Focus op Voeding bij inflammatoire darmziekten (IBD)

darmziekteninflammatoire darmziektenvoedingziekte van CrohnCrohnColitis Ulcerosa
In deze cursus staat de rol van voeding bij IBD (ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) centraal. Deze chronische ontstekingsziekten in het maagdarmkanaal zijn zeer verbonden met voeding: patiënten hebben vragen en de wetenschap is volop in ontwikkeling. In de cursus wordt de rol van voeding in de remissie fase en als dieetbehandeling in de exacerbatiefase (als inductietherapie zoals Exclusive Enteral Nutrition en Crohns Disease Exclusion Diet) besproken voor zowel kinderen als volwassenen.
325
23 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 325

Beroepen

Diëtist
23 Punten
NVD

Doelen

In deze cursus leer je:

Welke (up to date) voedingsbehandelingen ingezet kunnen worden bij patiënten met IBD
Welke suppleties geadviseerd kunnen worden bij IBD
Welke aandachtspunten er zijn bij complicaties short bowel syndroom en high output stoma
Afwegingen voor type voedingstherapie bij exacerbatie en/of inductie behandeling bij IBD
Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende voedingsbehandelingen en wanneer je welke inzet (exacerbatie / remissie)
Wat is de rol van de diëtist bij behandeling van IBD
Omschrijving

In deze cursus staat de rol van voeding bij IBD (ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) centraal. Deze chronische ontstekingsziekten in het maagdarmkanaal zijn zeer verbonden met voeding: patiënten hebben vragen en de wetenschap is volop in ontwikkeling. In de cursus wordt de rol van voeding in de remissie fase en als dieetbehandeling in de exacerbatiefase (als inductietherapie zoals Exclusive Enteral Nutrition en Crohns Disease Exclusion Diet) besproken voor zowel kinderen als volwassenen. 

Deze cursus is voor diëtisten, die patiënten begeleiden met inflammatoire darmziekten, werkzaam in alle sectoren van de zorg.

De cursus bestaat uit zelfstudie, huiswerkopdrachten voor toepassing van de opgedane kennis en een cursusdagdag in Amsterdam UMC. Dit is een zeer persoonlijke onderwijsvorm met casuïstiek met een deelnemersaantal van minimaal 10 en maximaal 20 personen.


Onderwerpen

  • Voeding in remissie fase
  • Voeding tijdens exacerbatie (voedingstherapie als inductietherapie)
  • Voeding bij complicaties
  • Casuïstiek


Voeding & Beweging NU

info@voedingenbeweging.nu
0628390922
98, Pijnboomstraa, Haarlem, 2023VV

Gerelateerde cursussen

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Incompany
5
In deze cursus gaan we in op de rol die jij bij cliënten met darmproblemen, chronische darmontstekingen en darmkanker in de apotheek kunt spelen.
€ 195
Gratis

Met het mes aan tafel

Podcast
0.5
Geaccrediteerd - Mes aan Tafel

Deze podcast is onderdeel van een pilot-serie in samenspraak met de ABFE en ABAN en de NVvH om te onderzoeken of geaccrediteerde podcasts een goed medium is voor geaccrediteerd onderwijs. Uw evaluatie hierbij in de app is erg waardevol! Disclaimer: Er zitten pollvragen in deze podcast. Luister deze podcast niet bij deelname aan het verkeer.

Gratis

Accare Opleidingen

E-learning
0-12
Deze blended training bestaat uit een uitgebreide e-learning waarin de theoretische achtergronden, visie en attitude in behandeling aan de orde komen.
€ 650
06
Mar
2024
03
Mar
2026
Gratis

Voedingscentrum

E-learning
1
Dit webinar geeft medewerkers van de huisartsenpraktijken actuele informatie en concrete adviezen om zelf mee aan de slag te gaan in de dagelijkse praktijk. Dit webinar is onderdeel van een tweetal on-demand webinars 'Voeding voor ouderen' en 'Overgewicht'. Voor het webinar 'Overgewicht' zie omschrijving.
Gratis

PIT Actief BV

E-learning
De cursus is opgebouwd uit online zelfstudie met verschillende modules, specifiek gericht op de diëtist, op de logopedist en op beiden.
€ 180

PIT Actief BV

E-learning
5.5
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
€ 138.75 - 185
03
Mar
2022
04
Mar
2026

VoedingOnline

E-learning
8
Aandacht voor voeding en de voedingsstatus kan een belangrijke rol spelen in de preventie van diabetes type 2 maar ook in de behandeling van dit ziektebeeld en het voorkomen van complicaties en comorbiditeit.
€ 120
25
Feb
2022
26
Feb
2026

VoedingOnline

E-learning
12
Voeding kan de werking van medicijnen beïnvloeden, maar medicijnen kunnen ook effect hebben op de absorptie en het metabolisme van voedingsstoffen en de voedingsstatus beïnvloeden. Het is belangrijk dat zowel artsen, diëtisten als apothekers aandacht besteden aan deze interacties.
€ 150
23 Sep
Sep
09:30
€ 3695

Academie Coaching en Leefstijl

Physical course - series
SPOT038
40-72
De Academie coaching en leefstijl biedt voor artsen de 'Nascholing coaching en leefstijl voor artsen' met 3 modules die na toetsing per module en minimaal 80 procent aanwezigheid het certificaat leefstijlcoach geeft. Wanneer je de nascholing coaching en leefstijl voor artsen hebt afgerond, dan heb je naast kennis van alle aspecten van de hele leefstijl ook de vaardigheden om in een gesprek je patiënt te motiveren tot gezonder gedrag. Dat betekent dat je je kennis om kunt zetten in praktische vaardigheden die je in kunt zetten als dat nodig is.
€ 3695
03
Feb
2025
02
Jun
2026
€ 27.5

SDB groep B.V.

E-learning
1
Evenwichtige voeding is belangrijk voor iedereen, ook voor ouderen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. Juist bij deze groep kan verkeerde, te weinig of te veel voeding grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze gevolgen kunnen met eenvoudige maatregelen worden voorkomen.
€ 27.5