This course is expired

Herrie door hormonen?!

Vrouwen in de overgang - u moet er écht meer over weten!
overgangovergangsklachtenovergangssymptomenhormonenmenopauze

Tijdens dit webinar delen gynaecoloog Dorenda van Dijken en psycholoog Bianca van Moorst de meest recente inzichten over de invloed van hormonen op psyche, algemene gezondheid en seksualiteit van vrouwen tijdens de (peri)menopauze.

49
0-2 Points
Online
Nascholing
Webinar

Prices

Regular € 49

Professions

Arts beleid en advies KNMG
2 Points
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
2 Points
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
2 Points
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
2 Points
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
2 Points
ABSG
Description

Pijnklachten, psychische vermoeidheid, concentratieproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen: een kleine greep uit de klachten die gepaard gaan met de (peri)menopauze. Nederland telt momenteel ongeveer 1,6 miljoen vrouwen die in de overgang zijn, van wie ca. 80% last heeft van een of meer van deze klachten. De negatieve invloed op hun leven is vaak aanzienlijk. Zo geeft meer dan de helft van de vrouwelijke werknemers in de overgang aan dat de fysieke en psychologische ongemakken die ze ervaren een negatieve impact hebben op hun werk en een belangrijke oorzaak zijn van uitval.

Desondanks rust er nog altijd een taboe op het onderwerp: maar liefst 94% van de vrouwen vertelt bij een ziekmelding niet dat het om overgangsklachten gaat. Mede daardoor blijft het probleem onderbelicht en worden vrouwen dus niet geholpen. Een complicerende factor is dat symptomen door zorgverleners vaak niet gekoppeld worden aan de menopauze, wat leidt tot misdiagnoses als burn-out, depressie, stress of schildklierproblemen. Met andere woorden, het is de hoogste tijd dit onderwerp serieuzer te nemen, bespreekbaar te maken en onze kennis te vergroten.

Tijdens dit webinar delen gynaecoloog Dorenda van Dijken en psycholoog Bianca van Moorst de meest recente inzichten over de invloed van hormonen op psyche, algemene gezondheid en seksualiteit van vrouwen tijdens de (peri)menopauze. U krijgt antwoord op vragen zoals: Wat is de (peri)menopauze eigenlijk? Welke veranderingen vinden plaats in lichaam en geest? Welke klachten kunnen daar wel en niet bij horen? Risicofactoren voor de gezondheid op langere termijn komen ter sprake, evenals de (complexe) relatie tussen overgang en psychische problematiek. Ook krijgt u inzicht in de feiten en fabels rondom seksualiteit tijdens (en na) de overgang, met handvatten om het gesprek hierover te voeren.

Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en discussie. Al met al, een belangrijk webinar dat u helpt bij een betere aanpak van deze onderbelichte en invaliderende problematiek!

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH