Deze cursus is verlopen

NPi-opleiding 'Handtherapie'

handtherapiehandenhand

Na deze opleiding heeft de deelnemer voldoende door de NGHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut.

8th Dec 2023
09:00 - 17:00
3875
182.5-184 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 3875
Inclusief : Verzorging en cursusmateriaal
Kortingen
€ 3485
Met NPi-kortingskaart

Datum en locatie

08 Dec 2023
09:00
14 Oct 2024
17:00
Conferentiecentrum Kaap Doorn Doorn Postweg, 9

Beroepen

Diëtist
182.5 Punten
ADAP
Ergotherapeut
182.5 Punten
ADAP
Fysiotherapeut
184 Punten
KRF
Huidtherapeut
182.5 Punten
ADAP
Logopedist
182.5 Punten
ADAP

Doelen

Na deze opleiding heb je voldoende door de NGHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut.

Omschrijving

Het aantal mensen met aandoeningen van de hand is zeer groot. Een slecht functionerende hand, zowel motorisch als sensibel, leidt vaak tot gehele of gedeeltelijke invaliditeit. Een relatief geringe functiestoornis kan bepaalde handelingen al bijna onmogelijk maken, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor iemands leven. De behandeling van aandoeningen van de hand, pols onderarm en of elleboog dient met een zo groot mogelijke deskundigheid te gebeuren. Dit vraagt van de behandelende therapeut speciale kennis en vaardigheden.


Via de Nederlands Vereniging voor Handtherapie (NVHT) bestaat de mogelijkheid om een Certificaat Handtherapeut (CHT-NL) aan te vragen. Onderdeel van dit certificaat is dat de fysio- of ergotherapeut moet voldoen aan de minimale scholingseisen zoals vastgelegd door de NVHT. Na het volgen van de opleiding 'Handtherapie' voldoe je aan deze scholingseisen. Naast de scholingseisen worden er voor het verkrijgen van het certificaat ook o.a. werkervaringseisen gesteld. Meer informatie over de certificering vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT).


Met het certificaat bewijs je over ruime behandelervaring en -kennis te beschikken in de behandeling van patiënten met aandoeningen van de bovenste extremiteit. Met aandoeningen van de bovenste extremiteit’ wordt bedoeld (pathologische) afwijkingen in de hand, pols, onderarm en/of elleboog als gevolg van trauma, ziekte of congenitale aandoeningen.


Dag 1 en 2 heeft als inhoud waarin het onderzoek van de hand, de beschikbare onderzoekstechnieken, het klinische redeneren en de klinimetrie centraal staan. Dag 3 met een snijzaaldag in UMCN waarbij in 4 groepen de anatomie van verschillende delen van de hand en onderarm uitgebreid bekeken worden. Op dag 4 en 5 komen de 10 meest voorkomende handpathologieën aan de orde. Deze worden op een interactieve wijze in kleine groepen besproken waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het proces van klinisch redeneren. 


In de overige 7 dagen komen de volgende onderwerpen zowel in theorie als in praktijk uitgebreid aan bod:


  •  Spalken en immobilisatieprincipes bij diverse handpathologieën; 
  •  Orthopedische aandoeningen van de hand; 
  •  Perifeer neurologische aandoeningen van de hand; 
  •  Reumatische aandoeningen van de hand; 
  •  Polsklachten;
  •  Capita selecta met o.a. brandwonden en spiegeltherapie; 
  •  Klinisch redeneren en behandelen bij de bovenstaande pathologie; 
  •  Het schrijven en presenteren van een casereport.


De totale studiebelasting bestaat naast de 12 scholingsdagen uit:


  • het bestuderen van literatuur tussen de scholingsdagen;
  • het maken van deelopdrachten en het toepassen van de kennis en de geleerde vaardigheden;
  • 2 oriënterende stages (2 x 6 uur) in de vorm van het meekijken met operaties en handenspreekuur;
  • 2 participerende stages (2 x 15 uur);
  • schrijven van een kort casereport volgens de richtlijnen van de ECHT.


Toetsing

De beoordeling van de 4 stageverslagen, 4 digitale theorietoetsen en het casereport maken deel uit van de toetsing. Naast een aanwezigheid van minimaal 90% van de scholingsdagen, moeten alle 9 onderdelen als voldoende beoordeeld zijn om het certificaat van de opleiding te krijgen.

Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA