoe je differentiaal diagnoses kunt toepassen door klinisch redeneren. Door het inzicht wat je hebt verkregen over de technische aspecten van de verschillende verbandmiddelen begrijp je dat er meer is dan druk, drukafname (degressie) en drukverdeling die je toepast met een compressief verbandmiddel. 

onderdelen:

  • Kennis, begrip en inzicht in compressie en eigen vaardigheden
  • Kennis van de anatomie van de afvoersystemen
  • Kennis, inzicht en herkennen van pathologische uitingsvormen
  • Kennis van PAV en EAI
  • Fysiologische kennis van de microcirculatie
  • Kennis van de invloed en het werkingsprincipe van compressie
  • Technische kennis van de verschillende zwachtel materialen
  • Praktische kennis van verschillende soorten zwachtel materialen
  • Vaardigheid in het toepassen van verschillende compressiematerialen


Alle opgedane kennis kun je meteen toepassen in de dagelijkse praktijk. 

Je ontvangt voorafgaande aan de cursus de hand-out (digitaal) van de presentatie die je als werkboek en tevens ook als naslagwerk kunt gebruiken. Niet alle dia's in de presentatie worden uitvoerig besproken, maar dienen als ondersteuning voor jou in de voorbereiding naar deze cursus toe. Tijdens de scholing kun je aangeven bij welk onderwerp je vragen hebt en waar je verduidelijking wilt krijgen. 

Een praktisch overzicht van welk compressiehulpmiddel er voor welke indicatie in welke situatie het meest geschikt is, wordt aan het einde van de scholing meegegeven. 


School of Skills

Bij School of Skills streven we naar de best mogelijke ervaring voor onze cursisten binnen en buiten de klas. School of Skills wil een veilige haven zijn voor cursisten zodat zij uitdagingen aan kunnen gaan en hun persoonlijke en professionele doelen kunnen behalen. We bieden een variëteit aan cursussen op het gebied van compressie, oedeem en oedeemgerelateerde ziektebeelden, voor ieder wat wils, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen en tegelijk plezier kan hebben. We respecteren de behoeften van elke cursist en geloven dat iedereen met de juiste begeleiding het doel kan bereiken.
katinka@school-of-skills.nl
0630737762
3, Louis Eijssenweg, Herten, 6049CD