Deze cursus is verlopen

Angst na Kanker

Wat te doen bij angstklachten na ziekte?
angstangst na kankerkankerangstklachtenHOPPAkankerpatiënten

Angstklachten na ziekte komt voor bij een op de drie kankerpatiënten. In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen, aan de hand van het acroniem HOPPA: Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Dankzij een combinatie van theorie en praktische oefeningen heb jij straks meer inzicht in de ondersteuning van kankerpatiënten met angsten.

21 mrt. 2024
09:30 - 12:30
395
In aanvraag
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 395

Datum en locatie

21 mrt. 2024
09:30
30 mei 2024
12:30
Online

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Cliëntondersteuner
Accreditation in aanvraag
Registerpl
Geestelijk verzorger
Accreditation in aanvraag
SKGV
Gezinshuisouder
Accreditation in aanvraag
Registerpl
GGZ-agogen
Accreditation in aanvraag
Registerpl

Sprekers

Coen Völker

GZ-psycho­loog
Coen Völker is GZ-psycho­loog BIG (en eerste­lijns­psycho­loog NIP 2008-2018). Hij is werk­zaam bij het Helen Dowling Instituut (GGZ voor oncologie) en heeft een eigen eerste­lijns­psycho­logenprak­tijk voor super­visie en onder­wijs in regio Nijmegen. Hij was 3 jaar bestuurslid van de Vereni­ging Voor Mindfulness, is categorie 1 lid van de VMBN, volgde training in MBSR en MBCT, en is super­visor en docent bij de opleiding tot mind­fulnesstrainer bij het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness in Nijmegen. Hij heeft mind­fulness toegepast in groepen, individueel en online. Hij is ook co-auteur van het boek: Angst na Kanker (Verhulst & Völker, 2018).en Fear of Cancer. A 5-step program to live with uncertainty and fear of recurrence (Völker, 2021). In 2019 maakte hij de podcastserie Fear of Cancer en in 2021 volgde de 18-delige videoserie Angst na Kanker waarin hij collega’s in de psycho­sociale oncologie interviewde over angstige patiënten.
Omschrijving

Inhoud

Introductie, kennismaking, doelen, uitleg acroniem HOPPA:

  • Herkennen: prevalentie en symptomatologie
  • Onderzoeken: diagnostiek en differentiaal diagnostiek. Waarin overlapt angst voor recidive met andere angsten? Hoe leer je de specifieke angst van jouw cliënt kennen? In welke context kun je dit plaatsen? Wanneer verwijs je door?
  • Praten en Proberen: begeleiding en behandelstrategieën. Wat kun je doen en hoe kun je jouw cliënten helpen? Een inventarisatie van mogelijkheden.
  • Accepteren: omgaan met de menselijkheid van de cliënt en van jou als hulpverlener. Hoe help je jouw cliënten zich te verhouden tot een toekomst met onzekerheid en die eindig kan zijn? Angst in de palliatieve fase.
  • Online begeleiding met www.minderangstnakanker.nl. Hoe begeleid ik mijn cliënten met e-health? Oefenen met online. Een kijkje in de keuken van cognitieve gedragstherapeutische interventies.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS