Deze cursus is verlopen

Online cursus: Zorg rondom postinfectieuze ziekten: van Q-koorts naar COVID-19

infectieziekteinfectieziektenpostinfectieuspostinfectieuze klachtenpostinfectieuze ziektepostinfectieuze ziektenimmuunsysteem en COVID-19covid-19Q-koorts

De kans dat u als zorgprofessional in de eerste lijn te maken krijgt met het complexe ziektebeeld na een infectieziekte wordt groter. Maar herkent u deze postinfectieuze klachten ook en weet u deze te behandelen? In de cursus wordt aandacht besteed aan de fysieke, mentale en sociale gevolgen die een infectieziekte heeft op de patiënt en de impact ervan op het dagelijks functioneren, de sociale contacten en de positie op de arbeidsmarkt. De cursus vult een lacune op in de kennis van zorgprofessionals in de eerste lijn voor wie de gevolgen van infectieziekten vaak nog relatief onbekend terrein zijn. De cursus start op een aantal momenten per jaar, en kan vervolgens op een zelfgekozen moment gedurende de week doorlopen worden. De startdata zijn op onze website terug te vinden.

75
6 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 75

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
06 Apr 2022
15 Jun 2023
6 Punten
ABC1
Huisarts
06 Apr 2022
15 Jun 2023
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
06 Apr 2022
15 Jun 2023
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
06 Apr 2022
15 Jun 2023
6 Punten
ABC1

Competenties

Kennis en wetenschap 100 %
Omschrijving

Praktijkgerichte online cursus

De kans dat u als zorgprofessional in de eerste lijn te maken krijgt met het complexe ziektebeeld na een infectieziekte wordt groter. Maar herkent u deze postinfectieuze klachten ook en weet u deze te behandelen? Deze cursus bereidt u voor op de zorg voor een groeiende groep patiënten. Vergroot uw kennis en leer van de ervaringen van collega’s!


Waarom?

Het is van belang dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin we infectieziekten en de gevolgen ervan begrijpen en het hoofd kunnen bieden. COVID-19 heeft de wereld wakker geschud, en ook SARS en Q-koorts hebben hun sporen nagelaten. We werden behoorlijk met de neus op de feiten gedrukt: onze ogenschijnlijk goed georganiseerde gezondheidszorg kon danig verstoord raken door wat een heel gewone virusuitbraak leek. Inmiddels is duidelijk dat deze drie zogeheten zoönosen, ziekten die van dier op mens zijn overgesprongen, niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste infectieziekten zijn die ons treffen en mogelijk een epidemie veroorzaken. 


Wat?

De lessen die een ziekte als Q-koorts ons geleerd heeft, zijn een belangrijke leidraad voor hoe we kunnen voorkomen dat we in dezelfde valkuil lopen als bij het begin van de Q-koorts epidemie. De nazorg en begeleiding van patiënten was toen dusdanig versnipperd, dat het lange tijd duurde voor de patiënten de erkenning en hulp kregen die zo noodzakelijk was. Q-support en E-Infuse ontwikkelden daarom de online cursus De zorg rondom postinfectieuze klachten: van Q-koorts naar COVID-19 die een lacune opvult in de kennis van zorgprofessionals in de eerste lijn voor wie de gevolgen van infectieziekten vaak nog relatief onbekend terrein zijn. De cursus gaat uit van co-creatie: samenwerkend leren op basis van interactie met experts en met elkaar. De herkenning van postinfectieuze klachten bij patiënten, de begeleiding en een optimale behandeling van die patiënten in samenwerking met andere zorgprofessionals staan hierbij centraal.


Tijdsinvestering

De online cursus duurt 4 weken (we raden aan de weekstructuur te volgen). Op basis van ervaringen weten we dat de gemiddelde tijdsinvestering 1,5 uur per week bedraagt.  


Voor wie?

De online cursus is bedoeld voor eerstelijns zorgprofessionals.


Kosten

De inschrijfkosten zijn € 75 voor alle deelnemers.


Accreditatie

Er worden na afloop 6 punten toegekend.

E-Infuse