Deze cursus is verlopen

De zachte en zakelijke kant van verzuim(preventie)

Webinar LHV & VvAA
ziekteverzuimverzuimziektewerkgeverwerknemer

Ziekteverzuim in de huisartsenzorg: een belangrijk thema voor zowel werknemer als werkgever. De afgelopen jaren zien we een gestage toename van het (langdurig) ziekteverzuim, met de gevolgen voor zowel werknemer als werkgever. Wat kunt u als werkgever doen om (langdurig) ziekteverzuim te voorkomen, wat zijn de eerste signalen en hoe gaat u het gesprek aan met uw werknemer? Tijdens het Webinar besteden we aandacht aan deze ‘zachte’ kant van het ziekteverzuim, maar zal ook de zakelijke kant worden belicht. Wat wordt er van u als werkgever verwacht vooraf, tijdens en ná het ziekteverzuim en wat zijn uw mogelijkheden om dit goed te regelen?

Gratis
1 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Gratis

Beroepen

Huisarts
04 Nov 2021
03 Nov 2022
1 Punten
CvAH
Praktijkmanager
04 Nov 2021
03 Nov 2022
1 Punten
KPM

Sprekers

Tim Baijens

Moderator
Tim Baijens is na zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine (2009-2014) als militair arts in juli 2016 afgestudeerd als huisarts. Na een jaar van waarnemen is hij samen met zijn vrouw per 1 juli 2017 geassocieerd in een groepspraktijk in Dongen. Sinds april 2017 is hij vice-voorzitter bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten. Daarnaast is hij sinds juni 2019 werkzaam als clubarts van RKC Waalwijk.

Michel Fortman

Verzuimspecialist
Michel Fortman is adviseur bij VvAA op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Als jurist en riskmanager adviseert hij zorgondernemingen op het gebied van sociale zekerheid. Daarnaast is hij sparringpartner voor HR-professionals en ondernemers in de gezondheidszorg. Op basis van zijn ruime kennis en ervaring in de zorg kan hij goed meedenken en in de behoeften van huisartsen voorzien. Hij neemt u graag mee in de thema’s op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid die specifiek voor u van belang zijn, de recente ontwikkelingen, zeker in deze Covid tijd, én geeft u concrete tips en tricks hoe met verzuim en arbeidsongeschiktheid om te gaan.

Sonia Jennings

Ervaren (interim) bestuurder, ontwikkel- en verandermanager in de eerstelijns zorg
Sonia Jennings is vanaf 2001 werkzaam vanuit haar eigen bedrijf AAR Consult als (interim) bestuurder, projectmanager/ consultant, trainer en coach werkzaam binnen de gezondheidszorg, met name de eerstelijn. Daarvoor is ze, van 1980 tot 1999, binnen de bankensector werkzaam geweest.

Stephan Sluijmers

Huisarts
Stephan Sluijmers is huisarts sinds 1998. Praktijkhoudend werkzaam in Duiven sinds 2000 binnen de Huisartsenmaatschap Duiven. Sinds de jaren ’70 vormen alle huisartsen in Duiven tezamen één samenwerkingsverband. Momenteel 10 huisartsen met 3 locaties (6, 2 en 2 praktijkhouders). Stephan is tevens huisartsopleider en werkzaam op de locatie met 6 praktijkhouders en meerdere andere disciplines binnen de eerste en anderhalve lijn. Hij heeft ruime ervaring met het grootschaliger samenwerken van huisartsen.
Omschrijving

Waarom ziekteverzuimpreventie?

Op basis van de huidige verzuimcijfers van ziekteverzuim in de zorg en specifiek ziekteverzuim binnen de huisartsenpraktijk, tonen we de urgentie van ziekteverzuimpreventie aan. De focus ligt hier voornamelijk op langdurig ziekteverzuim, hetgeen de grootste gevolgen met zich mee brengt voor werknemer en werkgever. Aan de hand van een casus van een praktijk houdende huisarts lichten we de persoonlijke kant van het ziekteverzuim toe.

De harde kant: grip op het proces

De zakelijke kant van het ziekteverzuim wordt met concrete voorbeelden toegelicht. Wat dient u als werkgever te regelen voor, tijdens en ná het ziekteverzuim van een werknemer? Wat kunt u verwachten van een verzuimverzekering en/of arbodienst? Hoe gaat u als werkgever om met transitievergoedingen of met slapende dienstverbanden? De antwoorden op deze vragen geven de grenzen en verplichtingen van u als werkgever aan.  

De zachte kant: het verzuim de baas

Als werkgever kunt u een actieve rol spelen in het voorkomen van het (langdurig) ziekteverzuim. De zachte kant van het ziekteverzuim speelt in op het vroeg signaleren van mogelijk ziekteverzuim en actieve interventie om het ziekteverzuim te verminderen. U krijgt concrete tips en handvatten om het ziekteverzuim binnen uw team vroegtijdig aan te pakken en leert u welke rol u als werkgever kunt spelen in het realiseren van een vitaal team. Zo wordt onder andere de toepassing van de gesprekskaarten ‘Goed voor elkaar’ en ‘Werkdruk’ besproken.

Investeren in verzuimpreventie is investeren in uw praktijk

Door te investeren in verzuimpreventie investeert u in een gezond team binnen uw praktijk. Aan de hand van een casus leert u hoe u preventief aan de slag kunt gaan en welke positieve effecten dit heeft op uw praktijk.  


Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL