Inleiding en verdieping Oplossingsgerichte therapie
Deze cursus is een combinatie van de inleiding en de verdiepingscursus. Het is ook een mogelijkheid om maar één van deze twee cursussen te volgen. Stuur ons gerust een mail als je hierin geïnteresseerd bent. Aan het eind van de cursus heb je begrepen waar het in de oplossingsgerichte therapie om gaat en heb je geoefend met oplossingsgerichte gespreksvoering. Oplossingsgerichte therapie is een vorm van gesprekstherapie, waarin de wensen van de cliënt en de expertise van de cliënt het uitgangspunt vormen. Oplossingsgerichte gesprekken kunnen plezierig en bevredigend zijn, omdat het gaat over sterke kanten en oplossingen, niet over tekortkomingen en problemen.
Prices
Date and Location
Professions
Speakers
Marieke Wulffraat
Docent
Marieke Wulffraat is coach, therapeut, trainer en mediator. Zij heeft ruim 25 jaar werkervaring, in diverse functies met volwassenen, jeugdigen en gezinnen. Na diverse jaren in de jeugdzorg en psychiatrie te hebben gewerkt, is zij zich vanaf 2003 volledig gaan richten op het werken met gezinssystemen. Hierbij maakt zij gebruik van diverse methoden zoals oplossingsgericht werken, nieuwe autoriteit & geweldloos verzet, en signalen van welzijn & veiligheid. Naast het werken met gezinnen geeft zij, binnen diverse organisaties, training en intervisie in deze methoden,
Goals
Het kunnen inzetten van oplossingsgerichte technieken als toevoeging aan bestaande (probleemgerichte) deskundigheid, motiveren voor behandeling, doelgerichter werken.
Inhoud
Oplossingsgerichte therapie is een vorm van gesprekstherapie, waarin de wensen, de krachten, kwaliteiten en expertise van de client het uitgangspunt vormen,. De therapie is toepasbaar op kinderen, jeugdigen en volwassenen en kan uiteraard in systemisch verband worden toegepast. Oplossingsgerichte gespreksvoering is meer een basishouding dan het toepassen van verschillende interventies. De gesprekken richten zich erop om het proces in gang zetten te bewegen naar de gewenste opbrengst in plaats van het analyseren van het probleem.
Onderwerpen
* Oplossingsgerichte uitgangspunten: probleemgerichte vragen vervangen door oplossingsgerichte vragen
* Vragen gericht op de al aanwezige krachten, kwaliteiten en vaardigheden
* Verantwoordelijkheid voor proces in plaats van inhoud
* De oplossingsgerichte relatie, hoe ziet die eruit?
* Hoe hou je vol als de klant steeds naar de problemen wil?
* Oplossingsgerichte interventies zoals de schaalvraag, wondervraag
* Oplossingsgericht werken met klagers
* Oplossingsgericht werken met gestuurde cliënten
* Oplossingsgerichte vervolggesprekken
* Andere oplossingsgerichte vaardigheden: cliënten in crisis, cliënten die het niet weten
* Oplossingsgericht werken met verwijzers
* Oplossingsgerichte cliëntbesprekingen, supervisie en intervisie