Suïcidepreventietraining gatekeeper

Suïcidesuïcidaalzelfmoordpreventie113gatekeeper

In je werk, maar ook privé, kun je mensen ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. De gatekeepertraining leert je hoe je deze gedachten bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. De training wordt verzorgd door de RINO Groep in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie.

12 sep. 2024
235
4-5 Points
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 235
Includes : digitale literatuur en lunch
Excludes : eventuele boek (ongeveer € 90)

Date and Location

12 sep. 2024
09:00
12:00
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
14 okt. 2024
09:00
12:00
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
12 nov. 2024
09:00
12:00
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
05 dec. 2024
09:00
12:00
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Professions

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
4.5 Points
Registerpl
Cliëntondersteuner
4.5 Points
Registerpl
Gezinshuisouder
4.5 Points
Registerpl
GGZ-agogen
4.5 Points
Registerpl
Jeugdzorgwerker
5 Points
SKJ

Speakers

Max de Boer

Docent
Max de Boer is ooit begonnen in de marketing en daarna de sportwereld. Hierna heeft hij nog een laatste switch gemaakt naar de pedagogische kant en hulpverlening. Inmiddels werkt hij al bijna 7 jaar voor de Kindertelefoon in verschillende rollen en heeft hij ook bij de hulplijn van 113 zelfmoordpreventie gewerkt. Hij hoopt met zowel mijn professionele als persoonlijke ervaring ons van dienst te kunnen zijn in zijn trainigen voor 113!

Evertine Schouten

Docent
Evertine Schouten (1983) is een enthousiaste en betrokken trainer, coach en gezinsbehandelaar. In haar werk is ze altijd gericht op “het beste uit de ander halen”. Ze heeft ervaring opgedaan in de jeugdzorg, psychiatrie, verslavingszorg. Daarna heeft ze een aantal jaren gewerkt in de anonieme hulpverlening waar ze vele gesprekken met tieners en jongeren over suïcidaliteit heeft gevoerd. Als (gatekeeper)trainer kan Evertine op een zeer toegankelijke manier kwetsbare thema’s bespreekbaar maken. Ze weet tijdens trainingen met openheid, humor en gerichte vragen een veilige sfeer te creëren.

Goals

De training leert je:

om te gaan met signalen van suïcidaliteit of een vermoeden daarvan
met concrete handvatten de suïcidale gedachten bespreekbaar te maken
verantwoord en gefaseerd door te vragen en wat daarin de grens is
hoe je kan doorverwijzen naar professionele hulp
Description

Iedereen die iemand met (mogelijke) suïcidale gedachten in zijn omgeving heeft of kan tegenkomen, kan gatekeeper zijn. Jij dus ook. Een gatekeeper, letterlijk ‘poortwachter’, verwijst naar de sleutelrol die je kan vervullen voor iemand die zodanig klem zit in zijn gedachten dat hij het leven niet meer ziet zitten. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat mensen met suïcidale gedachten er vaak niet over praten en niet snel hulp zoeken, terwijl we ook weten dat praten over deze gedachten juist helpt en oplucht. Als gatekeeper kan jij die persoon zijn die in vertrouwen genomen wordt en de gedachten bespreekbaar maakt, zonder in de rol van een behandelaar te kruipen.


De training is een gespreksvaardighedentraining van een dagdeel (4 uur) en een groot deel bestaat uit het oefenen in tweetallen. Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen:

  1. Bespreking van ervaringen met en de voorkennis over zelfmoord
  2. Het oefenen van gespreksvaardigheden
  3. Interactieve kennisoverdracht over suïcidaliteit
  4. Bespreking van verwijsmogelijkheden


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS