Deze cursus is verlopen

Filosofie in de huisartsenpraktijk

Hoe staat het met uw verantwoordelijkheid?
ethiekethischtechnologietechniekfilosofie

De grenzen van uw verantwoordelijkheid als arts staan niet vast. Sterker nog, ze staan vaak ter discussie. Als arts draagt u zorg voor lichamelijk én geestelijk welzijn. U kijkt naar de symptomen én naar de patiënt als individu. U houdt rekening met collega’s en werkdruk. En vergeet daarbij uzelf niet. Want hoe ver reikt uw verantwoordelijkheid? Wanneer kunt u beter de verantwoordelijkheid overdragen aan een ander? En hoe komen de grenzen van verantwoordelijkheid tot stand? In deze vier uur durende nascholing gaan we eerst in op de kern van dit ethische begrip. Daarna plaatsen we het in de praktijk met verschillende casussen. Zoals: wanneer start u met het gesprek over de naderende dood? Hoe begint u over aanpak van obesitas? Wat doet u met vermoedens van kindermishandeling? Wat doet u bij vermoeidheid van somatische denkende patiënt die te veel hooi op de vork heeft? Bespreekt u de vaccinatiestrategie van de overheid? En wat te doen met de patiënt die wekelijks op het spreekuur komt?

159
4 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 159

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
4 Punten
ABC1
Huisarts
4 Punten
ABC1
Physician Assistant
4 Punten
ABC1
Praktijkondersteuner Huisarts - kind en jeugd (POH-GGZ Kind & Jeugd)
4 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts - Somatiek (POH-S)
4 Punten
NVvPO

Doelen

De deelnemer zal kennis krijgen over de denkwereld van de filosofie, in het bijzonder daar waar deze raakt aan de geneeskunde.
De deelnemer zal leren om op verschillende manieren de cruciale rol van verantwoordelijkheid te benoemen.
De deelnemer zal aan de hand van het interactieve model van communicatie de praktijk van het consult leren evalueren.
Omschrijving

Samen met de andere deelnemers gaat u in gesprek over een aantal van deze casussen. We dagen u uit om de casussen te doordenken, hoe daarin gemeenschappelijk verantwoordelijkheid (shared decision making) tot stand komt en hoe ook technologie onze verantwoordelijkheden verandert. We sluiten de scholing af met een aantal handzame tips.

Leerpunt KOEL

secretariaat@leerpuntkoel.nl
0786193068
34, IJsselmeer, Zwijndrecht, 3332EX