Deze cursus is verlopen

Hulpverlening aan kinderen en hun gescheiden ouders, mogelijkheden en valkuilen

hulpverleningkinderengescheiden oudersproblemen

Leer ontwikkelingsproblemen te herkennen en erop in te spelen, en ontdek hoe je de ouders ondersteunt bij de opvoeding en de omgang met elkaar. Zo kun je eraan bijdragen dat kinderen zich ondanks alles zo goed mogelijk ontwikkelen en later niet tegen problemen aanlopen wanneer ze zelf relaties aangaan.

530
12-40 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 530
Inclusief : digitale literatuur
Exclusief : boek (ongeveer € 50)

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
40 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
40 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
40 Punten
Registerpl
GGZ-agogen
40 Punten
Registerpl
Jeugdzorgwerker
40 Punten
Registerpl
Omschrijving

Elk jaar worden ongeveer 35.000 kinderen in Nederland geconfronteerd met de echtscheiding van hun ouders. Echtscheiding is een ‘normale’ levensgebeurtenis geworden. Toch hebben veel gescheiden ouders er moeite mee hoe ze de (opvoedings-)relatie met hun kinderen in de nieuwe situatie op een harmonieuze wijze vorm kunnen geven. Het blijkt moeilijk te zijn om een onderscheid te maken in de relatie die men had als partners en de relatie die men voor altijd blijft houden als opvoeders. Wanneer kinderen langdurig geconfronteerd worden met ouders die het ook na de scheiding niet lukt de strijdbijl te begraven kunnen ze daarvan ernstige problemen bij hun ontwikkeling ondervinden. Op de korte termijn is er vaak sprake van een terugval in de ontwikkeling (bedplassen, toename van agressief gedrag thuis en/of op school, terugval van schoolprestaties, gevoelens van depressiviteit enz). Op de lange termijn blijken deze kinderen problemen te ondervinden bij hun eigen relatievorming.

Zowel hulpverleners van deze ouders als ook hulpverleners van kinderen komen met regelmaat dergelijke situaties tegen. Om daadwerkelijk hulp te kunnen bieden is het van belang inzicht te hebben in de effecten van echtscheiding op de ontwikkeling van kinderen en de valkuilen voor hulpverleners wanneer ze te maken hebben met strijdende partijen.

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS