Inhalatieinstructie

inhalatieinhalatie instructieinhalatietechniekenInhalatieinstructie
Met plezier nodigen wij je uit voor de nascholing ‘Inhalatieinstructie: wie doet wat, wanneer en hoe?’ Een vervolg op de succesvolle bijeenkomst van 2 jaar geleden. De scholing wordt verzorgd door trainer Jan-Willem van den Bos in samenwerking met BrabantFarma en Humo voor Huisartsen.
Gratis
2 Punten
Classroom

Prijzen

Gratis

Beroepen

Praktijkondersteuner Huisarts - kind en jeugd (POH-GGZ Kind & Jeugd)
2 Punten
NVvPO, LV POH-GGZ
Praktijkondersteuner Huisarts - Somatiek (POH-S)
2 Punten
NVvPO, LV POH-GGZ
Praktijkondersteuner Huisarts (POH)
2 Punten
NVvPO, LV POH-GGZ
Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ)
2 Punten
NVvPO, LV POH-GGZ
Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-ouderen)
2 Punten
NVvPO

Programma

Omschrijving

Zoals wij allemaal weten is het voor patiënten met astma en/of COPD van het grootste belang dat, naast therapietrouw, ook de inhalatiemedicatie met een juiste techniek moet worden geïnhaleerd. Het gaat, voorzichtig gezegd, alleen niet altijd even goed en dus is er voor ons nog veel werk te doen.

Twee jaar geleden hebben we door middel van de transmurale afspraak Inhalatieinstructie afspraken gemaakt wie wanneer wat doet, bij de apotheek, in het ziekenhuis of bij de huisarts / POH. Samen gaan we kijken hoe deze afspraak in de praktijk werkt. Centraal in deze scholing staat dan ook hoe een optimale samenwerking te verkrijgen tussen de patiënt, apotheker(assistent), huisarts en praktijkondersteuner. Om dit samen met de mensen te doen waar je mee samenwerkt, wordt de scholing per locatie aangeboden.

Een van de afspraken is om met elkaar consequent dezelfde wijze van inhalatieinstructie te gaan toepassen. Tijdens het praktische deel van deze bijeenkomst komen de (nieuwe) instructies van de LAN op www.inhalatorgebruik.nl aan bod en ga je oefenen met het geven van inhalatieinstructie met verschillende devices.


Doelgroep

De scholing is bedoeld voor POH, huisartsen, apothekers en apothekersassistenten uit regio Vinkel, Nuland, Geffen, Nistelrode en Heesch. Er wordt deelname van minimaal 1 POH of huisarts per praktijk verwacht.

Stichting Accreditatie Huisartsenzorg Noord-Oost-Brabant (SAH-NOB)

info@sah-nob.nl
0850131825
50, Wethouder van Eschstraat, OSS, 5342AT

Gerelateerde cursussen

AccreDidact BV

E-learning
3
Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben astma of COPD. Toediening van medicijnen via inhalatie is de belangrijkste vorm van medicamenteuze behandeling bij deze patiënten. De keuze voor een bepaalde medicatieklasse is slechts één stap in het behandelproces. Niet alleen de toegediende medicatie bepaalt het behandelresultaat, maar ook de toedieningsvorm, hulpmiddelen en verschillende patiëntgebonden factoren, zoals inhalatietechniek en therapietrouw. Met andere woorden, het resultaat van de medicamenteuze behandeling bij de individuele patiënt wordt bepaald door diverse factoren: de medicatieklasse, de toedieningsvorm. Uiteindelijk gaat het om de verbinding hiertussen: een optimale koppeling tussen patiënt en inhalator die leidt tot een correct gebruik op het goede moment.
€ 48
28
Feb
2023
19
Jun
2025

AccreDidact BV

E-learning
3
De meeste winst bij de behandeling van astma is te behalen door therapietrouw te bevorderen en de inhalatietechniek te verbeteren. Ruim een derde van de astmapatiënten gebruikt zijn medicatie niet volgens het voorschrift van de arts. Meer dan de helft van de patiënten blijkt behoefte te hebben aan betere voorlichting en medicatiebegeleiding bij het gebruik van astmamedicatie. En als klap op de vuurpijl gebruikt maar liefst 70% van de patiënten zijn inhalator verkeerd, waardoor de patiënt onnodig blootstaat aan het risico op bijwerkingen en geen of weinig profijt van de medicatie ervaart. In deze nascholing wordt daarom uitgebreid ingegaan op de ins en outs van inhalatiemedicatie. Na afronding van deze nascholing ben je helemaal klaar om patiënten goed te begeleiden bij het gebruik van hun inhalatiemedicatie.
€ 48

CME-Online

E-learning
1.5
Ongeveer een op drie kinderen jonger dan zes jaar presenteren zich op een of meerdere momenten bij de huisarts met episodisch piepen of zagen (Engels: ‘wheezing’). Episodisch expiratoir piepen is een symptoomdiagnose bij jonge kinderen die een piepende/zagende ademhaling hebben, vooral ten tijde van een virale luchtweginfectie. Dit is de meest voorkomende klacht bij jonge kinderen in de huisartspraktijk.
Op aanvraag

CME-Online

E-learning
0
Farmacotherapeutisch overleg
Op aanvraag