WEBINAR COVID-19: Trombose na vaccinatie en COVID-nazorg
Prijzen
Beroepen
Competenties
Sprekers
Saskia Middeldorp
Afdelingshoofd Interne Geneeskunde van het Radboudumc, gepromoveerd op trombose en trombofilie
Hans van Vliet
Programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bij het RIVM
Alfons Olde Loohuis
Huisarts en medisch adviseur van C-support
Patrick Bindels
Hoogleraar huisartsgeneeskunde, ErasmusMC
Programma
Thema’s:
- Trombose na vaccinatie: pathofysiologie, kliniek, red flags en behandeling
- Update vaccinatiebeleid: vragen vanuit de huisartspraktijk
- Begeleiding bij post-COVID syndroom: c-support
Trombose na vaccinatie
Wat zijn de risico’s op trombose na vaccinatie? Wat is het klinisch beeld en op welke manier verschilt dit met het risico op trombose bij een COVID-infectie? Wat zijn de verschillen qua pathofysiologie en behandeling en wat zijn ‘red flags’ voor in de kliniek? Er heerst momenteel veel onduidelijkheid over dit onderwerp bij zowel zorgprofessionals als patiënten. Saskia Middeldorp, afdelingshoofd Interne Geneeskunde van het Radboudumc, geeft antwoord op deze vragen.
Update vaccinatiebeleid
Het vaccinatiebeleid is de afgelopen weken meerdere keren aangepast en dat zorgt voor veel vragen in huisartsenpraktijken. Patiënten bellen geregeld en verliezen het vertrouwen in het vaccinatiebeleid. Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, bespreekt hoe je hier als huisarts mee om kunt gaan en hoe je ervoor kunt zorgen dat je het constant veranderende beleid bijhoudt.
Begeleiding bij post-COVID-syndroom
We sluiten het webinar af met een onderwerp waar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is: de langdurige effecten van een COVID-infectie. Het kan soms maanden duren voordat mensen met corona weer ‘de oude’ zijn. Om deze mensen hulp te bieden is het platform C-support gelanceerd. Alfons Olde Loohuis, huisarts en medisch adviseur van C-support, vertelt over de nazorg die C-support biedt aan patiënten en/of zorgprofessionals die een COVID-infectie hebben doorgemaakt en langdurig klachten houden. C-support biedt geen medische behandeling, maar begeleiding of gerichte doorverwijzing naar begeleiding voor patiënten. C-support legt de nadruk op de zorg vanuit de eerste lijn.