Deze cursus is verlopen

2-daagse workshop ‘in verbinding corrigeren en confronteren’

interventiesrelatieproblemengezinstherapietherapeutisch contactsysteemtherapeutensystemisch werkers

Wie werkt met kinderen, jongeren, partners, gezinnen, families en groepen herkent dit wel: we dansen voortdurend op het koord van verbinden en verschil maken. Verbinden betekent aansluiten, afstemmen, in dialoog gaan, zo broodnodig voor een therapeutisch contact. Maar te veel aansluiten en afstemmen kan betekenen dat we geen verschil meer (durven) te maken en mensen onvoldoende op weg zetten tot verandering.

450
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 450
Inclusief : Koffie/thee/water.

Beroepen

Systeemtherapeut
12 Punten
NVRG
Omschrijving

Als systeemtherapeuten en systemisch werkers weten we hoe ingewikkeld en spannend deze dans kan zijn en hoeveel oefening zij vraagt. In deze tweedaagse workshop nemen we je mee in het veranderende denken over de positionering van de systeemtherapeut/ systemisch werker. De pioniers van het systemisch werken waren zonder uitzondering expert in hun vak en bedachten vanuit hun kennis en ervaring helpende interventies. Ze zaten over het algemeen sterk op het verschil maken. De postmoderne wind bracht het oplossingsgerichte, narratieve en dialogische denken in ons systemisch werken en daarmee veranderde de positionering van de therapeut drastisch. Het ging niet meer over het grote verschil, maar veeleer om kleine verschillen die net het verschil kunnen maken. De term ‘not knowing’ deed in al haar schakeringen haar intrede. Het dialogisch werken introduceert een wijze van vormgeven van de behandelrelatie die zowel nieuwsgierig en respectvol naar de ander als de behandelaar ten volle aanwezig laat zijn. In deze op de praktijk gerichte tweedaagse leer je haar kennen en oefen je met haar concepten. En we gaan ook een volgende stap aan: we oefenen ook met positioneren, in verbinding corrigeren en confronteren, vanuit de dialoog. Zodat je je passend klein kunt maken én passend groot, steeds in verbinding, maar ook met de nodige moed voor het verschil te durven maken.


Ben je voor het komend seizoen op zoek naar nieuwe inspiratie? Wil je de mensen met wie je spreekt respectvol en nieuwsgierig ontmoeten en tegelijkertijd ook je eigen expertise en persoonlijke ervaring een plaats geven in het behandelcontact? Overweeg dan eens of deze tweedaagse workshop wat voor je is.

Euthopia

Eutophia komt van het Griekse ‘eu’ = goed; en ‘ t(h)opia’ = plaats, omgeving. Euthopia wil een goede plek zijn, een goede omgeving, een plaats waar mensen elkaar ontmoeten en om elkaar geven. De ‘Th’ staat ook voor ‘therapie’ en je herkent ook het woordje ‘hope’, hoop in euthopia. Mensen kennen wel het woord utopia, een ideale plaats voor geluk en welzijn. Maar dat is een ideale, geen echte reële plaats. Dat is eu-thopia wel: dat is ook praktisch realiseerbaar. We willen voor de mensen en gezinnen die naar ons centrum komen een goede plaats zijn, waar er ook ruimte is voor hoop. We zoeken naar ‘passende’ hoop: hoop die aansluit bij het leven, de krachten en mooie dingen, maar ook de problemen en moeilijkheden. Er is ruimte voor dromen en wensen, maar er is ook ruimte voor zorgen en pijn.
info@euthopia.nl
0683713837
11, Mauritssingel, Breda, 4811CR