This course is expired

Webinar 'Herziene Richtlijn Palliatieve Sedatie'

palliatieve zorgpalliatiepalliatievepalliatieve sedatiecontinue palliatieve sedatielevenseinde zorglevenseindelevenseindebeslissingadvance care planningknmgacute sedatieacute palliatieve sedatieintermitterende palliatieve sedatieiknl

Op 30 juni lanceerde de KNMG de herziene richtlijn ‘Palliatieve sedatie’. Deze belangrijke richtlijn over een complexe, veelvoorkomende behandeling is op cruciale punten aangepast. In dit webinar zetten palliatief specialisten Sander de Hosson (longarts) en Sabine Netter (internist) de belangrijkste wijzigingen op een rij.

49
2 Points
Online
Webinar
Webinar

Prices

Regular € 49
Note :studenten krijgen korting

Professions

Anesthesioloog
30 Aug 2022
30 Aug 2022
2 Points
ABAN
Arts
30 Aug 2022
30 Aug 2022
2 Points
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
30 Aug 2022
30 Aug 2022
2 Points
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
30 Aug 2022
30 Aug 2022
2 Points
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
30 Aug 2022
30 Aug 2022
2 Points
ABAN

Skills

Medische handelen 30 %
Kennis en wetenschap 30 %
Communicatie 40 %

Speakers

Sabine Netters

Internist-oncoloog

Sander de Hosson

Longarts

Program

30-08-2022

Description

Op 30 juni lanceerde de KNMG de herziene richtlijn ‘Palliatieve sedatie’.

Deze belangrijke richtlijn over een complexe, veelvoorkomende behandeling in de laatste levensfase is op cruciale punten aangepast en in dit webinar worden de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.

De herziening heeft lang op zich laten wachten, mede door de interne discussie over de vraag of verpleegkundig specialisten ook de indicatiestelling mogen doen. Uiteindelijk is besloten dat alleen artsen de indicatie voor palliatieve sedatie kunnen blijven stellen. Beroepsorganisatie V&VN heeft besloten de herziene richtlijn niet te autoriseren.

In dit webinar zullen we uitgebreid ingaan op de belangrijkste herzieningen. Indicatiestelling, uitvoering, maar ook (proactieve) communicatie zullen uitgebreid aan de orde komen. Een cruciale verandering in de richtlijn is dat ook existentieel lijden in de laatste levensfase als refractair symptoom mag worden beschouwd, maar hoe kunnen artsen dit beoordelen?

Ook wordt er stil gestaan bij de verschillende vormen van sedatie, zoals intermitterende sedatie en acute palliatieve sedatie. Al met al een belangrijk webinar die aan de hand van casuistiek aan de deelnemers zal worden gepresenteerd.


Het webinar is interessant voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij palliatieve sedatie, maar is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden, waaronder patiënten en naasten. Het webinar is geaccrediteerd voor ABAN, NAPA, VSR en V&VN voor twee punten en voor de geestelijk verzorgers voor 0.5 punten. Sprekers zijn internist-oncoloog Sabine Netters en longarts Sander de Hosson. 

Inschrijven kan hier: webinars (carend.nl)

Carend

Carend is een jonge organisatie die volledig bestaat uit zorgverleners en wil dat de palliatieve zorg in de spotlights staat. Ons slogan is 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg'. Carend wil de palliatieve zorg bekender maken.