Hulpverlening aan getraumatiseerde vluchtelingenkinderen en -gezinnen

hulpverleningvluchtelingenkinderenvluchtelingengezinnenpsychische problemenbehandelingvluchtelingentrauma

Voortdurende stress bij vluchtelingenkinderen vormt een verhoogd risico op psychische problemen. Leer hoe je als hulpverlener de behandeling van zowel het kind als het gezin effectiever kunt maken. In welke context groeien ze op, met welke problematiek hebben ze te maken en welke therapeutische interventies werken goed? Na deze cursus zul je je als hulpverlener competenter voelen in je therapeutische relatie met vluchtelingen.

10th Jun 2024
09:30 - 16:30
320
6 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 320
Inclusief : lunch en digitale literatuur
Exclusief : eventueel aan te schaffen boeken

Datum en locatie

10 Jun 2024
09:30
16:30
Utrecht Utrecht Oudenoord, 6

Beroepen

Jeugdzorgwerker
6 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
6 Punten
NIPK&J/NVO, SKJ
Pedagoog
6 Punten
SKJ
Psycholoog NIP | Kinder- en jeugdpsycholoog
6 Punten
NIPK&J/NVO
Systeemtherapeut
6 Punten
NVRG

Competenties

Medische handelen 100 %

Sprekers

Marloes de Kok MSc

Docent
Marloes de Kok is GZ-psycho­loog kind en jeugd bij ARQ Centrum 45, landelijk centrum voor diag­nos­tiek en behan­del­ing van psychotrauma. Zij is werk­zaam in de gezinskliniek en de poli­kli­niek waar zij met name werkt met vluchtelingenkin­de­ren en gezin­nen. Cumulatieve stress, ontworteling en beperkte emotionele beschik­baarheid bij ouders maken de behan­del­ing bij kin­de­ren complex. In het werk met getraumatiseerde vluchtelingenkin­de­ren gezin­nen ligt de uitdaging in het versterken van de veerkracht, het verstevigen van het gezin en het verwerken van traumatische ervaringen.

drs. Annet Stoel

Docent
Annet Stoel is GZ-psycho­loog kind en jeugd en IMH-specialist met veel ervaring vanuit de kinderpsychia­trie en gespeciali­seerd in psychotrauma. Zij is werk­zaam in de gezinskliniek en de poli­kli­niek waar zij met name werkt met vluchtelingenkin­de­ren en gezin­nen. Cumulatieve stress, ontworteling en beperkte emotionele beschik­baarheid bij ouders maken de behan­del­ing bij kin­de­ren complex. In het werk met getraumatiseerde vluchtelingenkin­de­ren gezin­nen ligt de uitdaging in het versterken van de veerkracht, het verstevigen van het gezin en het verwerken van traumatische ervaringen.
Omschrijving

Wanneer er een aanmelding komt van een gevlucht gezin, kun je handelingsverlegenheid ervaren. Hoe maak je op cultuur-sensitieve wijze contact? Waar begin je, als er een veelheid aan klachten is, veel actuele onzekerheden zijn en de taal een barrière vormt? Hoe geef je de behandeling vorm? En hoe kun je verschillen overbruggen vanuit een nieuwsgierige attitude? In deze cursus leer je meer over de context waarin vluchtelingenkinderen en gezinnen opgroeien en over effectieve therapeutische interventies voor vluchtelingenkinderen en -gezinnen .

Cumulatieve stress als gevolg van traumatische ervaringen, gedwongen migratie en huidige sociale onzekerheden vormt een bedreiging voor de ontwikkeling en een verhoogd risico op psychische problemen bij vluchtelingenkinderen. Veel ouders kunnen door hun eigen klachten ten gevolge van de traumatische ervaringen en bijkomende stressoren onvoldoende emotioneel beschikbaar zijn voor hun kinderen, terwijl kinderen juist behoefte hebben aan bescherming, veiligheid en ondersteuning. Zorgvuldige, contextuele diagnostiek is noodzakelijk om de problematiek in kaart te brengen en gerichte behandeldoelen te formuleren, met oog voor de culturele achtergrond, de bredere socio-politieke context en ontwikkelingsfasen. Wat zijn de voorwaarden voor effectieve traumabehandeling van een gevlucht kind en hoe integreer je die met gezinsbehandeling? Hoe versterk je de veerkracht van zowel het kind als het gezin? Dat leer je in deze cursus.

Wat leer je?

  • Je kunt de veerkracht bij kinderen en gezinnen identificeren en versterken.
  • Je leert omgaan met de machteloosheid en het gebrek aan perspectief bij een langdurige asielprocedure.
  • Je hebt kennis van effectieve therapeutische interventies voor vluchtelingenkinderen en -gezinnen en hebt handvaten voor in de therapiekamer
  • Je kunt ouders bij de behandeling van de gevluchte kinderen betrekken en de behandeling faseren.
  • Je signaleert knelpunten en interfererende factoren in de behandeling en bent je bewust van de invloed hiervan op het kind, gezin en jezelf als behandelaar.
  • Je voelt je meer competent in de therapeutische relatie met vluchtelingen.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS