ON-DEMAND WEBINARS
Eerste hulp bij voedingsvragen
Direct inschrijven deel I
Gedragsverandering en eetomgeving
Direct inschrijven deel II

Sprekers

Wijnand van der Werf
Dr. Ir. Iris Groenenberg
Expert Voeding en Gezondheid van het Voedingscentrum
Wijnand van der Werf
Wijnand van der Werf
Expert Voeding & Gedrag van het Voedingscentrum
Ingrid Steenhuis
Ingrid Steenhuis
Hoogleraar Preventie, Gezondheidswetenschappen
Dr.  Roel Hermans
Dr. Roel Hermans
Expert voeding en gedrag Voedingscentrum
Ted Van Essen
Ted van Essen
Huisarts en presentator
Marije Seves
Ir. Marije Seves
Expert Gezonde en duurzame voeding van het Voedingscentrum
Eric van Gorp
Dr. Stefan van Rooijen
Auteur Fit4life, huisarts i.o.

Thema's Deel I

Hypes en misvattingen rondom voeding
Veelgestelde voedingsvragen in de huisartsenpraktijk
Voeding en COVID-19

Thema's Deel II

Eetgedrag
Eetomgeving
Patiëntbegeleiding rondom eetgedrag in de huisartsenpraktijk

Webinar deel I: Eerste hulp bij voedingsvragen in de spreekkamer, ook tijdens COVID-19

Hypes en misvattingen rondom voeding

Als het gaat om gezonde voeding zijn er meerdere opvattingen die door patiënten gedeeld zullen worden in de spreekkamer. Als huisarts hoor je regelmatig over een nieuw dieet of nieuwe onbekende producten waarvan je misschien het bestaan nog niet wist. Hoe geef je nu een goed advies over voeding? Wat zijn de laatste hypes en welke misvattingen bestaan er over voeding? We gaan dieper in op intermittent fasting en het koolhydraatarm dieet. We geven handvatten zodat je zélf kunt beoordelen wat betrouwbare voedingsinformatie is en we leggen uit wat gezonde voeding inhoudt.

Veelgestelde voedingsvragen in de huisartsenpraktijk

Het Voedingscentrum beantwoordt voedingsvragen die jullie zelf hebben of in de spreekkamer krijgen. Voorafgaand aan het webinar (via het vragensysteem beschikbaar na inschrijven) en tijdens het webinar (live-chat) komen er veel vragen binnen. We proberen jullie vragen over voeding te beantwoorden. Dit om de huisarts te helpen om zo goed mogelijk voedingsvragen van hun patiënten te kunnen beantwoorden in de dagelijkse praktijk.

Voeding en COVID-19

Gezonde voeding speelt een rol bij de preventie en het herstel van ziekte. Het Voedingscentrum richt zich niet op de behandeling van COVID-19 of medische interventies op het gebied van voeding. Er is nog veel onbekend over de rol van specifieke voedingsstoffen en de preventie van COVID-19. We delen de huidige stand van zaken over de zin en onzin van vitaminesuppletie bij het voorkomen van COVID-19 en het signaleren van ondervoeding bij kwetsbare groepen.



Webinar deel II: Gedragsverandering en eetomgeving, patiëntbegeleiding vanuit de huisartsenpraktijk

We merken dat mensen het moeilijk vinden om zich aan coronaregels te houden en daarvoor hun gedrag aan te passen. Maar ook eetgewoonten laten zich niet eenvoudig veranderen. Het Voedingscentrum vertelt je: waarom is gedragsverandering zo lastig? Dit heeft deels ook te maken met de eetomgeving. Verleidingen liggen overal op de loer. We geven handvatten voor wat je als huisarts kan doen. We laten onder andere zien hoe de gratis apps “Mijn Eetmeter” en “Kies Ik Gezond?” van het Voedingscentrum jou kunnen helpen patiënten gezonder te laten eten.

Eetgedrag

Veel mensen vinden het lastig om zich aan de COVID-maatregelen te houden. Het gedrag is iets dat moeilijk te veranderen is. Eetgewoonten laten zich ook niet eenvoudig veranderen. Het Voedingscentrum vertelt je hoe je dit kunt aanpakken voor het individu rekening houdend met de omgeving, waarom gedragsverandering zo lastig is en wat de invloed is van de eetomgeving.

Eetomgeving

Verleidingen liggen overal op de loer. Dergelijke verleidingen maken dat een bepaald eetgedrag niet of moeizaam te doorbreken valt. We lichten het begrip ‘eetomgeving’ verder toe en wat dit impliceert voor het in stand houden voor bepaald eetgedrag. Tenslotte geven we tips mee hoe rekening te houden met de eetomgeving in voedingsadvies.

Patiëntbegeleiding rondom eetgedrag in de huisartsenpraktijk

Het Voedingscentrum geeft de huisarts handvatten over hoe je patiënten kunt begeleiden met hun eetgedrag en eetomgeving. We laten onder andere onze gratis apps ‘Mijn eetmeter’ en ‘Kies ik Gezond?’ zien die kunnen helpen om patiënten gezonder te laten eten.

Praktische informatie

Datum: On-
Tijd: 20:00 - 21:00
Kosten: Gratis
Accreditatie:1 punt ABAN

Vragensysteem

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op de vragen vanuit het werkveld.

1. Log in op webinar.medischescholing.nl

2. Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar.

3. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vragen naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn.

4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’.

5. Vragen met de meeste likes van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden meegenomen naar het eerstvolgende webinar.