Deze cursus is verlopen
Voeding en mondgezondheid
U krijgt in deze cursus inzicht in welke typen voedingsmiddelen een rol spelen bij het ontstaan van problemen in de mond.
445 - 745
2 Punten
E-learning
E-learning
Prijzen
Variabel
€ 445 - 745
Opmerking :Abonnementsprijs is afhankelijk van uw beroep.
Beroepen
Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
14 Nov 2021
13 Jan 2022
2 Punten
KRM
Tandarts
07 Jun 2019
06 Jun 2022
2 Punten
KRT
Competenties
Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %
Sprekers
L. Witteman
Diëtist
Louise Witteman is in 1999 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool als diëtist. Zij werkte 14 jaar lang als zelfstandig diëtist in haar Haagse praktijk. Evidence Based handelen vind zij belangrijk en houdt zich aan de definitie hiervan zoals deze door Sackett in 2000 is opgesteld. Zij ontwikkelde de voedingspiramide en schreef hier samen met haar collega een boek over (2010). Uit interesse verdiepte zij zich in de relatie tussen voeding en mondgezondheid en geeft over dit onderwerp al jaren cursussen aan mondhygienisten. Momenteel woont en werkt zij In Amerika waar zij bezig is met het (her)schrijven van boeken les- en voorlichtingsmaterialen, een E-healthprogramma en onderzoek naar de effectiviteit van de diëtistenbehandeling.
L. van Deuzen
Diëtist
Lienke van Deuzen is eigenaar van Livade diëtistenpraktijk. Al jaren wordt zij geïnspireerd door voeding en de invloed ervan op de (mond)gezondheid. Na haar studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, specialiseerde zij zich in de orthomoleculaire voedingsleer en tot erkent darmtherapeut. Naast haar eigen praktijk, geeft Lienke regelmatig lezingen en presentaties. Voor CME-Online heeft Lienke de cursus Voeding en mondgezondheid herzien en ge-update waar nodig.
Doelen
Wat het belang van voedselvoorlichting is.
Wat de rol van voeding bij leefstijlziekten, immuniteit en gebitsgezondheid is.
Wat het belang van goede voeding is.
Welke factoren van invloed zijn op voedselkeuze.
Wat de voedselbehoefte van verschillende bevolkingsgroepen is.
Uit welke stoffen voeding is samengesteld.
Wat de rol is van voeding bij overgewicht, calorierestrictie, metabool syndroom en diabetes mellitus.
Wat de rol van voeding bij tanderosie is.
Omschrijving
Het is al lang bekend dat voeding veel invloed heeft op het ontstaan van tandcariës en tanderosie. Maar inmiddels weten we veel meer. Antropometrische gegevens zoals het gewicht en de hoeveelheid visceraal vet zeggen iets over het risico op parodontitis. Ook vitamine D en C spelen hierbij een rol. U krijgt in deze cursus inzicht in welke typen voedingsmiddelen een rol spelen bij het ontstaan van problemen in de mond. De rol van zoetstof, suiker, eiwit en vet wordt besproken. Ook krijgt u inzicht in wat uw cliënt eet en wat dit voor het advies in uw praktijk betekent. U krijgt meer inzicht in de rol van consumptiemomenten, calcium en remineralisatie, voeding en parodontale afwijkingen, en de rol van voeding bij de opbouw van de elementen. Dit biedt nieuwe behandelperspectieven, door het aanpassen van uw advies aan de patiënt en/of de samenwerking met andere deskundigen.