Deze cursus is verlopen

NWZ Symposium

hartfalenbehandeling hartfalendiagnostiek hartfalenchronisch hartfalennierfunctiestoornisnierfunctie

Samen met het organisatiebureau Two Hands Events organiseren wij dinsdagavond 14 november 2023 een regionaal Noordwest symposium over hartfalen en de nierfunctie bij 75-plussers.

Op aanvraag
In aanvraag
Congres
Physical course - single

Prijzen

Op aanvraag

Beroepen

Physician Assistant
Accreditation in aanvraag
NAPA

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 60 %

Programma

Omschrijving

Geachte collega,


Samen met het organisatiebureau Two Hands Events organiseren wij dinsdagavond 12 maart 2024 een regionaal Noordwest symposium over hartfalen en de nierfunctie bij 75-plussers.


Het aantal oudere patiënten met hartfalen, en nierfunctie stoornissen zal de komende jaren fors toenemen. Er zijn vele ontwikkelingen op het gebied van hartfalen. Sinds kort zijn er ook behandelmogelijkheden voor patiënten met hartfalen en een behouden linker ventrikelfunctie waardoor de kwaliteit van leven verbeteren en het aantal opnames voor hartfalen fors verminderd kunnen worden. Voor onderliggende aandoeningen voor hartfalen, zoals amyloïdose van het hart en hypertrofische cardiomyopathie, komen er ook nieuwe behandelmogelijkheden.


Tijdens dit symposium beginnen met casuïstiek door collega Zonneveld, huisarts. Vervolgens geeft collega van Ramshorst, cardioloog, een update over de behandeling van hartfalen. René Jansen, klinisch geriater, bespreekt de betekenis bij kwetsbare ouderen met hartfalen. Aansluitend zal Tjeerd Germans, cardioloog, een update geven over amyloïdose en hypertrofische cardiomyopathie bij ouderen.


Hartfalen en de oude behandelingen hebben een ongunstig effect op de nierfunctie. Ook nierfunctiestoornissen kunnen het hartfalen verslechteren. Veel patiënten hebben ook diabetes mellitus met effecten op de nierfunctie. Na de pauze gaan wij verder met een overzicht van collega Verhave, internist-nefroloog, over de effecten van GLP-1 op de nierfunctie. Als laatste presentatie van deze avond geeft professor van Raalte, internist, een overzicht of wij SGLT2-remmers veilig kunnen inzetten bij hartfalen en een verminderde nierfunctie?


Aan het einde van deze avond is er voldoende tijd voor een interactieve discussie om de zorg voor oudere patiënten met hartfalen en nierfunctiestoornissen verder te verbeteren.


Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit symposium waarvoor wij inspirerende sprekers gevraagd hebben om hun kennis met ons te delen en zien uit naar uw deelname.

 

Dr. René Jansen, klinisch geriater

Dr. Frank Stam, internist vasculaire geneeskunde

Two Hands Events BV

info@twohandsevents.nl
624195497
8, Heinsiuslaan, Rotterdam, 3051HD