On demand Vaccinatie tegen rotavirus
In 2024 wordt de orale vaccinatie tegen rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Op 13 februari 2024 organiseert het RIVM samen met MedischeScholing.nl in samenwerking met diverse beroepsverenigingen een gratis geaccrediteerd webinar over rotavirusvaccinatie. In dit webinar praten we u graag bij over het rotavirus zelf, de symptomen en ziektelast van rotavirusinfectie, de eigenschappen van het Rotarix®-vaccin en enkele praktische uitvoeringsaspecten. Met deze scholing willen we handvatten geven voor vragen die u van (aanstaande) ouders kunt krijgen in de spreekkamer.
Prices
Professions
Skills
Speakers
Jeanne-Marie Hament
Arts M&G, programmamanager RVP, RIVM
Jeanne-Marie Hament is arts Maatschappij en Gezondheid en sinds 2021 programmamanager RVP bij het RIVM. Zij draagt als programmamanager zorg voor de regie en landelijke coördinatie van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarvoor was zij werkzaam als jeugdarts.
Ingrid Hoogma
Jeugdarts KNMG, stafarts, GGD Fryslân
Ingrid Hoogma is jeugdarts KNMG en werkzaam als stafarts bij GGD Fryslân. Daarnaast is zij als jeugdarts betrokken bij de implementatie van rotavirusvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.
Patricia Bruijning-Verhagen
Kinderarts en epidemioloog, UMC Utrecht
Patricia Bruijning-Verhagen is kinderarts en epidemioloog. Zij heeft veel expertise op het gebied van rotavirusinfectie en -vaccinatie en was hoofdonderzoeker van een studie naar rotavirusvaccinatie onder hoog-risico kinderen (RIVAR-studie). Daarnaast is zij als kinderarts betrokken bij de implementatie van rotavirusvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.
Agnes Kant
Directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Agnes Kant is directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, het meld- en kenniscentrum van bijwerkingen van o.a. vaccins, en betrokken bij de monitoring van mogelijke bijwerkingen van rotavirusvaccinatie.
Goals
Attachments
Vanaf 2024 nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma: vaccinatie tegen rotavirus
Vrijwel ieder kind maakt een rotavirusinfectie door voor het 5e levensjaar. Als gevolg van heftige diarree en braken, kan uitdroging optreden (vooral bij zuigelingen onder 1 jaar). In Nederland worden jaarlijks ongeveer 3.500 kinderen in het ziekenhuis opgenomen en overlijden 5-6 kinderen vanwege ernstige rotavirusinfectie. Alle zuigelingen geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen daarom binnen het Rijksvaccinatieprogramma rotavirusvaccinatie aangeboden. Het Rotarix®-vaccin wordt in de vorm van druppels in de mond gegeven op de leeftijd van 6-9 weken en 3 maanden. Dit gebeurt meestal op het consultatiebureau. Rotavirusvaccinatie wordt gezamenlijk uitgevoerd door jeugdartsen, kinderartsen en (jeugd)verpleegkundigen, volgens de richtlijn rotavirusvaccinatie. Daarnaast is het ook belangrijk om huisartsen, verloskundigen, gynaecologen en artsen infectieziektebestrijding te informeren. Zij kunnen namelijk vragen van (aanstaande) ouders hierover krijgen.
Met deze scholing willen we handvatten geven voor vragen die professionals kunnen krijgen in de spreekkamer. In dit webinar zal worden ingegaan op het doel, de doelgroep en startdatum van rotavirusvaccinatie met een stukje voorgeschiedenis. Vervolgens wordt een toelichting gegeven op het rotavirus zelf en de symptomen en ziektelast van rotavirusinfectie. Daarna zal worden ingegaan op de eigenschappen van het Rotarix®-vaccin, inclusief mogelijke bijwerkingen. En zal worden afgesloten met een aantal praktische uitvoeringsaspecten die voor rotavirusvaccinatie van belang zijn.
Voor meer informatie: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals/rotavirus