Deze cursus is verlopen

SOLK Module

psychosomatischsomatisch onvoldoende verklaarde klachtenlichamelijke klachtenfysiotherapeutergotherapieergotherapeutoefentherapieoefentherapeutfysiotherapie

De SOLK module is een deskundigheid bevorderende nascholingsactiviteit voor psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten (PST), om zich te specialiseren tot SOLK specialist. De SOLK module is een wetenschappelijke upgrade van de eerdere CEG cursus voor PST en een uitbreiding van de SOLK module met een vierde lesdag over SOLK in relatie tot arbeid en re-integratie en SOLK in relatie tot andere culturen/allochtonen.

795
0-37 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 795
Opmerking :Alleen lesdag 4: € 195,00 Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van € 5,00

Beroepen

Diëtist
37 Punten
ADAP
Ergotherapeut
37 Punten
ADAP
Fysiotherapeut
Accreditation in aanvraag
36 Punten
KRF
Accreditation in aanvraag
KNGF
Huidtherapeut
37 Punten
ADAP

Sprekers

Enny Versteeg

Psychosomatiek therapeut/ MSc psycholoog

Prof. Dr. Judith G.M. Rosmalen

Hoogleraar psychosomatiek

Drs. Marjan Mensinga

Pharos, trainer / adviseur ziektebeleving in andere culturen

Marlene Lutgert Boomsma

MSc Psychologie / register Bedrijfsfysiotherapeut / psychosomatisch fysiotherapeut

Doelen

Je beschikt over specialistische kennis en vaardigheden in gerichte bio psychosociale diagnostiek en behandeling van cliënten met SOLK
Je leert onderscheiden welke bio psychosociale factoren SOLK uitlokken en onderhouden of iemand kwetsbaar maken voor SOLK.
Je leert een gepersonaliseerde SCEGS werkdiagnose op te stellen en daar gericht je behandelinterventies op toe te passen.
Je leert e meest actuele wetenschappelijke neurobiologische breinkennis over ons stressresponssysteem en pijnsysteem vertalen in een heldere psycho-educatie over SOLK naar je cliënten.
Je leert gericht denken en werken vanuit de psychologie van cognities, emoties en gedrag (CEG psychologie)
Omschrijving

Wil jij SOLK specialist worden? Specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling van cliënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)? Wil jij je diagnostiek, behandeling en psycho-educatie baseren op de meest recente wetenschappelijke inzichten over SOLK & BREIN, in relatie tot de bio psychosociale dimensies van SCEGS en CEG ? Wil jij een gepersonaliseerde SOLK diagnostiek en behandeling bieden om je cliënten grip te leren krijgen op SOLK? Hoe zit het met de beleving van SOLK en gezondheidsvaardigheden in andere culturen/ allochtonen? En hoe zet je bij SOLK in op arbeid, duurzame inzetbaarheid en re-integratie?


Dan biedt de SOLK module je de meest actuele kennis, verdieping en vaardigheden. De SOLK module is een deskundigheid bevorderende nascholingsactiviteit voor psychosomatisch fysio-, ergo- en oefentherapeuten (PST), om zich te specialiseren tot SOLK specialist. De SOLK module is een wetenschappelijke upgrade van de eerdere CEG cursus voor PST en een uitbreiding van de SOLK module met een vierde lesdag over SOLK in relatie tot arbeid en re-integratie en SOLK in relatie tot andere culturen/allochtonen.


Doelstelling:

Na de module beschik je over specialistische kennis en vaardigheden in gerichte bio psychosociale diagnostiek en behandeling van cliënten met SOLK en het gericht denken en werken vanuit de psychologie van cognities, emoties en gedrag (CEG psychologie). Je leert onderscheiden welke bio psychosociale factoren SOLK uitlokken en onderhouden of iemand kwetsbaar maken voor SOLK. Je leert een gepersonaliseerde SCEGS werkdiagnose op te stellen en daar gericht je behandelinterventies op toe te passen.


Tevens leer je de meest actuele wetenschappelijke neurobiologische breinkennis over ons stressresponssysteem en pijnsysteem vertalen in een heldere psycho-educatie over SOLK naar je cliënten. Op alle onderdelen geeft de module je een wetenschappelijke onderbouwing en verdieping. Je leert de wetenschappelijke state of the art rondom SOLK integreren in je praktijk.


Door uitbreiding met een vierde lesdag in de module krijg je meer kennis over SOLK in relatie tot arbeid en allochtonen.


Door het volgen van de SOLK module ontstaat (a) specialistische diagnostiek en behandeling van SOLK, (b) meer zelfvertrouwen en kracht in uniforme werkwijze bij SOLK, (c) meer kracht naar cliënten en verwijzers, (d) betere behandelresultaten, (e) kortere behandelduur, en (f) duurzame kosteneffectiviteit voor de zorgverzekeraar.


Bovendien geven toonaangevende gastdocenten, met specifieke expertise op het gebied van SOLK, in gastlessen meer helderheid in het maken van de juiste aansluiting met de huisarts en POH GGZ en het spreken van dezelfde taal, om samen te werken aan een betere grip op SOLK. In de gastles SOLK en allochtonen wordt specifieke aandacht besteed aan gezondheidsvaardigheden en ziektebeleving binnen andere culturen. In de gastles SOLK en arbeid komt duurzame arbeidsparticipatie aan bod, hoe je duurzame inzetbaarheid en re-integratie bevordert. Werk is belangrijk voor mensen en draagt bij aan zelfstandigheid, zelfrespect en zelfontplooiing.


Beschrijving:

SOLK zijn klachten zonder medische oorzaak. Ze zijn een veel voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, spierpijn, buikpijn, moeheid, uitgeput gevoel, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, benauwd gevoel, druk op de borst, of licht in het hoofd. In de huisartsenpraktijk komt SOLK gemiddeld bij 30-50 procent van de patiënten voor; in de tweedelijn zelfs bij 40-60 procent. De klachten zijn bekend onder diverse syndroomnamen, zoals hyperventilatie, nekpijn, whiplash, spanningshoofdpijn, RSI/CANS, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie, surmenage, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn.


De SOLK module biedt psychosomatisch therapeuten (PST) een verdieping in kennis en competenties om bij cliënten met SOLK heel gericht een gepersonaliseerde SOLK werkdiagnose te kunnen stellen en daar gericht de behandelinterventies op toe te kunnen passen. Tevens biedt de SOLK module een verdieping in wetenschappelijke en neurobiologische onderbouwing van het werkingsmechanisme van PST, en een vertaalslag naar heldere psycho-educatie. Afstemming en samenwerking met de huisarts en POH GGZ en het spreken van dezelfde taal zijn eveneens onderdeel van de cursus. In de toegevoegde vierde dag komt de beleving van SOLK bij allochtonen aan bod en de relatie van SOLK met arbeid en re-integratie.

Stichting DOKh

secretariaat@dokh.nl
0725279100
6, Robijnstraat, Alkmaar, 1812RB