Deze cursus is verlopen
Wat moet je als zorgverlener weten over vaccineren?
Webinar Influenzastichting 2024
Zorgverleners spelen een belangrijke rol bij het beantwoorden van vragen over vaccinatie. In dit webinar gaat het over de modernste inzichten in de rol van vaccinatie van met name ouderen. Welke bijwerkingen worden gemeld en wat gebeurt daarmee? Hoe kunnen we de juiste doelgroepen het beste benaderen en hoe kunnen we het vaccinatieproces zo efficiënt mogelijk maken? Zorgmedewerkers lopen makkelijk een infectie op van de patiënten die ze verzorgen. Andersom kunnen ze hun eigen infectie makkelijk overdragen op hun patiënten. Ook dit najaar krijgen zorgmedewerkers niet alleen de griepprik, maar ook de coronavaccinatie aangeboden. Wat is de zin en onzin van vaccineren en waarom zou je als zorgverlener die vaccinaties gaan halen?
Gratis
1 Punten
Online
Webinar
Webinar
Prijzen
Gratis
Beroepen
Doktersassistent
12 Sep 2024
18 Sep 2024
1 Punten
CADD
Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-ouderen)
18 Sep 2024
17 Sep 2025
1 Punten
V&VN
Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH)
18 Sep 2024
17 Sep 2025
1 Punten
V&VN
Triagist
12 Sep 2024
18 Sep 2024
1 Punten
CADD
Verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg
18 Sep 2024
17 Sep 2025
1 Punten
V&VN, VSR
Sprekers
Maaike Lunstroot
Huisarts en moderator
Ted van Essen
Huisarts niet-praktiserend, Nederlandse Influenza Stichting
Prof. dr. Debbie van Baarle
Immunoloog, UMCG, Groningen
Agnes Kant
Directeur-bestuurder Lareb
Jessica Prins
Verpleegkundige Hygiëne en infectiepreventie, Ikazia Ziekenhuis Rotterdam
Programma
Bijlagen
Omschrijving
De meeste mensen willen zo lang mogelijk gezond blijven. Met name bij ouderen daalt de kwaliteit van leven na een ziekteperiode. Een goede leefstijl is essentieel, maar ook het voorkomen van infectieziekten. Vaccinatie wordt daarom steeds belangrijker. Bij kinderen is de vaccinatiegraad aan het dalen, maar bij ouderen en mensen met een medisch risico is die nog veel lager. Onbekendheid met het nut van vaccineren en het gebrek aan kennis over bijwerkingen spelen daarbij een rol. Zorgverleners spelen een belangrijke rol bij het beantwoorden van vragenover vaccinatie. In dit webinar gaat het over de modernste inzichten in de rolvan vaccinatie van met name ouderen. Welke bijwerkingen worden gemeld en wat gebeurt daarmee? Hoe kunnen we de juiste doelgroepen het beste benaderen en hoe kunnen we het vaccinatieproces zo efficiënt mogelijk maken? Veel informatie staat in dit document: https://influenzastichting.nl/de-zin-en-onzin-van-vaccineren/.
Nog niet zo lang geleden dacht iedereen bij ‘vaccinatie’ aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor kinderen. Volwassenen (ouderen en mensen uit de risicogroepen) kregen alleen de griepprik. Sinds COVID-19 is het vaccinatielandschap voor volwassenen flink veranderd. Zwangeren krijgen de 22-wekenprik aangeboden, tegen kinkhoest en griep; voor ouderen en risicogroepen is naast de griepprik en de coronavaccinatie ook de vaccinatie tegen pneumokokken ingevoerd. De gordelroosprik is inmiddels vijf jaar geleden positief geadviseerd door de Gezondheidsraad en voor het RS-virus is een prik voor baby’s opgenomen in het RVP en staat een vaccinatie voor ouderen eraan te komen. In de opleiding voor de meeste zorgverleners is weinig aandacht voor vaccinatie, behalve bij degenen die in de jeugdzorg werken. Patiënten komen echter wel met vragen over zin en onzin van vaccineren bij hun zorgverleners. Vragen over de effectiviteit van het vaccin, over de noodzaak om sommige vaccinaties jaarlijks te herhalen en over de mogelijke bijwerkingen. In dit webinar komen dus de volgende leerdoelen aan de orde:
Wat moet ik weten over vaccinatie voor ouderen en mensen uit verschillende risicogroepen?
Wat zijn bekende bijwerkingen van vaccins en waar kan ik dat opzoeken?
Waar meld ik het als ik een bijwerking vermoed?
Hoe is de vaccinatiezorg in Nederland georganiseerd?
Hoe reageer ik het beste op vragen van patiënten over zin en onzin van vaccinaties?