Deze cursus is verlopen

Online mini-symposium - Motiveren van patiënten: inzicht in de do’s and don’ts en Supplementen: van nut tot risico’s

voedingGeneesmiddelen en voedingvoedingssupplementenvoedingsadviesmotiverende gespreksvoeringmotiverenmotiverende gespreksstijlsupplementenvoedingssupplementSymposium

Het Voedingscentrum organiseert op 16 november van 19:30-21:30 uur een mini-symposium voor de huisartsenpraktijk met als thema Het motiveren van patiënten: inzicht in de do’s and don’ts en Wegwijs in de supplementen-jungle: van nut tot risico’s. Tijdens het eerste gedeelte van het mini-symposium leer je meer over het belang van motiverende gespreksvoering en hoe je dit kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Het tweede onderdeel van het mini-symposium gaat over de zin en onzin van supplementen. Ook wordt ingegaan op veiligheid van supplementen.

Gratis
2 Punten
Online
Webinar
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
16 Nov 2021
15 Nov 2022
2 Punten
ABC1
Huisarts
16 Nov 2021
15 Nov 2022
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
16 Nov 2021
15 Nov 2022
2 Punten
ABC1
Praktijkondersteuner Huisarts - kind en jeugd (POH-GGZ Kind & Jeugd)
16 Nov 2021
15 Nov 2022
2 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts - Somatiek (POH-S)
16 Nov 2021
15 Nov 2022
2 Punten
NVvPO

Competenties

Kennis en wetenschap 30 %
Communicatie 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 30 %

Sprekers

Ted van Essen

Huisarts

Dr. Liesbeth Velema

Expert Gedragsverandering van het Voedingscentrum
Liesbeth wil dat gezond en duurzaam eetgedrag makkelijk is en vanzelfsprekend. Zij maakt zich hard om mensen en aanbiedende partijen in beweging te zetten gezonder gedrag te vertonen of gezondere keuzes mogelijk te maken.

Dr. Jos Dobber

Hoofddocent aan de faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam.
Jos Dobber doet onderzoek naar de werkzame bestanddelen en de verandermechanismen van motiverende gespreksvoering. In 2020 promoveerde hij op dit onderwerp bij de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofddocent aan de faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam.

Marloes Tack

Huisarts bij Huisartsenpraktijk M. Tack
Marloes zet voeding en leefstijl in de dagelijkse praktijk in als basis van medische behandeling.

Dr. Alida Melse-Boonstra

Universitair hoofddocent bij de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit.
Alida is deskundig op het gebied van ondervoeding en richt zich in haar onderzoek met name op het zoeken naar oplossingen voor tekorten aan micronutriënten bij vrouwen en kinderen in lage inkomenslanden. Zij heeft recent deel uit gemaakt van de commissie voor het opstellen van voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen van de Gezondheidsraad.

Ir. Wieke van der Vossen

Expert voedselveiligheid en etikettering van het Voedingscentrum
Als expert voedselveiligheid en etikettering houdt Wieke zich bezig met de veiligheid rondom voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Verder weet zij veel van regelgeving rondom etikettering van levensmiddelen en voedingssupplementen.

Programma

Omschrijving

Het motiveren van patiënten: inzicht in de do’s and dont's

Om patiënten te motiveren tot veranderen van hun leefstijl is het essentieel dat zij gemotiveerd zijn. Maar hoe krijg je ze in beweging? Tijdens dit webinar leer je meer over het belang van motiverende gespreksvoering en hoe je dit kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Jos Dobber is onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam (HVA). Als ‘buitenpromovendus’ bij het Amsterdam UMC (locatie AMC) onderzocht hij hoe motiverende gespreksvoering patiënten kan helpen een gezonde leefstijl aan te nemen. Hij zal de do’s en don’ts bespreken en handvatten aanreiken hoe je op een eenvoudige wijze Motivational Interviewing zelf kunt toepassen. 


Wegwijs in de supplementen-jungle: van nut tot risico’s

Het aanbod van voedingssupplementen is enorm en er worden heel wat gezondheidseffecten geclaimd. Maar welke supplementen zijn nu echt nodig? En voor welke doelgroepen? Dit webinar gaat in op de wetenschappelijke onderbouwing van de suppletie-adviezen. Van welke supplementen is wetenschappelijk aangetoond dat ze bijdragen aan gezondheidswinst en van welke niet? Hoeveel heb je daarvan nodig? En hoe zit het met de claims op het etiket? Zijn sommige merken beter dan andere? Ook wordt ingegaan op veiligheid van supplementen. Baat het niet dan schaadt het niet gaat niet altijd op. Je kunt van bepaalde voedingsstoffen te veel binnenkrijgen. Hoe kun je dat zien op het etiket? 

In praktijk blijkt dat er veel supplementen worden geslikt. Maar niet altijd de juiste supplementen en niet door de juiste doelgroepen. En sommige patiënten geloven in de heilzame werking van supplement X of Y. Hoe ga je daarmee om in de praktijk? Dit webinar geeft je kennis en handvatten om je patiënten te adviseren over het juiste gebruik van supplementen.

Voedingscentrum

professionals@voedingscentrum.nl
0703068880
105, Bezuidenhoutseweg, Den Haag, 2594AC