Mentaliseren Bevorderende Begeleiding bij cliënten met een verstandelijke beperking

Ook toepasbaar bij cliënten met een visuele beperking
verstandelijke beperkingMBT-cursusmentalisereneffectief mentaliserenpatiënt met licht verstandelijke beperking

Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, emoties en bedoelingen die je eigen gedrag of het gedrag van anderen bepalen. In de MBT-cursus leer je hoe je mentaliseren kunt bevorderen bij cliënten met een verstandelijke (of visuele) beperking en bij jezelf. Dat helpt je om zo goed mogelijk met hen om te gaan en spanningen bij hen en jezelf te verminderen.

04 jun. 2024
09:30 - 16:30
825
18 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 825
Inclusief : lunch en digitale literatuur
Exclusief : boeken (ongeveer € 90)

Datum en locatie

04 jun. 2024
09:30
02 jul. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Jeugdzorgwerker
18 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
18 Punten
NIPK&J/NVO, SKJ
Pedagoog
18 Punten
SKJ
Psycholoog NIP | Kinder- en jeugdpsycholoog
18 Punten
NIPK&J/NVO

Sprekers

dr. Paula Sterkenburg

Docent
Paula Sterkenburg is bijzonder Hoogleraar en Gz-psycho­loog. Zij is werk­zaam als behan­delaar bij de afdeling Psychothera­pie van Bartiméus in Doorn en als bijzonder hoogleraar 'Mensen met een visuele, of visuele en ver­stande­lijke beper­king; sociale relaties & ICT' aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingsweten­schappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Winnaar van o.a. De VGN gehandi­capten­zorgprijs 2007 en Han Nakkenprijs 2012 en (mede)auteur van boeken en weten­schappe­lijke publicaties.

drs. Esther Tigchelaar

Docent
Esther Tigchelaar is sinds 1997 werk­zaam in de zorg voor mensen met een ver­stande­lijke beper­king. In eerste instantie is zij gestart als ortho­peda­goog bij Bartiméus waarna zij bij deze organi­satie ook haar opleiding tot gz-psycho­loog heeft gevolgd. Zij heeft zich al die jaren beziggehouden met diag­nos­tiek en behan­del­ing van psychische proble­ma­tiek bij deze doel­groep waarbij ze zich met name heeft gespeciali­seerd in gehechtheids-proble­ma­tiek en trauma. Van 2006 tot 2018 is zij werk­zaam bij Reinaerde waar­van een groot gedeelte bij de afdeling diag­nos­tiek en behan­del­ing. Via Abrona is zij sinds 2019 weer terug bij haar oorspronkelijke werkgever Bartiméus, op de afdeling Psychothera­pie.
Omschrijving

Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, emoties, bedoelingen die je eigen gedrag of het gedrag van anderen bepalen. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is Mentaliseren Bevorderende Begeleiding (MBB) een nieuwe methodiek. MBB is bekend als Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) binnen de ggz en is door de docenten vertaald naar het werkveld mensen met een verstandelijke (en visuele) beperking. In de cursus wordt ingegaan op hoe je mentaliseren kunt bevorderen bij jezelf en bij je cliënt.


Cliënten met een verstandelijke (en visuele) beperking en een problematische gehechtheid hebben moeite met hun stress- en emotieregulatie. Ze kunnen minder goed over zichzelf nadenken en hun gevoelens herkennen en uiten. Met andere woorden: hun mentaliserend vermogen is niet of minder goed ontwikkeld. Dit kan leiden tot probleemgedrag of psychische problemen. Begeleiders die cliënten - met soms ernstige gedragsproblemen - ondersteunen, ervaren nogal eens handelingsverlegenheid in hun werk. Belangrijk is het dan dat de begeleider zelf blijft mentaliseren en probeert de spanning van de cliënt te verminderen. Dat betekent dat we niet alleen oog moeten hebben voor hoe het met de cliënt gaat, maar ook voor de hulpverlener, begeleider of leerkracht die in interactie met de cliënt is. Verstoringen in de interactie kunnen zowel te maken hebben met de cliënt als met de begeleider. Het bevorderen en in stand houden van een veilige gehechtheid bij kwetsbare cliënten geeft de beste uitgangspositie om te werken aan de ontwikkeling van hun mentaliserend vermogen.

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS