De Cammino voor artsen – Reflectie in Umbrië

reiszelfreflectiereflectiesamenwerken

De Cammino voor artsen – letterlijk de weg – is een nascholing in Umbrië van zes of zeven dagen speciaal voor huisartsen en andere medisch specialisten. De kracht van deze week is een uitgebalanceerd reflectie programma bestaand uit een dagelijkse afwisseling van inspiratie, oefening, reflectie en uitwisselen. Het programma is ingebed in een dagelijks ritme van wandelen in ongerepte natuur, mindfulness oefeningen, gezamenlijk genieten van pure gezonde maaltijden, ontspanning en rust. Met ruim de tijd voor collegiale gesprekken. Het voedend dagelijks ritme is een wezenlijk onderdeel van de Cammino en draagt bij aan fysiek en mentaal fit(ter) worden en aan blijvende impact.De aandacht die onze buitenwereld vraagt, gaat nogal eens ten koste van de aandacht voor onszelf. Daardoor verwatert onze focus en verliezen we koers en veerkracht. Het werk als arts vraagt om dienstbaarheid aan patiënten, effectieve samenwerking en leiderschap en je verhouden tot de veranderende verwachtingen vanuit de maatschappij. Ook privé wordt er veel van ons gevraagd. Bovendien hebben we zelf de nodige ambities, behoeften en wensen. Juist daarom is reflectie broodnodig op waar je staat in werk en leven, hoe je je vak wilt uitoefenen en wilt samenwerken. De Cammino in Umbrië biedt daarvoor ruimte.

09 sep. 2024
07:00 - 20:00
2665
In Request
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 2665
Excludes : boeking € 30, heen- en terugreis naar Italië (trein of vlucht naar Rome Fiumicino of per auto naar Umbrië), reisverzekering en eventueel een eenpersoonskamertoeslag € 264 en/of annuleringsverzekering.

Date and Location

09 sep. 2024
07:00
15 sep. 2024
20:00
Via Fiume 1, 06046, Umbrië
06 okt. 2024
07:00
13 okt. 2024
20:00
Via Fiume 1, 06046, Umbrië

Professions

Anesthesioloog
Accreditation in request
24 Points
ABAN
Arts
Accreditation in request
24 Points
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
Accreditation in request
24 Points
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
Accreditation in request
24 Points
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
Accreditation in request
24 Points
ABAN

Skills

Communicatie 30 %
Maatschappelijk handelen en preventie 30 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %

Goals

Reflectie op waar je nu staat in werk en leven, hoe je je vak wilt uitoefenen en op hoe je wilt samenwerken en wilt organiseren.

je dagelijkse praktijk spiegelen aan hedendaagse leiderschapsinzichten
weten waar je kracht ligt en waar je uitdagingen
helder zicht krijgen op je doelen, onderliggende verlangens en behoeften
prioriteiten en grenzen stellen, patronen doorzien die je belemmeren
hoe zorg je dat je zelf de regie houdt?
goed voor jezelf zorgen en werken aan een optimale werk-privé balans
fysiek en mentaal fit(ter) worden en blijven
je vertaalt kennis, inzichten en vaardigheden van deze week naar je dagelijks handelen
Description

Aanpak: een geaccrediteerd programma van 24 uur ingebed in een wandeltocht in Umbrië

De Cammino – de weg – is een metafoor voor de levensweg van ons als mens en nodigt uit om wandelend te ontdekken wat je beweegt en stil te staan bij hoe je daar meer naar kunt gaan leven. Het geaccrediteerde programma slaat een brug tussen wetenschap en werkpraktijk van alle dag. We werken met een beproefde afwisseling van:

  • informatie en inspiratie uit wijsheid, wetenschappelijke inzichten en verhalen uit de praktijk.  
  • concrete methodes voor toepassing, oefening en reflectie op de eigen ervaring  
  • technieken voor verdieping van luisteren naar jezelf en de ander 
  • collegiale uitwisseling en dialoogtechnieken in de groep als geheel

Ingebed in een wandeltocht in Umbrië

De rode draad van deze tocht is wandelen. Wandelen ruimt op en schept ruimte. Beweging in je lijf geeft rust in je hoofd. Helemaal als je buiten wandelt in de stilte in de natuur. Wandelen en individueel en gezamenlijk stilstaan bij de vragen die ons bezighouden biedt de voorwaarden om te komen tot horizonverbreding en introspectie. We benutten verschillende technieken om fysiek en mentaal in beweging te komen. Zoals wandelen en mindfulness oefeningen.

De mindfulness methode die we benutten is de wetenschappelijk gevalideerde mindfulness methode MBSR (mindfulness based stress reductie) en MBCT (mindfulness based cognitive therapy). Daarbij mediteren we dagelijks en train je het richten van aandacht. Je reflecteert op je eigen denken, voelen en handelen en leert belemmerende patronen en leefregels doorzien en waar wenselijk veranderen.

Inspiratie vinden we in de vragen en thema’s die ons bezighouden, de vorderingen die we onderweg maken en bij elkaar. Daarbij biedt de samenstelling van de groep en interdisciplinair leren een belangrijke meerwaarde. Vaak wandelen we in de stilte. Dagelijks gaan we ook in gesprek met elkaar.

Het landschap waar we doorheen wandelen, is een bron van reflectie. Net als de aanstekelijke levenskunst van de bewoners van de vallei. Benedictus is hier geboren en opgegroeid. We ontmoeten heremieten, herders, en monniken, koks en herbergiers. Hun levenservaring en wijsheid blijken een verrassend actuele bron van inspiratie voor aandacht en (persoonlijk) leiderschap in leven en werken.

Het gebied en de wandelingen

De naam Umbrië komt van ‘ombra’, schaduw of luwte. Al sinds de Romeinse tijd verblijven mensen hier in de luwte, weg uit de schijnwerpers van het hectische leven.

De reis vindt plaats in de Valnerina in Umbrië. Een week weg uit de dagelijkse praktijk en de aard en de kwaliteit van het verblijf daar versterken in hoge mate de werking van het programma. De Valnerina staat bekend om zijn verscheidenheid aan landschappen, wandelpaden, ongerepte natuur en gastronomie. De tijd lijkt er vertraagd en het leven wordt geleefd met aandacht en volgt het ritme van de natuur.

We wandelen zes dagen door de Umbrische vallei van Ferentillo naar de Piano Grande in de Monti Sibillini. De wandelingen zijn geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie en het vermogen enkele uren per dag te wandelen. Tijdens de wandeltocht wordt de bagage dagelijks vervoerd, zelf wandel je enkel met een dagrugzakje. Dagelijks wordt er tussen de 10 en 15 km gewandeld, van 3,5 tot 5 uur per dag en met gemiddelde hoogteverschillen van 300 meter. De paden bestaan uit Romeinse wegen, middeleeuwse muilezelpaden, witte wegen en geitenpaadjes. We wandelen veelal in stilte in kleine groepjes in ons eigen tempo met heldere routebeschrijvingen.

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen is ons uitgangspunt. In ons duurzaamheidsbeleid onderscheiden we de sociale, culturele en economische impact van wat we doen en de impact van onze programma’s op het milieu. We wonen en werken al twintig jaar in de vallei de Valnerina en werken samen met bewoners, monniken en lokale ondernemers en organisaties. Onze langdurige verbondenheid met de bewoners versterkt in hoge mate de kwaliteit en werking van onze programma’s. Andersom zijn wij met onze programma’s en jaarlijkse stroom deelnemers van belang voor de bewoners, kleinschalige ondernemers en organisaties in de vallei en dragen bij aan de opbouw en ontwikkeling van het gebied dat in 2016 getroffen is door een aardbeving.

Voor wat betreft het milieu berekenen wij de CO2-voetafdruk van onze programma’s en reduceren en compenseren deze waar mogelijk. Wat je als reiziger kunt doen? Overweeg ook de CO2-voetafdruk van je heen- en terugreis te reduceren of compenseren en knoop als je kunt een vakantie in Umbrië vast aan het programma. Zie voor wat wij als organisatie doen en voor wat je verder als reiziger kunt doen ook onze website bij reizen & retraites: Duurzaam reizen.


Giotto Cultuurprojecten

info@giottocp.com
35, Kerkstraat, Zaltbommel, 5301EG