Donderdag 21 november organiseert de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) opnieuw een congres voor professionals, ervaringsdeskundigen, betrokkenen en andere belangstellenden. Het congres vindt plaats in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle.
Het thema voor deze dag is ‘Eetstoornissen in Beweging’. Hier zullen we letterlijk, de rol van beweging bij eetstoornissen en bij de behandeling, en figuurlijk, interessante bewegingen binnen het eetstoornisveld, bij stilstaan.
De buitenwereld en de wereld van de geestelijke gezondheidszorg veranderen in snel tempo. Nieuwe technologie en innovatie, denk onder andere aan digitalisering en robotisering, worden als oplossingen naar voren geschoven, maar nog niet in de volle breedte omarmd. Er zijn namelijk ook twijfels. Is dat terecht of niet? Er zijn altijd meerdere perspectieven die spelen. Hoe kunnen we samen de komende jaren landelijk en regionaal een stap vooruitzetten? En de potentie van onder andere innovaties, data en technologie ten volle gaan benutten voor de GGZ-zorg. Terwijl we ook gezond verstand en de kern van de zorg en de menselijke maat behouden? Wie en wat zijn hiervoor nodig? Op deze en vele andere vragen gaan we tijdens het congres antwoord geven.
Diagnostiek en behandeling van een peripartum depressie
Een eendaagse nascholing voor GGZ-behandelaars die hun kennis en vaardigheden willen verbreden en verdiepen t.a.v. de behandeling van vrouwen met een pre/postpartum depressie.
Deze masterclass biedt een intensieve kennismaking met zowel de theorie als de praktijk van het experiëntiële gedachtegoed in het algemeen en met het ‘Focussen’ van Gendlin in het bijzonder.
Wat is normaal gedrag bij hoogbegaafden en wat is pathologisch? In deze cursus leer je hoogbegaafdheid herkennen en de problemen die ermee gepaard kunnen gaan. Je krijgt handvatten voor gespreksvoering, indicatiestelling en doorverwijzing, zodat je doeltreffend met hoogbegaafde volwassenen kunt omgaan.
Het is de enige training waarin je én de zes ACT veranderstrategieën leert kennen en toepassen, én een kader krijgt waarmee je gedrag kunt analyseren en gegronde interventies kunt ontwerpen. En dat alles in één en hetzelfde beeld(taal) dat je tijdens je gehele behandeling of begeleiding kunt gebruiken. Hierdoor kunnen de strategieën veel effectiever ingezet worden en maak je gebruik van de volledige potentie van ACT. Tegelijkertijd kun je met het model de verandering die je cliënt doormaakt, meten en zichtbaar maken.
In deze interactieve masterclass komen onderwerpen als religie, zingeving, en spiritualiteit aan de orde. Gerenommeerde sprekers en experts vanuit verschillende disciplines delen hun inzichten, kennis en ervaringen, met de vertaling naar de klinische praktijk. Uniek aan deze reeks is dat we van wetenschap naar jouw eigen zingeving en existentie gaan in twee dagen met elkaar. Daarbij krijg je naast wetenschappelijke inzichten ruimte om jouw eigen casuïstiek aan te dragen en is er voldoende tijd om de interactie met elkaar op te zoeken en je ontvangt praktische tips hoe je het gesprek aan kan gaan in de behandelkamer.
ACT in Actie biedt een 5-daagse geaccrediteerde basiscursus Acceptance and Commitment Therapy (ACT) aan. Tijdens deze cursus leg je een gedegen theoretische basis, en maak je door ervaringsgericht leren ook zelf kennis met de verschillende ACT-oefeningen.
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft in een korte tijd aanzienlijke invloed gekregen op de dagelijkse praktijk. Innovaties worden getest, pilots zijn gestart en toepassingen geïmplementeerd. Zo kan AI bijvoorbeeld intakegesprekken opnemen en direct verwerken tot een samenvatting in het EPD en kan een algoritme voorspellen welke behandeling de meeste kans op een positieve uitkomst heeft. En wie wil er nou niet meer tijd aan de patiënt besteden en minder tijd aan repeterende, administratieve taken?
Met AI-toepassingen kan het, maar welke zijn er? Hoe werken ze, en wat zijn de risico’s met betrekking tot veiligheid en betrouwbaarheid?
Hoe behandel je cliënten met depressieve klachten in de generalistische basis-ggz? In deze cursus leer je zelfstandig behandelingen uitvoeren met IPT (Interpersoonlijke Psychotherapie), een bewezen effectieve, kortdurende behandeling. Met IPT richt je je op het verbeteren van interpersoonlijke relaties om de klachten te verminderen.
Cognitieve gedragstherapie is als evidence-based behandelmethode niet meer weg te denken in de huidige praktijk van de psycholoog. Om je kennis te verdiepen organiseert Forta Opleidingen de basisopleiding cognitieve gedragstherapie. Deze basisopleiding van 100 uur is geaccrediteerd door de Vereniging van Cognitieve Gedragstherapie en voldoet ook als onderdeel van de opleidingsroute tot Cognitief Gedragstherapeut.
Deze tweedaagse opleiding leert hulpverleners beter om te gaan met heftige emoties van cliënten (waarvoor ze bevoegd zijn om mee te werken vanuit hun vooropleiding) en om cliënten te leren beter om te gaan met zijn/haar emoties. Het doel is cliënten te helpen vaardigheden te ontwikkelen zodat zij beter emoties kunnen verdragen en reguleren zodat zij in tijden van heftige emotionele ontwrichting uit meer reacties kunnen kiezen.
De PROSA basiscursus Procedureel Comfort bij Kinderen biedt multidisciplinaire zorgteams de kennis, skills, attitudes en technologieën die nodig zijn voor goede procedurele comfortzorg. Tegelijk leren de teams hoe ze deze zorg in hun eigen ziekenhuis of zorginstelling kunnen invoeren en verankeren.
Doel is dat procedureel comfort in de zorgorganisatie net zo belangrijk wordt als de medische procedures zelf.