Kwaliteitsregistraties en indicatoren

kwaliteitmetingenmethodenontwikkelenindicatorenregistratienederlandbenchmarkenZorghealth informatics

Zorginstellingen en -verleners zijn bij wet verplicht continue te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van hun handelen. Welke wettelijke kaders zijn er en wat verwachten de diverse stakeholders van u aan kwaliteitsinformatie?

2nd Sep 2024
09:00 - 12:00
1765
20 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 1765

Datum en locatie

02 Sep 2024
09:00
12:00
Online

Beroepen

Anesthesioloog
20 Punten
ABAN
Arts
20 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
20 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
20 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
20 Punten
ABAN
Omschrijving

Of vraagt u zich af hoe u de informatie uit die kwaliteitsregistraties moet duiden, of er niet te vaak appels met peren worden vergeleken, en of de manier waarop een registratie, uw afdeling of instelling audit en feedback heeft geïmplementeerd wel effectief is?


De kennis en vaardigheden uit deze module zullen u helpen om het landschap van kwaliteitsregistraties in de Nederlandse zorg beter te begrijpen, eenduidige kwaliteitsindicatoren te ontwikkelen die automatisch geëxtraheerd kunnen worden uit bestaande informatiesystemen, die relevant en actiegericht zijn en om vorm te geven aan audit en feedback vanuit een kwaliteitsregistratie die helpt om daadwerkelijk tot kwaliteitsverbetering te komen.


Hoe dit in zijn werk gaat leert u aan de hand van de volgende stappen:


  • Reflecteren welke bestaande kwaliteitsmetingen van de zorg in Nederland er bestaan, met welk doel en binnen welke wettelijk kaders.
  • Toepassen van methoden voor het ontwikkelen, valideren en verzamelen van eenduidige actiegerichte kwaliteitsindicatoren in de zorg.
  • Opzetten en gebruiken van medische registratie voor benchmarken van de kwaliteit van zorg.
  • Inrichten van audit en feedback zodat de kwaliteit van het zorgproces verbetert.


Met deze kennis en vaardigheden bent u de perfecte gesprekspartner voor informatieanalisten, EPD-ontwikkelaars, kwaliteitsfunctionarisen en beheerders van kwaliteitsregistraties. Met hen kunt u aan de slag om kwaliteitsregistraties en indicatoren waardevoller te maken voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg en data uit bestaande informatiesystemen in te zetten voor het verkrijgen van eenduidige en actiegerichte kwaliteitsinformatie.


Onderwerpen

PDCA cyclus; definitie van kwaliteit van zorg; Donabedian’s structuur, proces en uitkomstindicatoren; case-mix correctie; data kwaliteit; data-verzamelmethoden; data bronnen; variatie; presentatie van kwaliteit van zorg; funnelplots en ranglijsten; rankability; formalisatie van indicatoren; AIRE-eigenschappen van goede kwaliteitsindicatoren; CLIF/LERM; control theory; theory of planned behavior; Audit & feedback; leidraad voor kwaliteitsregistraties; benchmark.


Data en kosten

Start: Maandag 4 september 2023 (aanmelden bij voorkeur uiterlijk 28 augustus)

Tentamen: Donderdag 30 november 2023 (herkansing donderdag 4 juli 2024)

Duur: 12 studieweken

Kosten: € 1.765,- (in 2023 50% korting voor medewerkers AMC/VUmc, vanaf 2024 25% korting)

Accreditatie ABAN: 32 punten (cluster 1, 2 en 3). Lees hier meer over de voorwaarden.

Literatuur (deze dient u zelf aan te schaffen): geen

Health Informatics - Amsterdam UMC

Goede informatieverwerking in de zorg is onmisbaar en van levensbelang. Met een toenemende vraag naar eHealth-toepassingen van patiënten en een groeiend aanbod van ICT-oplossingen verandert het zorglandschap snel. De opleiding Health Informatics bereidt zorgverleners voor op een toekomst met ICT. Het is de eerste online masteropleiding voor zorginformatica in Nederland.