Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden

perifeer arterieel vaatlijdenperifeer vaatlijdenatherosclerosePAVclaudicatio intermittens

Deze nascholing is gericht op fysiotherapeuten/oefentherapeuten die patiënten met perifeer vaatlijden (willen) behandelen.

13 jun. 2024
09:00 - 17:00
525
15 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 525
Inclusief : Cursusmateriaal en catering

Datum en locatie

13 jun. 2024
09:00
27 jun. 2024
17:00
Zernikedreef 11, 2333CK, Leiden

Beroepen

Fysiotherapeut
15 Punten
KNGF, KRF

Sprekers

Tobias van Dockum

hoofddocent
docent Fysiotherapie aan Hogeschool Leiden, werkzaam als fysiotherapeut en aangesloten bij Chronisch ZorgNet.

Doelen

De vaardigheden die de cursist leert zijn diagnostisch en therapeutisch handelen bij patiënten met perifeer vaatlijden (m.n. claudication intermittens):

Het voeren van een intakegesprek / screening en het ordenen, bewerken en interpreteren van deze verzamelde gegevens.
Het herkennen van prioriteiten en het zichzelf stellen van relevante vragen waarvan de antwoorden nodig zijn voor de behandeling.
Het afnemen en analyseren van vragenlijsten.
Het uitvoeren van een ganganalyse, de loopbandtest, looptraining en een beweegprogramma.
Het vertalen van 'best evidence' van specialistische kennis naar de individuele patiënt ter onderbouwing van de diagnose en de behandeling.
Het toetsen van de eigen beroepsuitoefening aan eigen beroepsuitoefening aan richtlijnen en criteria die vanuit de beroepsorganisaties en belangenorganisaties zijn opgesteld.
Omschrijving

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) kan leiden tot slecht genezende wonden aan de voeten. Het meest voorkomende symptoom van PAV uit zich in de vorm van 'etalagebenen' (claudicatio intermittens). Patiënten beschrijven dit vaak als een krampend, pijnlijk gevoel tijdens het lopen in de bil, heup of kuitregio, die afneemt in rust. Progressie van de ziekte atherosclerose kan levensbedreigend zijn. Na deze scholing kan de cursist zelfstandig het fysiotherapeutisch onderzoek doen en patiënten met perifeer vaatlijden (m.n. claudicatio intermittens) de juiste behandeling geven.


Na afloop van de scholing heeft de cursist kennis verworven over de specifieke anamnese, ganganalyse, gesuperviseerde (loop)training en beïnvloeding van cardiovasculaire risicofactoren als fysieke inactiviteit, medicatie-compliance en stoppen met roken. Hierbij heeft de cursist ook inzicht gekregen in de randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan om de meest effectieve behandeling te geven aan patiënten met perifeer vaatlijden.


Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden is een open en toegankelijke hogeschool waar studenten de ruimte hebben eigen keuzes te maken. Bij onze hogeschool staan we voor kwaliteit en bieden we goed en inspirerend onderwijs. Centraal in onze aanpak staat het binden en boeien van studenten, om te zorgen dat studenten gaan leren en blijven leren. In onze opleidingen besteden we aandacht aan persoonsvorming, het stimuleren van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid en de ontwikkeling van interculturele en internationale en multiculturele competenties.
info@hsleiden.nl
0715188800
11, Zernikedreef, Leiden, 2333 CK