Vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld
Iedere professional die in het dagelijks werk met ouders en kinderen te maken heeft krijgt vroeg of laat te maken met signalen die kunnen wijzen op geweld, misbruik, mishandeling of verwaarlozing in gezinnen. Wat doe je dan? Hoe ga je hiermee om? Op welke manier maak je dit bespreekbaar? En welke stappen kun je (of moet je) zetten vanuit je professionele verantwoordelijkheid?Prijzen
Beroepen
Sprekers
Mevr. M. Donkers (Marjon)
Docent
Doelgroep
Iedere hbo+ professional die met ouders en kinderen werkt: artsen, verpleegkundigen, psychiaters / (psycho)therapeuten, (eerste lijns-) zorgprofessionals, POH’ers, jeugdgezondheidszorg, verloskundigen en kraamzorg; professionals in onderwijs & kinderopvang, (school)maatschappelijk werk, ouder- en kindcentra, wijk- en buurtteams, gedragswetenschappers in jeugdhulp, GGZ / infant mental health, verslavingszorg en gehandicaptenzorg.
Schoolpsychologen die de module Kindermishandeling binnen de opleiding hebben gehad, kunnen vrijstelling krijgen voor de eerste twee lesdagen. Neem hiervoor contact op met RINO amsterdam.
Inhoud
Dag 1: Kindermishandeling en huiselijk geweld: signaleren en bespreekbaar maken.
Dag 2: Niets doen is geen optie: hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld.
Dag 3: Traumasensitief werken en veerkracht versterken.
Dag 4: Praten met kinderen en ouders over hoe het thuis gaat.
Dag 5: Ingrijpende jeugdervaringen en ouderschap: hoe lange termijn gevolgen te helpen voorkómen?
Doelstelling
In deze cursus leer je wat je kunt én moet doen als professional om ouders en kinderen te helpen in situaties waarin de stress of onmacht zó hoog oploopt dat de veiligheid en gezonde ontwikkeling van kinderen in gevaar komt. Hierbij ligt de focus op contact maken met ouders en kinderen en hoe je met hen praat over ‘moeilijke onderwerpen’, zoals mishandeling, misbruik, verwaarlozing of geweld in de thuissituatie. Naast concrete handvatten en oefeningen krijg je bruikbare inzichten aangereikt uit de ouderschapstheorie en traumasensitief, herstelgericht werken. Daarnaast leer je hoe je als professional kunt bijdragen aan positieve jeugdervaringen, het versterken van veerkracht en het vergroten van het handelingsperspectief van ouders die ‘belast’ zijn door eigen traumatische jeugdervaringen of die in (chronisch) stressvolle omstandigheden hun kinderen grootbrengen.
Werkwijze
De presentatie van kennis en inzichten uit wetenschap en praktijk wordt afgewisseld met interactieve werkvormen, waaronder het oefenen van gesprekstechnieken met een trainingsacteur. De cursus bevat veel concrete tips en handreikingen voor communicatie en contact met ouders en kinderen, die in kwetsbare of onveilige omstandigheden verkeren. Er is ook ruimte voor de cursisten om eigen casuïstiek, dilemma’s en vragen uit de werkpraktijk in te brengen.