Deze cursus is verlopen

Slechte adem begrijpen en bestrijden

slechte ademademgeurmondgeurhalitosefoetoer ex ore

Cursus over het begrijpen en bestrijden van een slechte adem.

445 - 745
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Variabel € 445 - 745
Opmerking :Abonnementsprijs is afhankelijk van uw beroep.

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
17 Jan 2021
16 Jan 2022
2 Punten
KRM
Tandarts
18 Jan 2021
17 Jan 2022
2 Punten
KRT

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 60 %

Sprekers

Prof. dr. A. van Nieuw Amerongen

Biochemicus, hoogleraar
Prof. dr. Arie van Nieuw Amerongen (1944) studeerde Biochemie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. In 1974 promoveerde hij op het proefschrift Hersen-specifieke glycoproteïnen. Vanaf dat jaar was hij universitair (hoofd)docent aan de Afd. Orale Biochemie, Faculteit Tandheelkunde, VU resp . ACTA, Amsterdam, en sinds 1990 hoogleraar Orale Biochemie bij ACTA, Amsterdam. Vanaf 1984 was hij hoofd van de afdeling Orale Biochemie, ACTA. Hij is gespecialiseerd in speeksel en mondgezondheid en tanderosie. Sinds 2008 is hij met emeritaat.Hij heeft als eerste auteur meer dan 100 artikelen gepubliceerd, als coauteur meer dan 200. Hij is auteur of medeauteur van verscheidene boeken over speeksel en mondgezondheid. Hij heeft 8 patenten op zijn naam staan en heeft meer dan 20 promovendi begeleid.

Doelen

In de praktijk de verschillende oorzaken voor mondgeur herkennen, op basis van een voedingsdagboek en/of de mondgeur.
Mondgeur tegengaan door middel van het stimuleren van speekselsecretie.
Advies geven aan uw patiënten over mondhygiëne en mondhygiënische middelen om mondgeur tegen te gaan.
Middelen en behandelingen inzetten om mondgeur te bestrijden.
Rekening houden met de relatie tussen mondgeur en parodontitis.
Omschrijving

Slechte adem of halitose of foetor ex ore is een frequent voorkomend verschijnsel. Geschat wordt dat ongeveer 15% van de bevolking in Nederland de mondgeur als hinderlijk ervaart. Dit percentage neemt met de leeftijd toe. Bij mensen boven de 70 jaar wordt dit zelfs op 25% geschat. Verreweg bij het grootste deel van personen met halitose wordt de slechte adem veroorzaakt door anaërobe bacteriën, waarvan de belangrijkste is Porphyromonas gingivalis. Deze bacterie wordt geassocieerd met parodontitis.


Voor de bestrijding van slechte adem is het belangrijkste een professionele mondhygiëne. Deze kan worden verkregen door interdentale gebitsreiniging met flossen en tandenstoken. Daarnaast vormt de tongrug een broedplaats van anaërobe bacteriën die zorgen voor een tongcoating. Deze kan met een tongschraper voor een belangrijk deel worden gereinigd. Ter ondersteuning van de mondhygiëne kan dagelijks een aseptische spoeldrank worden gebruikt. Door deze maatregelen worden in heel veel gevallen de mondgeur worden verminderd. Geurmaskerende mondverzorgingsproducten geven slechts een kortdurende verminderde waarneming van de mondgeur, maar geven geen verbetering te zien.


Wanneer de halitose niet veroorzaakt wordt door orale micro-organismen en ontstekingen, dan wordt deze waarschijnlijk veroorzaakt door systematisch ziektebeeld. In dat geval is verwijzing naar een internist en/of een KNO-arts aan te bevelen.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ