Deze cursus is verlopen

Omgaan met ongewenst gedrag en agressie

aggresiefaggressieaggresitiviteitaggressieproblematiekgeweldgewelddadig gedragverbaal geweldfysiek geweldongewenst gedragverloskundigen

In deze nascholing bieden wij u een methode aan die recht doet aan de zorg, de relatie met de patiënt maar ook aan de eigen grenzen op het gebied van agressiviteit.

315
4 Punten
Online
Reguliere nascholing
Webinar

Prijzen

Regulier € 315
Opmerking :Abonneeprijs 255,- euro. Indien u kiest voor eenmalige afschrijving van uw cursusgeld, ontvangt u een korting van 5,- euro.

Beroepen

Praktijkondersteuner Huisarts - kind en jeugd (POH-GGZ Kind & Jeugd)
4 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts - Somatiek (POH-S)
4 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts (POH)
4 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ)
4 Punten
NVvPO
Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-ouderen)
4 Punten
NVvPO

Sprekers

Servaas van der Zijden

Trainer van Dokh
Omschrijving

Online training Omgaan met ongewenst gedrag en agressie 

Ook in de zorg krijgen/ hebben patiënten een steeds “korter lontje”. Hevige weerstand of ongewenst gedrag komt vooral hard aan bij medewerkers in de zorg die zich juist inzetten voor het welzijn van patiënten. Zij zijn in het algemeen geneigd de eigen grenzen te verleggen of ondergeschikt te maken teneinde zorg aan de ander te verlenen. Kost wat kost wil men ook vaak de relatie met de patiënt goed houden.


Medewerkers in de zorgverlening hebben regelmatig de aanname dat door niet te reageren op agressie dit vanzelf zal overgaan. Dit is een illusie die tijdens de training aan de orde zal komen. Door niet te reageren keurt men impliciet het agressieve gedrag goed en zal de patiënt verder gaan. In veel gevallen is men bereid meer agressie te accepteren om de zorg te blijven bieden. Wij bieden een methode die recht doet aan de zorg, de relatie met de patiënt maar ook aan de eigen grens.


Inhoud training:

 De training bestaat uit twee avondsessies. In de eerste sessie zullen wij de theorie behandelen. De tweede sessie zal volledig in het teken staan van praktijksimulaties met een acteur. Als handvat voor deze simulaties ontvangen de deelnemers een invuloefening “Begrijpen of Begrenzen”. Deze gaan zij samen met andere cursisten invullen in een “breakout room”. Deelnemers ontvangen na afloop een hand-out van de PowerPoint. Het maximum aantal deelnemers wordt gesteld op 8.

Daarnaast stellen wij de deelnemers in de gelegenheid om ons na de training nog (individueel) om advies te vragen. Wij zullen dan samen met de deelnemer een analyse maken en een advies geven. Wij werken volgens het diagnose-receptmodel.


Onderwerpen:

  • Kort voorstellen en eigen ervaringen van de deelnemers;
  • Toelichting vormen van ongewenst gedrag;
  • Praktijkoefening “begrijpen”;
  • Theorie agressie op de persoon-grenzen stellen;
  • Praktijkoefening “begrenzen”;
  • Praktijksimulaties met professionele trainingsacteur (co-trainer).


Technische realisatie:

Voor de uitvoering van de training maken wij gebruik van Zoom. De deelnemers moeten in het bezit van een PC, laptop of tablet met internet, geluid en een camera.


Trainers:

De trainers beschikken over veel praktische ervaring in en uit de praktijk. Hierdoor is mogelijk een training aan te bieden die zeer gericht is op de daadwerkelijke eigen werkplek. Vooral doen, afgewisseld met theorie, fascinerende praktijkgerichte cases, praktische tips van de trainers en niet in de laatste plaats gepaste humor. Onze jarenlange ervaring leert ons dat deze manier van trainen bijzonder effectief is en hoog gewaardeerd wordt door de deelnemers.


Stichting DOKh

secretariaat@dokh.nl
0725279100
6, Robijnstraat, Alkmaar, 1812RB