Oefentherapie bij Lage Rugpijn

oefentherapieoefentherapeutlage rugpijnlage ruglage rugklachten

De cursus ‘Oefentherapie bij lage rugpijn vanuit neurowetenschappelijk perspectief' beoogt algemeen fysiotherapeuten, manueeltherapeuten en sportfysiotherapeuten bekend te maken met, en te bekwamen in het oefentherapeutisch proces bij patiënten die zich in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk presenteren met lage rugpijn.

17th Apr 2024
09:00 - 17:00
550
In aanvraag
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 550

Datum en locatie

17 Apr 2024
09:00
24 Apr 2024
17:00
SOMT Amersfoort Softwareweg, 8

Beroepen

Fysiotherapeut
Accreditation in aanvraag
KNGF, KRF

Sprekers

Drs. Ronald Kan

Docent
Leraar Lichamelijke Opvoeding, Fysio-/ Manueeltherapeut Heliomare revalidatie (niet meer praktiserend) en Docent bij de opleiding Manuele Therapie aan SOMT University of Physiotherapy

Doelen

De cursist…

Kent en vat samen de recente evidentie over het ontstaan en blijven voortbestaan van (rug)pijn.
Kent en beschrijft de (patho-)fysiologie van nociceptie en (rug-)pijn.
Maakt vanuit evolutionair biopsychosociaal perspectief vroegtijdig een risico-inschatting van het ontstaan van chronische lage rugpijn.
Licht de implicaties van deze risico-inschatting voor de te geven behandeling toe.
Past deze implicaties toe op een gegeven casus van een persoon met (sub-)acute lage rugpijn.
Geeft een oefentherapeutische behandeling bij een persoon met lage rugpijn die gebaseerd is op de patho-/neurofysiologie van pijn.
Beschrijft, beargumenteerd, bediscussieerd en past toe, het oefentherapeutisch proces bij een persoon met lage rugpijn uit de eigen praktijk.
Omschrijving

Gezien het feit dat de prevalentie van lage rugpijn ondanks steeds geavanceerder onderzoeks- en behandelmethoden, wereldwijd maar niet lijkt te dalen, is een rigoureuze andere aanpak van lage rugpijn gewenst. Lage rugpijn staat immers nog steeds bovenaan de lijst van aandoeningen die leiden tot de meeste ‘years lived with disability’ en chronische lage rugpijn kan leiden tot ernstig persoonlijk en maatschappelijk disfunctioneren. Het vroegtijdig herkennen van personen met acute lage rugpijn die een verhoogd risico hebben op het ontstaan van chronische lage rugpijn is de grote uitdaging waarvoor eerstelijns zorgverleners staan. Daarnaast is het geven van een oefentherapeutische behandeling die gebruik maakt van de recente inzichten uit de neurowetenschappen, de meest veelbelovende behandeling van personen met (chronische) lage rugpijn. Nieuwe voorwaardelijke kennis en cognitieve vaardigheden zijn noodzakelijk om deze groep patiënten effectieve, doelmatige en veilige zorg te kunnen verlenen.


SOMT

SOMT University of Physiotherapy beoogt alle fysiotherapeuten en artsen in Nederland op te leiden tot specialisten op het gebied van het menselijk bewegen. Door HBO en universitair onderwijs te combineren met onderzoek en expertise zijn we het startpunt van duurzaam en verantwoorde zorg op hoog niveau en volwaardig gesprekspartner binnen een multidisciplinaire en academische setting.
info@somtuniversity.nl
334560737
5, Softwareweg, Amersfoort, 3821BN