This course is expired

Nascholingscursus voor dokters- en praktijkassistenten Terschelling 2023

sohHuisartspraktijkencollega'steamwerkdokterspraktijkassistentenKlachtenafhandeling

De Terschelling-cursus voor doktersassistentes is al jaren een succes. Vorig jaar zijn we gestart met een geheel vernieuwd programma. Dit hebben we o.a. samengesteld op basis van ideeën die zijn aangedragen door oud-cursisten. De gezondheidszorg in Nederland is volop in beweging. De huisartspraktijk en daarmee het beroep van doktersassistente zal ook gaan veranderen. Eén van de initiatieven in dit kader is de beweging Dappere Dokter (Dappere Dokters willen bijdragen aan de omslag van overbehandeling en maximale zorg naar optimale zorg op de juiste plek). Dit bracht ons op het idee voor het thema van deze cursus. De huisartsenzorg in 2023 vraag om Dappere Doktersassistentes; Geen zee te hoog, de Dappere Doktersassistente.

630
14 Points
Nascholing
Physical course - single

Prices

Regular € 630
Note :De kosten van het hotel bedraagt €297,- p.p. (incl. BTW)

Professions

Apothekersassistent
14 Points
KABIZ
Contactlens specialist
14 Points
KABIZ
Doktersassistent
14 Points
KABIZ
Farmaceutisch Consulent
14 Points
KABIZ
Laborant Klinische NeuroFysiologie
14 Points
KABIZ

Speakers

Ger Plat

bedrijfskundige, docent Praktijkmanagement bij de huisartsopleiding UMCG en NHG-praktijkconsulent

Ans Winkel

Professional trainer/coach, trainingsacteur

Fenny Zuur

spreekuurondersteuner huisarts (SOH)
Description

Voor wie?

Wil jij aan de slag met de uitdagingen die de actuele ontwikkelingen in de huisartsenzorg je te bieden hebben? Wil jij op een professionele manier je vak uitoefenen en het plezier in je werk met je collega’s en patiënten/cliënten behouden en vergroten, dan is deze cursus echt iets voor jou!

 


Inhoud van de cursus

In deze nieuwe cursus staan we nadrukkelijk stil bij de huidige veranderingen in de zorg en de consequenties voor het vak van doktersassistente. Diverse thema's worden uitgewerkt in een zestal workshops.

 

1. Positieve gezondheid

Huisarts Machteld Huber introduceerde het concept Positieve Gezondheid in Nederland in 2012. In een tijd waar de zorg verandert, de mens (patiënt) en de wereld rondom de mens steeds belangrijker wordt, verandert het vertrekpunt. Steeds meer is niet ziekte, maar positieve gezondheid het vertrekpunt en staat de mens en de bedoeling centraal. De wet-, regelgeving en protocollen zijn niet langer leidend. We hebben een interessante workshop ontwikkeld over dit concept. Welke kansen biedt dit in de huisartspraktijk en wat betekent het voor de praktijkassistente?


2. Omgaan met een klacht

Klachtenafhandeling in de huisartspraktijken laat regelmatig nog het nodige te wensen over. Organisaties uit de zorg hebben gezamenlijk een Klachtenrichtlijn Gezondheidszorg opgesteld die is bedoeld om de afhandeling van klachten laagdrempeliger te maken.

Klachten leiden er voor patiënten vaak toe dat hun ziekte of aandoening nog ingrijpender en belastender wordt. Maar ook voor zorgverleners hebben klachten een grote impact. We gaan in deze workshop samen kijken naar het voorkomen van klachten, het tijdig signaleren van klachten en hoe de afhandeling van klachten is te verbeteren.


3. Spreekuurondersteuner Huisarts (SOH)

Een Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) is een goed opgeleide assistente die de logistiek van het (eigen) spreekuur waarborgt door semi-spoedeisende patiënten de aandacht te geven die ze nodig hebben. Van allergische reacties tot brandwonden, vaak is snel duidelijk of een spoedbehandeling nodig is en hoeft de huisarts er niet noodzakelijk bij te komen. De SOH kan zelfstandig klein letsel en veel voorkomende klachten afhandelen of doorverwijzen indien nodig. Dit biedt de huisarts rust in zijn dagelijkse spreekuur, waardoor hij meer tijd heeft voor complexere problematiek.

Fenny Zuur is een ervaren SOH, zij geeft een inspirerende workshop over deze nieuwe uitdagende invulling van het vak van Doktersassistente.


4. Zo begrijpen ze je wel!

We begrijpen vaak niet waarom het zo lastig is om met sommige mensen samen te werken of alleen al een gesprek te voeren. Het is een hele uitdaging om met alle verschillende mensen in je praktijkteam om te gaan en samen te werken. In deze workshop leren we je welk effect bepaald gedrag heeft en om vervolgens een vertaalslag te maken naar eigen gedrag, om je op deze manier te helpen je omgeving beter te beïnvloeden. Hierbij staan we onder andere stil bij de invloed van je eigen emoties en denkbeelden op je communicatie.


5. Slim organiseren en samenwerken; Scrum

Deze workshop gaat over samenwerken in het praktijkteam. We staan stil bij ZELFORGANISATIE; hoe organiseer je als praktijkteam samen de dagelijkse werkzaamheden. We maken kennis met een hulpmiddel uit de SCRUM-methodiek; het Scrum-bord.


6. Mindfulness voor doktersassistentes

Doktersassistente kan een stressvol beroep zijn. Op allerlei gebieden wordt gelijktijdig jouw aandacht gevraagd, dit kan leiden tot stressvolle situaties in je dagelijks werk. Mindfulness biedt je een manier om met deze situaties om te gaan. We hebben een workshop ontwikkeld om jullie kennis te laten maken met mindfulness en te toepasbaarheid bij je werk als doktersassistente.


In een ontspannen sfeer van openheid en enthousiasme ga je veel leren over bovengenoemde onderwerpen.

Je krijgt ruim de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s uit andere praktijken om ook van elkaar te leren.

Aankomst en vertrek

Woensdag 12 april 2023 vertrek vanuit Harlingen met de boot van 12.30 uur. Vrijdag 14 april 2023; vertrek vanuit Terschelling om 16.15 uur. Aankomst in Harlingen is om 17.00 uur.

 

Verblijf

Het verblijf is in appartement-hotel WestCord Residentie Boschrijck (4-sterren). Het hotel ligt in de bossen van het dorp West-Terschelling. Riant en rustig gelegen, maar toch heel dichtbij het dorp.

 

Kosten

De kosten van de cursus bedraagt €630,- p.p. (incl. BTW). Bij deze prijs is 2x een lunch inbegrepen.

 

De kosten van het hotel bedraagt €297,- p.p. (incl. BTW) op basis van 2 personen in een appartement met twee slaapkamers.

 

  • 2x een overnachting in een appartement met twee slaapkamers.
  • 2x een ontbijtbuffet
  • 2x een 3-gangen diner (de bestelde consumpties tijdens het diner is voor eigen rekening)
  • Bagagevervoer van de boot naar het hotel v.v
  • Eindschoonmaak appartement
  • Bootticket Harlingen-Terschelling v.v


De bij het ontbijt en de lunch geserveerde drankjes (koffie, thee, melk, vruchtensap) evenals koffie/thee en water tijdens de workshops zijn inbegrepen in het arrangement.

Het is mogelijk om een appartement alleen te gebruiken. Hiervoor is de toeslag € 120,- p.p.

De kosten voor het hotel dient u zelf te betalen bij het hotel. 

Federatie WDH Midden-Nederland

info@wdhmn.nl
61, Dalplein, Soest, 3762BN