Omgaan met slaapproblemen; CGT-i in de vingers
Slaapproblemen komen veelvuldig voor in de normale populatie; 1/3e van de mensen rapporteert in- of doorslaapproblemen en 5% voldoet aan de DSM criteria van insomnia. Dit percentage is echter veel groter onder psychiatrische patienten; hiervan voldoet tot wel 60% aan de DSM criteria van insomnia! Deze cursus is bestemd voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers (in opleiding), (GZ/Klinisch) psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, POH-GGZers, psychiaters (in opleiding) en alle andere HBO of WO geschoolden die slaapproblemen aan willen kunnen pakken.
Prices
Date and Location
Professions
Speakers
Sanne Vink
Docent
Goals
Na afloop van de cursus:
Uitgangspunten
Slaapproblemen komen veelvuldig voor in de normale populatie; 1/3e van de mensen rapporteert in- of doorslaapproblemen en 5% voldoet aan de DSM criteria van insomnia. Dit percentage is echter veel groter onder psychiatrische patienten; hiervan voldoet tot wel 60% aan de DSM criteria van insomnia! En dat is relevant omdat uit onderzoek blijkt dat slaapproblemen zowel een risicofactor is voor het ontstaan van psychiatrische problemen als een instand houdende factor. De aanwezigheid van slaapproblemen verminderd daarbij ook nog eens het effect van psychologische behandeling en verhoogt het risico op terugval ná behandeling.
Waar voorheen werd gedacht dat de behandeling van een psychiatrische stoornis (zoals bijvoorbeeld angst of depressie) ook een positief effect zou hebben op de slaapproblemen, blijkt uit onderzoek dat dit helaas niet het geval is; slaapproblemen blijven bestaan wanneer ze niet gericht aangepakt worden. Andersom is het echter wel zo; het aanpakken van slaapproblemen heeft een positief effect op het verminderen van diverse psychiatrische problemen.
Al met al kan geconcludeerd worden dat het aanpakken van slaapproblemen zeer relevant is in de psychologische praktijk en dat bij comorbiditeit eerst op slaapproblemen moet worden gericht. Gelukkig is er een succesvolle evidence-based behandelmethode in de vorm van CGT-i; cognitieve gedragstherapie voor insomnia.
Om uw kennis te verdiepen organiseert Forta Opleidingen de cursus ‘omgaan met slaapproblemen; CGT-i in de vingers’. Hierbij wordt er vooral ingegrepen op de fase van intervenieren van het gedragstherapeutisch proces, maar er is ook aandacht voor de fase diagnostiek en probleeminventarisatie van slaapstoornissen.
Het uitgangspunt van deze cursus is het aanleren van de theoretische achtergronden en praktische vaardigheden die passen bij een CGT-i behandeling in zo’n mate dat de therapeut in staat is om na afloop van deze cursus zelfstandig cliënten met slaapproblemen te behandelen. Theorie wordt zoveel mogelijk in de praktijk gebracht door diverse werkvormen en oefeningen in te zetten. Ook is er aandacht voor de therapeutische relatie en toepassing van motiverende (gespreks)technieken.
Onderwerpen die in tijdens de cursus aan bod komen zijn:
- Inleiding in de slaap en (diagnostiek van) slaapstoornissen
- Toepassen van CGT-i en weten wanneer door te verwijzen