Deze cursus is verlopen

ENDO SEMINAR-III

De endodontische revisie.
endodontischendodontischeendodontische revisiewortelkanaalwortelkanaalstelselwortelkanalen

Alle aspecten van een revisie komen tijdens deze cursus uitgebreid aan bod.

1950
14 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1950

Beroepen

Tandarts
09 Nov 2018
08 Nov 2021
14 Punten
KRT
Omschrijving

Helaas komen rond de apices van endodontisch behandelde gebitselementen frequent periapicale radiolucenties voor. Op de röntgenfoto zijn kwalitatief minder ‘goede’ kanaalvullingen en lekkende restauraties te zien. Ook als er geen subjectieve klachten zijn, is dit een aanwijzing voor periapicale pathologie. 


Bij het niet-genezen na een kanaalbehandeling betreft het vaak onvolkomenheden in de behandeling die hebben geresulteerd in lekkage van bacteriële producten naar de omgevende parodontale weefsels. Röntgenologisch is dan ook meestal het beeld van ondervulde wortelkanalen zichtbaar, zoals een te korte kanaalvulling met tevens ruimte tussen de kanaalvulling en de kanaalwand. Klinisch kan de mislukking zich manifesteren in klachten zoals fistelvorming, zwelling en pijn. 


Het opnieuw uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling is dan de aangewezen weg. Immers, de oorzaak is gelegen binnen het eerder gevulde pulpastelsel. In de praktijk betreft het vooral gebitselementen die zijn voorzien van definitieve restauraties. Jammer genoeg moeten deze geheel of gedeeltelijk worden verwijderd, omdat een goede endodontische herbehandeling alleen mogelijk is als het eerder gevulde pulpastelsel opnieuw wordt geopend. Dit betekent allereerst (partiële)verwijdering van coronaal restauratiemateriaal en vervolgens van obstakels in pulpakamer en wortelkanaal. Dat zijn meestal stiftopbouwen, vulmaterialen, afgebroken wortelkanaalinstrumentarium en dentinevijlsel.


In deze cursus leer je met de behandelmicroscoop en specifieke (micro-)instrumenten en apparatuur om opnieuw een onbelemmerde toegang tot het kanalenstelsel te krijgen en deze nu volledig te behandelen. En dit op een dusdanige wijze dat de kans op complicaties zoals perforaties en fracturen zo klein mogelijk is.

Centre Innovative Dental Education

Het CIDE is een hypermodern cursuscentrum in een van de mooiste wijken van Den Haag. Wij maken theoretische en praktische kennis toegankelijk voor tandartsen en tandarts-specialisten.
desk@cide.nl
0703607430
23, Groot Hertoginnelaan, Den Haag, 2517EB