Slaap en de behandeling van slaapstoornissen

Slaapstoornissenpsychische stoornissenbehandelingslaapcognitieve gedragstherapieslaapproblemen

Slecht slapen staat het herstel van psychische stoornissen in de weg en kan ze zelfs veroorzaken. Leer slaapstoornissen behandelen met interventies uit de cognitieve gedragstherapie en de oplossingsgerichte therapie. Je oefent de toepassing ervan met je eigen casuïstiek. Na deze cursus kun je verschillende slaapproblemen diagnosticeren en behandelen zonder medicatie.

18 apr. 2024
09:30 - 16:30
595
0-22 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 595
Inclusief : Lunch en protocol

Datum en locatie

18 apr. 2024
09:30
13 jun. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
24 okt. 2024
09:30
28 nov. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
10 apr. 2025
09:30
22 mei 2025
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
22 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
22 Punten
Registerpl
Cognitief gedragstherapeut
Accreditation in aanvraag
VGCt
Gedragstherapeut
Accreditation in aanvraag
VGCt
Gezinshuisouder
22 Punten
Registerpl

Competenties

Medische handelen 100 %

Sprekers

Isabel van Schie

Gz-psycho­loog
Isabel van Schie is Gz-psycho­loog. Haar affiniteit met slaap en slaapstoor­nissen bewogen haar in de richting van de slaappsycho­logie. In mei 2013 heeft zij zich aangesloten bij Slaapmakend en specialiseerde zij zich verder in de behan­del­ing van slaappro­ble­men.

Barbara Mulder

A&O psycho­loog
Barbara Mulder is A&O psycho­loog en is vanaf 2007 werk­zaam geweest in het bedrijfsleven als consultant, teamleider en coach. In 2011 richtte zij psycho­logenprak­tijk Slaapmakend op. Slaapmakend is een psycho­logenprak­tijk in de BasisGGZ, momenteel gevestigd in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Dolder, Zwolle en Baarn en is gespeciali­seerd in het behan­delen van slaappro­ble­men, waaronder met name insomnie, en gerelateerde comorbiditeit.

Doelen

Wat leer je?

Je leert over slaap en slaapstoornissen.
Je bent in staat om diverse problemen op het gebied van slaap te herkennen en te diagnosticeren.
Je doet ervaring op met concrete handvatten om insomnia te behandelen zonder medicatie.
Je ontwikkelt vaardigheden in interventies vanuit de cognitieve gedragstherapie en het oplossingsgericht werken en kun je deze toepassen bij de behandeling van insomnia.
Je doet ervaring op met hoe je interventies kunt toepassen bij circadiane ritmeproblematiek.
Je doet inzicht op over nachtmerries en ander droomgerelateerde parasomnieën, weet je hoe je deze van elkaar kunt onderscheiden en hoe je deze kunt aanpakken.
Je doet inzicht op over slaapmedicatie en de afbouw daarvan.
Je leert over de wederzijdse beinvloeding van slaapproblemen en comorbiditeit.
Omschrijving

Gek genoeg wordt er in de collegebanken mondjesmaat aandacht besteed aan slaap en is de kennis hierover bij veel therapeuten, psychologen en (huis)artsen beperkt. De invloed van slaapproblemen op het functioneren van de patiënt en het verloop van de behandeling is in de ggz onderbelicht. Tijd voor een wake-upcall!


Veertig procent van alle Nederlanders slaapt slecht en bij een kwart is sprake van een slaapstoornis. Slaapproblemen gaan in veel gevallen samen met psychische stoornissen zoals depressies en angst. Niet alleen als symptoom van de stoornis; steeds duidelijker blijkt uit onderzoek dat slaapproblemen ook oorzaak zijn van psychopathologie. Voor depressies is slapeloosheid zelfs de belangrijkste risicofactor.


Naast methodieken voor diagnostiek krijg je ook concrete handvatten om te starten met de behandeling van slaapproblemen, specifiek insomnia, met interventies gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie (CGT) en oplossingsgerichte therapie. Basiskennis van de gedragstherapie wordt als bekend verondersteld. Naast kennisoverdracht en wetenschappelijke inzichten oefen je met diverse interventies passend binnen de CGT en oplossingsgerichte therapie. Vervolgens ga je aan de slag met eigen casuïstiek.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS