This course is expired

Op koers voor artsen – reflectie in Umbrië

Luisteren en gehoor geven, iedere dag weer - 24 punten
Umbriëreisbuitenland reisbuitenlandbuitenlucht en natuurkloostermediteren

De week in Umbrië, de geboortestreek van Benedictus, nodigt uit tot het doorleven van luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. We logeren in een voormalig klooster, mediteren en werken op bijzondere plekken, wandelen in de stilte door de prachtige natuur en reflecteren zelf of met elkaar op eigen vragen en het versterken van ons leiderschap. Geheel in lijn met actuele leiderschapsinzichten benutten we daarbij stilte, meditatie, beweging, reflectie en dialoog.

2560
24 Points
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 2560
Includes : Waarvan voor de 7-daagse cursus € 1.495 en voor volledig verzorgd verblijf en reis ter plaatse € 1.065.
Excludes : Boeking € 30, heen- en terugreis naar Italië, reisverzekering, eventuele eenpersoonskamertoeslag en/of een annuleringsverzekering.

Professions

Anesthesioloog
07 May 2023
30 Sep 2023
24 Points
ABAN
Arts
07 May 2023
30 Sep 2023
24 Points
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
07 May 2023
30 Sep 2023
24 Points
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
07 May 2023
30 Sep 2023
24 Points
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
07 May 2023
30 Sep 2023
24 Points
ABAN

Skills

Samenwerken 33 %
Communicatie 34 %
Maatschappelijk handelen en preventie 33 %

Goals

De stilte in gaan, wandelen, ruimte maken om te voelen
Luisteren wat er leeft bij jezelf, de ander en je omgeving
Standvastig weten waar je voor staat en gaat, koers bepalen
Wat is echt belangrijk voor je, waar wil je de komende jaren energie in steken?
Hoe houd je dat dagelijks voor ogen?
De vertaalslag naar concrete toepassing in jouw leven en werken
Bij thuiskomst fysiek en mentaal fit zijn en handvatten het te blijven

Program

Description

Luisteren en gehoor geven, iedere dag weer

Mensen willen zich verbinden met wat ze betekenisvol vinden en het goede goed doen. Dat vraagt aandacht en focus. Tegelijkertijd zijn we als artsen drukker dan ooit. We willen, kunnen en moeten veel. De druk die we daarbij ervaren leidt tot stress en altijd ‘aan’ staan. De afgelopen periode heeft een stroomversnelling op gang gebracht aan (wetenschappelijke) inzichten rondom fysiek en mentaal welbevinden en leiderschap op de werkvloer in een veranderende wereld. Die blijken één-op-één te matchen met een beproefde visie op leiderschap: benedictijns leiderschap. Deze nascholing verbindt de kracht van een wijze visie op leiderschap met de wetenschap en praktijk van de 21e eeuw.

De week in Umbrië, de geboortestreek van Benedictus, nodigt uit tot het doorleven van luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. We logeren in een voormalig klooster, mediteren en werken op bijzondere plekken, wandelen in de stilte door de prachtige natuur en reflecteren zelf of met elkaar op eigen vragen en het versterken van ons leiderschap. Geheel in lijn met actuele leiderschapsinzichten benutten we daarbij stilte, meditatie, beweging, reflectie en dialoog. 

Benedictijns leiderschap is luisteren en gehoor geven, iedere dag weer. De goede dingen doen en innerlijke rust vinden. Om dat daadwerkelijk mogelijk te maken, is luisteren essentieel. Luisteren naar wat jezelf bezighoudt aan thema’s en vragen, luisteren naar de ander, naar wat er leeft in je omgeving. Stilte, rust en ontmoeting om te ontspannen en ruimte om te voelen dragen daaraan bij. Zodat je (weer) weet waarmee je van betekenis wilt en kunt zijn, waar je blij van wordt en rust en vertrouwen ervaart.

Doelen 

Deze nascholing biedt ruimte voor: 

 • De stilte in gaan, wandelen, ruimte maken om te voelen 
 • Luisteren wat er leeft bij jezelf, de ander en je omgeving 
 • Standvastig weten waar je voor staat en gaat, koers bepalen 
 • Wat is echt belangrijk voor je, waar wil je de komende jaren energie in steken?
 • Hoe houd je dat dagelijks voor ogen?
 • De vertaalslag naar concrete toepassing in jouw leven en werken
 • Bij thuiskomst fysiek en mentaal fit zijn en handvatten het te blijven

Het programma sluit aan bij de (CanMeds) competenties voor artsen op de volgende gebieden: Communicatie, Samenwerking, Leiderschap, Maatschappelijk handelen en Professionaliteit. Het is een begeleidingstraject voor huisartsen in combinatie met andere medisch specialisten. Voor huisartsen betreft de accreditatie intercollegiale toetsing (ICT), voor andere specialisten ‘gewone’ scholingspunten.

Voor wie

Deze nascholing is speciaal voor huisartsen en andere medisch specialisten. Voor wie even los van de dagelijkse praktijk wat langer stil wil staan bij eigen vragen en het eigen (persoonlijk) leiderschap wil versterken. De werking van de stilte en een dagelijkse wandeling, het delen van ervaringen en inzichten en leren van elkaar zie je als een meerwaarde. De nascholing sluit naadloos aan bij wie koers wil houden na de Cammino voor artsen in Umbrië en staat open voor andere huisartsen en andere medisch specialisten die hun koers willen bepalen en leiderschap willen versterken.


De rode draad in het programma zit erg goed in elkaar. Wat het brengt? Stabilitas! Weten waar je voor staat.

— Astrid Jansen Holleboom, huisarts in Ommen


Aanpak

Het geaccrediteerde programma van 24 uur slaat een brug tussen wijsheid, wetenschap en werkpraktijk van alle dag. We werken met een beproefde afwisseling van:

 • inspiratie uit wijsheid, wetenschap en verhalen uit de praktijk  
 • concrete methodes voor toepassing, oefening en reflectie op de eigen praktijkervaring  
 • technieken voor verdieping van luisteren naar jezelf en de ander 
 • collegiale uitwisseling en dialoogtechnieken in de groep als geheel

Het programma is een verblijf van zeven dagen in een klooster met dagelijkse wandelingen, meditatie en gezamenlijk genieten van pure gezonde maaltijden, ontspanning en rust. Dat zorgt voor fysiek en mentaal fit(ter) worden. Binnen en buiten het programma is er ruim de tijd voor stilte en voor collegiale gesprekken. Het voedend ritme is een wezenlijk onderdeel van de nascholing en draagt bij aan de blijvende impact.  

De ruggengraat van het programma bestaat uit de drie benedictijnse geloften die een monnik aflegt, vertaald naar leven, werken en leiderschap buiten de kloostermuren.

 • Obedientia; aandachtig luisteren en gehoor geven
 • Stabilitas; standvastigheid, weten waar jij voor staat en gaat 
 • Conversio morum; verandering realiseren in de dagelijkse praktijk door goede gewoonten 

We ervaren hoe deze geloften voor ons een kompas van ontwikkeling kunnen zijn.  Daarbij spiegelen we onze eigen leiderschapspraktijk aan hedendaagse leiderschapsinzichten en aan elkaar, wisselen ervaringen uit en krijgen methoden in de vingers voor toepassing in de eigen praktijk. 

Je oefent je in echt luisteren naar jezelf, anderen en de situatie. Je verdiept je in de techniek van mindfulnessmeditatie, stil worden, zelf- en gezamenlijke reflectie en in het geregeld voeren van gesprekken over vragen en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk. We staan stil bij hoe leven naar wat je betekenisvol vindt en de betekenis van vitaliteit en levensstijl.

In Umbrië werken we op bijzondere plekken die samenhangen met het leven en de spirit van Benedictus en de cultuur waaruit hij voortkomt. Dat maakt de nascholing in Umbrië tot een intense ervaring die lang beklijft. We wandelen dagelijks enkele uren in de prachtigste landschappen, ontmoeten benedictijner monniken in Norcia die leven naar zijn Regel en wonen hun getijden bij. We voeren een gesprek met de oprichter van het Benedictijner klooster in Norcia. Hij deelt met wijsheid, rust, humor en relativeringsvermogen zijn ervaringen en inzichten rondom benedictijns leven en leiderschap. 

Enkele maanden na afloop van de reis komen we opnieuw samen om inzichten en ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen bij het op koers blijven in de dagelijkse praktijk. 


De onderdompeling in natuur, cultuur, schoonheid, lichaamsbeweging, eeuwenoude wijsheids-tradities en hedendaagse wetenschappelijke inzichten zijn als een katalysator voor bezinning en bezieling. De stilte, oefeningen, persoonlijke reflectie en open uitwisseling met collega’s inspireren en stimuleren tot het maken van bewuste keuzes zodat je kunt blijven werken en leiding geven op de manier die jij waardevol en zinvol vindt.

— Jacqueline Tonnaer, coach/supervisor


Het dagelijkse ritme

07.30 uur meditatie

08.30 uur ontbijt

09.30 uur inspiratie, reflecteren, wandelen en uitwisselen

13.00 uur lunch 

14.00 uur wandelen, bezoeken, ontmoeten en dialoog

17.00 uur ontspanning

18.30 uur individuele reflectie 

19.00 uur meditatie en gezamenlijke reflectie

20.00 uur diner

Begeleiding

De begeleiding wordt verzorgd door Yvonne Nieuwenhuijs en Jacqueline Tonnaer. Samen creëren ze een veilige bedding om mensen te ondersteunen bewust(er) te worden van wat ze ervaren en willen en daar meer naar te leven en werken.

Yvonne is historicus, praktisch filosoof, leiderschapstrainer en auteur van het boek Benedictijns leiderschap. Zij is breed didactisch onderlegd en eveneens opgeleid als trainer in de wetenschappelijk gevalideerde mindfulnessmethode MBCT. Sinds 18 jaar ontwikkelt en begeleidt zij trainingen persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in Nederland en Umbrië waaronder voor het Radboudumc. Zij is thuis in de stilte, op de wandelpaden en in de levenskunst en gastronomie van Umbrië en deelt er met diepgang en lichtheid wat ze leeft en wat haar lief is.

Jacqueline is coach/supervisor, voormalig praktijkhoudend huisarts en lid van Coaches voor Medici. Sinds meer dan 10 jaar begeleidt zij artsen bij het vinden van hun weg in het vak. Open, warm en authentiek; altijd vanuit een diep respect voor ieders unieke eigenheid en kracht. Zij weet uit eigen ervaring dat deze retraite een krachtig hulpmiddel daarbij is. In haar eigen zoektocht naar wijsheid en vervulling heeft zij ervaren dat losser komen van gedachten en ruimte maken voor emoties en lichamelijke sensaties helpen om ‘tot jezelf’ en wezenlijke verandering te komen. Minder denken, meer ‘zijn’, meer veerkracht, meer vreugde. Jacqueline werkt voor individuele artsen, artsengroepen en voor diverse huisartsopleidingen, huisartsorganisaties en ziekenhuizen.

Gebied en verblijf 

Dit programma vindt plaats in de luwte van Umbrië. Er is ruimte en het is er stil. Al vanaf ver voor de jaartelling vestigden mensen zich hier op zoek naar stilte en een leven dichtbij de natuur. De tijd lijkt er vertraagd en het leven wordt geleefd met aandacht en volgt het ritme van de natuur. Er wonen heremieten, benedictijner monniken, herders en boeren.

We logeren in een authentiek gerestaureerd benedictijner klooster met een sfeervol gastronomisch restaurant. We mediteren in de sfeervolle sobere kapel en werken buiten in de tuinen rondom met bronnen, fonteinen en zwembad. Iedereen heeft een eigen kamer voorzien van een eigen of per twee kamers gedeelde douche en toilet. 

De hele week genieten we van de overweldigende schoonheid en kracht van de natuur. Net als van de eeuwenoude cultuur, gastvrijheid, het samen tafelen en genieten van de pure keuken van Umbrië. 

Een omgeving die uitnodigt tot ontspannen, inspiratie, reflectie en dialoog bij de bron. 

Deze reis is inclusief

 • 8-daagse reis met programma en begeleiding
 • 7 dagen volledig verzorgd verblijf met alle maaltijden, water en ’s avonds wijn
 • cursusmateriaal
 • transfer vanaf het vliegveld in Rome naar Umbrië
 • alle vervoer ter plaatse
 • om onze voetafdruk te verkleinen reizen we CO2-neutraal
 • bijeenkomst enkele maanden na afloop rondom het dagelijks toepassen van inzichten

Investering

De investering voor deelname bedraagt: € 2.560 per persoon. Waarvan voor de 7-daagse cursus € 1.495 en voor volledig verzorgd verblijf en reis ter plaatse € 1.065.

De prijs is exclusief: boeking € 30, heen- en terugreis naar Italie (per vlucht of trein naar Rome Fiumicino) of per auto naar Umbrië), reisverzekering, eventuele eenpersoonskamertoeslag voor een eigen kamer met een per 2 kamers gedeelde badkamer € 120, voor een eigen kamer met een eigen badkamer € 235 en/of een annuleringsverzekering.

Gelijk soortige reizen

Naast Op koers voor artsen - Reflectie in Umbrië biedt Giotto ook nog andere reizen aan. De Cammino voor artsen - Reflectie in Umbrië vindt plaats van 5 – 11 juni, 11 - 17 september en van 9 - 15 oktober 2023. Meer informatie of je al willen inschrijven kan via deze link: https://medischescholing.nl/cursus/44072

Giotto Cultuurprojecten

info@giottocp.com
35, Kerkstraat, Zaltbommel, 5301EG