Deze cursus is verlopen

Basiscursus EMDR (volwassenen)

Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding
EDMREye Movement Desensitization and ReprocessingPTSStraumaposttraumatische stressstoornisangst

De basiscursus EMDR is gericht op het begrijpen en uitvoeren van EMDR. In de cursus leer je het toepassen van EMDR bij volwassenen met een ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis en andere 'aan trauma gerelateerde' angststoornissen.

1015
26-33 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1015
Inclusief : Lunch en diner op de eerste dag.

Beroepen

Cognitief gedragstherapeut
28 Punten
VGCt
Gedragstherapeut
28 Punten
VGCt
Gezondheidszorgpsycholoog
33 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
33 Punten
FGzPt
26 Punten
EMDR
Omschrijving

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode voor traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, en waarbij een veronderstelde causale relatie tussen deze ervaring en de huidige symptomatologie (angst, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen etc.) aannemelijk is.

Inmiddels wordt EMDR bij een breed scala aan stoornissen toegepast als aanvulling op bestaande behandelingen. U kunt daarbij denken aan verschillende vormen van as-1 stoornissen maar ook aan patiënten met ernstige zelfbeeldschade, complexe PTSS en persoonlijkheidspathologie. Aan de mogelijkheden (en beperkingen) van EMDR bij met name deze laatste groepen wordt in deze training geen expliciet aandacht besteed. Daarvoor dienen therapeuten een zogenaamde vervolgtraining te volgen.


Doelstellingen

De EMDR basiscursus is in principe gericht op het leren toepassen van EMDR bij ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis (zogenaamd type I trauma) en andere 'aan trauma gerelateerde' angststoornissen. Hoogstens zijdelings kan aandacht worden besteed aan specifieke doelgroepen en/of stoornissen, zoals complexe PTSS. Om deze problematiek te kunnen behandelen wordt de EMDR vervolgtraining noodzakelijk geacht. De cursus kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van korte theoretische inleidingen, presentatie van het EMDR-protocol, videodemonstraties, (semi-) plenaire oefeningen en hands on oefenen van EMDR in drie-tallen. Bij deze laatste oefeningen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers.

De EMDR basiscursus beslaat vier en een halve dag. De eerste twee dagen vinden opeenvolgend plaats, de derde dag na ongeveer vijf weken. In deze vijf weken dienen de deelnemers EMDR toe te passen bij hun cliënten, zodat daarop op de derde dag kan worden ingegaan. Voorts wordt op de derde dag opnieuw veel geoefend. De vierde dag vindt na wat langere tijd plaats (circa twee maanden). Tijdens de vierde dag is er ruimte om stil te staan bij vragen die leven bij de deelnemers naar aanleiding van (hun) ervaringen met EMDR in de praktijk. Veel tijd wordt besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte (en geselecteerde) video-fragmenten van EMDR-zittingen. De eerste dag is van 9.30-20-00uur (inclusief lunch en diner), de tweede dag van 9.30-17.00uur (inclusief lunch) en de laatste twee dagen van 10.00-17.00uur (inclusief lunch).


Werkwijze

De training is gericht op het begrijpen en leren uitvoeren van EMDR. Stap voor stap wordt het basisprotocol doorgenomen en toegelicht. Theoretische inleidingen (onder meer over de empirische status en werkingsmechanismen) worden geïllustreerd met videopresentaties en oefeningen. Er wordt geoefend in kleine groepen en tweetallen. Bij de oefening in tweetallen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers.   De EMDR basiscursus beslaat vier en een halve dag. De eerste twee dagen vinden opeenvolgend plaats, de derde dag na ongeveer drie weken. In deze drie weken dienen de deelnemers EMDR toe te passen bij hun cliënten, zodat daarop op de derde dag kan worden ingegaan. Voorts wordt op de derde dag opnieuw veel geoefend. De vierde dag vindt na wat langere tijd plaats (circa twee maanden). Tijdens de vierde dag is er ruimte om stil te staan bij vragen die leven bij de deelnemers naar aanleiding van (hun) ervaringen met EMDR in de praktijk. Veel tijd wordt besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte (en geselecteerde) video‑ fragmenten van EMDR‑zittingen.  


King Nascholing

Hoge Kwaliteit postacademische nascholing voor een betaalbare prijs. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van onze filosofie. Ben jij werkzaam als psycholoog of orthopedagoog in de Jeugdzorg, GGZ of in het onderwijs? Dan kun je bij ons terecht voor kwalitatief hoogwaardige én betaalbare cursussen. De huidige ontwikkelingen binnen ons vakgebied stellen steeds meer eisen aan (na)scholing. Wij vinden dat een prima ontwikkeling, maar realiseren ons ook dat het behalen van aanvullende registraties tijdrovend en bovendien erg kostbaar is. Wij willen professionals in de jeugdzorg helpen om continu up-to-date te blijven en bieden daarom een breed aanbod aan van betaalbare cursussen en trainingen voor hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg en onderwijs.
info@kingnascholing.nl
0202443165
111, Czaar Peterstraat, Amsterdam, 1018PE