Kinderen scheiden ook! 3.0
Prijzen
Beroepen
Sprekers
Mevr. G.M.M. de Boer (Gerda)
Zelfstandig praktiserend orthopedagoog, MfN registermediator en Forensisch Mediator
Dhr. J.A. Tak (Jurjen)
Docent
Doelen
Na deze cursus zijn deelnemers in staat om:
Wanneer ouders in een problematische echtscheiding verwikkeld zijn lukt het hen niet altijd hun eigen belangen te relativeren ten gunste van die van de kinderen.
In dit soort situaties kan de ontwikkeling van die kinderen ernstig in het geding komen en ontstaan er problemen die zich tot ver in hun volwassenheid uitstrekken. Langdurige hulpverleningstrajecten zijn hiervan het gevolg.
De huidige kennis over hechting, trauma en levensloop biedt verklaringen voor deze problemen en biedt aanknopingspunten voor de diagnostiek en behandeling van gescheiden ouders en scheidingskinderen. Ook zijn deze inzichten waardevol bij preventieve begeleiding in het kader van gescheiden ouderschap. In de cursus Kinderen scheiden ook! 3.0 besteden we ruim aandacht aan deze nieuwe invalshoek en leer je om (ernstige) scheidingsproblematiek integraal te benaderen. Ook kun je alvast kennismaken met de nieuwe interventie Ouders uit de knel, een traumabenadering bij ernstige problemen met gescheiden ouderschap.
Doelgroep
Eerstelijnspsychologen, Gz-psychologen, (ortho)pedagogen, kinder- en jeugdpsychologen, schoolpsychologen, (post-) hbo-geschoolde hulpverleners uit jeugdzorg en onderwijs.
Inhoud
In de cursus worden het proces van ouderlijke scheiding en de effecten ervan op ouders en kinderen behandeld, zowel de effecten op kortere termijn (veranderingen, rouw) als op langere termijn (effecten op de biopsychosociale ontwikkeling, relatievorming en ouderschap). Daarbij is aandacht voor de dilemma’s van de hulpverleners en de te ontwikkelen attitude om daar mee om te gaan. Er wordt kennis overgedragen over en geoefend met het analyseren van het proces, het ordenen van de verkregen informatie en het ontwikkelen van een plan dat rekening houdt met de mogelijkheden van betrokken individuen en het systeem, maar deze ook ten positieve kan beïnvloeden. Er wordt geoefend in het omgaan met weerstand bij de ouders en geoefend met begeleidingsmiddelen voor kinderen. Ook is er aandacht voor nieuw samengestelde gezinnen. Deelnemers krijgen gelegenheid over hun casuïstiek te overleggen en de aangereikte kennis daar op toe te passen. Daarnaast biedt de cursus een ieder de ruimte om het professionele netwerk uit te breiden en ervaringen uit te wisselen.
Werkwijze
Kortere en langere theoretische inleidingen, praktische oefeningen, discussie en bespreking van casuïstiek van de deelnemers wisselen elkaar af.
Hoofdthema's
- Gescheiden ouderschap en levensloop: verklaringen en benaderingen, risico’s, stressmanagement en rouw bij ouders en kinderen, het Ouderschapsplan in een helend psychologisch en pedagogisch proces, juridische aspecten, nieuw samengestelde gezinnen.
- Diagnostiek van gescheiden ouderschap: het uiteenvallende gezin als complex dynamisch systeem op weg naar een nieuw evenwicht, effecten van scheiding in relatie tot de ontwikkelingsfase van het kind, herkennen van problemen op het gebied van hechting, rouw en trauma en persoonlijkheidsproblematiek van de ouders.
- Omgaan met ouderschapsconflicten: houding en positie kiezen in het werken met gescheiden ouders, handvatten in het omgaan met psychopathologie bij ouders en disfunctioneel ouderschap, enkele mediatie- en hulpverleningsvaardigheden, multidisciplinaire samenwerking binnen en buiten het rechtsbestel.
- Ondersteuning van scheidingskinderen: verliesverwerking bij kinderen, loyaliteitsvragen, begeleidingsmiddelen en therapeutische werkvormen bij scheidingskinderen, individueel en in groepen, begeleiding op/door school, bibliotherapie.