WEBINAR COVID-19: Trombose na vaccinatie en COVID-nazorg

Let op: dit webinar is niet langer accrediteerd, het is dus niet meer mogelijk om voor dit webinar accreditatiepunten te ontvangen.
covid-19covidcoronavaccinatiesvaccinatievaccinatiebeleidRIVMLHVNHGtromboseAstraZenecaJansenC-platformlangdurige klachtenherstel na COVID
Op woensdagavond 28 april om 20.00 uur organiseren de LHV, het NHG en het RIVM in samenwerking met MedischeScholing.nl een COVID-webinar. Thema’s die we bespreken zijn trombose na vaccinatie, het huidige vaccinatiebeleid en begeleiding bij langdurige klachten na COVID-19-infectie.
Gratis
1 Punten
Online
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Anesthesioloog
28 Apr 2021
28 Apr 2023
1 Punten
ABAN
Arts
28 Apr 2021
28 Apr 2023
1 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
28 Apr 2021
28 Apr 2023
1 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
28 Apr 2021
28 Apr 2023
1 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
28 Apr 2021
28 Apr 2023
1 Punten
ABAN

Competenties

Medisch handelen50 %
Kennis en wetenschap30 %
Maatschappelijk handelen en preventie20 %

Sprekers

Saskia Middeldorp

Afdelingshoofd Interne Geneeskunde van het Radboudumc, gepromoveerd op trombose en trombofilie

Hans van Vliet

Programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bij het RIVM

Alfons Olde Loohuis

Huisarts en medisch adviseur van C-support

Patrick Bindels

Hoogleraar huisartsgeneeskunde, ErasmusMC

Programma

Omschrijving

Thema’s:

  • Trombose na vaccinatie: pathofysiologie, kliniek, red flags en behandeling
  • Update vaccinatiebeleid: vragen vanuit de huisartspraktijk
  • Begeleiding bij post-COVID syndroom: c-support


Trombose na vaccinatie

Wat zijn de risico’s op trombose na vaccinatie? Wat is het klinisch beeld en op welke manier verschilt dit met het risico op trombose bij een COVID-infectie? Wat zijn de verschillen qua pathofysiologie en behandeling en wat zijn ‘red flags’ voor in de kliniek? Er heerst momenteel veel onduidelijkheid over dit onderwerp bij zowel zorgprofessionals als patiënten. Saskia Middeldorp, afdelingshoofd Interne Geneeskunde van het Radboudumc, geeft antwoord op deze vragen.


Update vaccinatiebeleid

Het vaccinatiebeleid is de afgelopen weken meerdere keren aangepast en dat zorgt voor veel vragen in huisartsenpraktijken. Patiënten bellen geregeld en verliezen het vertrouwen in het vaccinatiebeleid. Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, bespreekt hoe je hier als huisarts mee om kunt gaan en hoe je ervoor kunt zorgen dat je het constant veranderende beleid bijhoudt.


Begeleiding bij post-COVID-syndroom

We sluiten het webinar af met een onderwerp waar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is: de langdurige effecten van een COVID-infectie. Het kan soms maanden duren voordat mensen met corona weer ‘de oude’ zijn. Om deze mensen hulp te bieden is het platform C-support gelanceerd. Alfons Olde Loohuis, huisarts en medisch adviseur van C-support, vertelt over de nazorg die C-support biedt aan patiënten en/of zorgprofessionals die een COVID-infectie hebben doorgemaakt en langdurig klachten houden. C-support biedt geen medische behandeling, maar begeleiding of gerichte doorverwijzing naar begeleiding voor patiënten. C-support legt de nadruk op de zorg vanuit de eerste lijn. 



MedischeScholing

info@medischescholing.nl

Gerelateerde cursussen

Gratis

MedischeScholing

E-learning
1
Let op: dit webinar is niet langer geaccrediteerd. De accreditatievragen zijn gesloten. Het is dus niet meer mogelijk om de accreditatievragen in te vullen.
In samenwerking met het RIVM, de FMS, GGD/GHOR en het NHG faciliteert MedischeScholing.nl een gratis geaccrediteerde live-uitzending. Het hoofdthema is de discussie rondom 3e vaccinatie en boostervaccin tegen COVID-19. Daarnaast zullen we ethische dilemma´s rondom COVID-19 vaccinatie behandelen en het infectierisico van COVID-19 bij zwangeren bespreken. Met de scholing willen we handvatten geven voor vragen die u kunt krijgen in de spreekkamer.
Gratis
Gratis

NSPOH

E-learning
1.5-2
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In Nederland worden de meeste vaccinaties toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma of in het kader van reizigersvaccinaties. Maar hoe bekend bent u met specifieke vaccinaties voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en immuungecompromitteerden?
Gratis
01
Jan
2025
01
Jan
2027
Gratis

C-Support

E-learning
1
PEM en POTS: begeleid de patiënt
In Nederland kampen naar schatting 450.000 mensen met post-COVID, waarvan 90.000 zeer ernstige langdurige klachten hebben. Er zijn inmiddels ruim 200 klachten beschreven en gemiddeld hebben mensen 10-15 klachten. Een groot deel van de patiënten met Post-COVID heeft last van post- exertionele malaise (PEM) en posturele orthostatische tachycardie syndroom (POTS). Wat houden deze begrippen in? Welke symptomen zijn daarbij te herkennen? Welk advies geeft u de patiënten en naar wie verwijst u hen door? Tijdens dit webinar komt u dit en meer te weten over post-COVID, PEM en POTS en krijgt u handvatten om de patiënt beter te kunnen helpen.
Gratis

NSPOH

E-learning
3
Om aan deze e-learning deel te nemen, dien je voldoende basiskennis van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te hebben. Deze basiskennis wordt getoetst in een entreetoets. De toets kan tevens gebruikt worden als kennistoets over het RVP voor periodieke (her)autorisatie.
Gratis
Gratis

MedischeScholing

E-learning
Extreem moe, benauwd, vergeetachtig, pijn of reukverlies; bijna de helft van de mensen die milde of matige Covid-19 doormaakten, heeft na drie maanden nog een of meerdere klachten. Ook kunnen emotionele problemen op lange termijn een belangrijke rol spelen. Op woensdag 6 juli heeft Medische Scholing samen met het RIVM een webinar georganiseerd dat hier on-demand is terug te kijken. Er wordt in de e-learning ingegaan op de epidemiologie, diagnostiek, behandeling en biopsychosociale factoren. In dit webinar krijgt u antwoorden op veelvoorkomende vragen als: Hoe ziet de patiëntenpopulatie eruit? Hoe kun je klachten tijdig herkennen en erkennen? Wat kun je aan de patiënt uitleggen en wat zijn de mogelijkheden zijn voor behandeling?
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
Behalve een 'wrap-up' van kernboodschappen uit de vorige nascholing, wordt er ingegaan op beschikbare vaccinaties, en logistieke, praktische en ethische vragen rondom vaccinaties op maat.
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Naast RSV en influenza, is duidelijk dat COVID-19 zich blijvend heeft gevestigd bij de mens als virale luchtweginfectie. Samen vormen zij de dreiging van de 'tripledemic'. Stemmen gaan bovendien op om ook het humaan metapneumovirus (hMPV) hieraan toe te voegen als vierde virus. Wat is de actuele stand van zaken voor deze virussen en tot welke ziektelast kunnen ze leiden?
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
In deze MEDtalks-nascholing komen 4 van deze vaccinaties aan bod, te weten vaccins tegen influenza, pneumokokken, meningokokken en varicella zoster.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Wilt u op een comfortabele en snelle manier op de hoogte worden gebracht van de laatste kennis rondom COVID-19? Kijk dan nu naar de nascholing ‘COVID-19 in de klinische praktijk’. In dit programma bespreekt het expertpanel de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling van COVID-19.
Gratis