Post-mbo leergang palliatieve zorg verpleegkundige
Ben jij mbo-opgeleide verpleegkundige? En wil je jezelf specialiseren als palliatieve zorg verpleegkundige? Met de opleiding Palliatieve Zorg verpleegkundige doe je waardevolle, toekomstbestendige kennis op. Je leert om vanuit verpleegkundig leiderschap pro-actief te anticiperen op de veranderende zorgvraag van zorgvragers met een ongeneeslijke aandoening en een hoge kwetsbaarheid. Zo ontvangen de zorgvrager en diens naasten tijdig passende, palliatieve zorg die naadloos aansluit op wensen en behoeften.Prijzen
Beroepen
Wat kun je straks?
- Je weet hoe je kritisch kijkt naar de kwaliteit van zorg in jouw zorgorganisatie
- Je hebt geleerd over palliatieve zorg vanuit alle dimensies: bijvoorbeeld ziektebeelden als MS, ziekte van Parkinson, oncologie en COPD
- Je hebt het landschap palliatieve zorg verkend op gebied van ketenzorg, beroepsinnovatie, E-health en technologie. Daarnaast heb je jouw vaardigheden op gebied van gedrag, communicatie en professionalisering.
Het belang van de opleiding palliatieve zorg mbo
In een wereld waarin mensen steeds ouder worden en ernstige ziektes chronisch worden, is behoud van kwaliteit van leven belangrijk. Maar hoe onderken je wanneer iemand behoefte heeft aan palliatieve zorg? En hoe voer je de palliatieve zorg goed uit? Dat kun en moet je als zorgprofessional leren. Scholing in de palliatieve zorg wordt steeds belangrijker: daarom biedt Saxion deze post-mbo leergang aan. Heb je het diploma palliatieve zorg verpleegkundige mbo behaald? Dan ben jij als verpleegkundige goed voorbereid op ontwikkelingen in dit vakgebied.
Inhoud
Kwaliteit van zorg
In deze module leer je hoe je op basis van het kwaliteitskader palliatieve zorg (IKNL/Palliactief, 2017) kritisch kijkt naar de kwaliteit van zorg in jouw zorgorganisatie. Je leert literatuur zoeken en vinden en kunt modellen en methoden van kwaliteit van zorg beoordelen en selecteren. De eindopdracht van deze module wordt afgesloten met het schrijven van een kwaliteitsverbetering voor een vraag of probleem gerelateerd aan palliatieve zorg in de eigen werksetting.
Innoveren en implementeren
Centraal in deze module staat de verkenning van het landschap palliatieve zorg waarbij aandacht is voor ketenzorg, beroepsinnovatie, E-health en technologie. De module wordt afgesloten met een implementatieverslag.
Gedrag en communicatie
Verpleegkundig leiderschap, proactive nursing, gespreksvoering, gedragsmodellen en ethisch beraad zijn onderwerpen die in deze module worden aangeboden. De module wordt afgesloten met de beschrijving én reflectie van een gesprek met een zorgvrager met een palliatieve ondersteuningsbehoefte m.b.v. De Gesprekswijzer Proactieve zorgplanning.
Professionalisering
Palliatieve zorg wordt steeds belangrijker, gezien de maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom is het van belang dat je je hierin professionaliseert. Ook wordt van je verwacht dat je jouw opgedane kennis, vaardigheden én attitudeaspecten kunt delen met collega’s. In deze module wordt dan ook aandacht besteed aan intervisie, deskundigheidsbevordering, consultatie en educatie. De module wordt afgesloten met het verzorgen van onderwijs aan collega’s uit jouw zorgorganisatie.
De leerlijnen in de leergang Palliatieve zorg sluiten aan bij de beroepsrollen en competenties volgens het profiel kwalificatiedossier (MBO-raad, 2020). Daarnaast is het Profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige (V&VN, 2022) en het onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0 palliatieve zorg (O2PZ, 2020) leidend in deze leergang.
Programma
De opleiding palliatieve zorg wordt aangeboden voor zowel mbo- als hbo-verpleegkundigen. Bij sommige leerlijnen volg je de lessen gezamenlijk met hbo-verpleegkundigen; andere leerlijnen worden alleen aangeboden voor ofwel mbo- ofwel hbo-verpleegkundigen. De leergang is vormgegeven op basis van het principe ‘blended learning’. Dit betekent dat je zowel groepslessen als intervisiebijeenkomsten volgt en dat je gebruik maakt van het digitale onderwijs.
Tijdens de leergang word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider biedt ondersteuning tijdens jouw leerproces. Daarnaast wordt in de intervisiebijeenkomsten gewerkt aan het ontwikkelen van de ‘CanMEDS’ competenties in relatie tot palliatieve zorg.
De leergang kent een studieduur van één jaar en omvat 22 lesdagen. De studiebelasting verschilt per individu. Voorafgaand aan de lesdagen wordt een voorbereidingstijd van 20 uur gerekend. Dat is inclusief het realiseren van de opdrachten en de voorbereiding op de toets.
Afronding
Beoordeling
Iedere module wordt afgesloten met een toets. De toetsvormen die gehanteerd worden zijn verschillend. Denk hierbij aan verslagen, toetsen en een interview met zorgvrager. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan ieders persoonlijke leerstijl.
Certificering
Wanneer je alle lesdagen van een module hebt gevolgd en de toetsing succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma palliatieve zorg verpleegkundige mbo.
De leergang is geaccrediteerd bij de V&VN.
Lesdagen en locatie
Bij voldoende aanmeldingen start de leergang 28 februari 2025. De leslocatie is Deventer. De lesdag is vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur.
Kosten
De kosten voor deze leergang bedragen € 5.000 *.
De kosten voor de studieboeken bedragen circa € 300,-.
*Prijs onder voorbehoud van wijzigingen.