HPV bij jongens en meisjes

vaccinatiesvaccinatiesoa'sgynaecologenvulvacarcinoombaarmoederhalskankeranuscarcinoomCervixcarcinoommondholte- en oropharynxcarcinoom
Het risico bij HPV (Humaan Papillomavirus) is niet de acute infectie, maar kanker. Het virus is verantwoordelijk voor maar liefst 5% van alle gevallen van kanker. Op dit moment is duidelijk dat zeker 6 soorten kanker geassocieerd zijn met een HPV-infectie: kanker bij de baarmoederhals, anus, vagina, schaamlippen, penis, en in de mond- en keelholte (orofarynx). Zeker 8 op de 10 mensen komen in hun leven in aanraking met het virus. De meeste mensen klaren HPV, maar bij een deel blijft het virus aanwezig en kan het vaak meer dan 10 jaar later kanker veroorzaken. Er zijn HPV-vaccins voorhanden die ook aantoonbaar veilig en effectief zijn gebleken. Toch is de vaccinatiegraad in Nederland teleurstellend laag. Welke kennis is er inmiddels voorhanden over HPV? Hoe creëer je als zorgprofessional bewustzijn onder jongeren en hun ouders over HPV? En over het HPV vaccin?
Gratis
In aanvraag
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
ABSG

Sprekers

prof. dr. Eric van Gorp

internist-infectioloog/viroloog, Erasmus MC, Rotterdam

dr. Heleen van Beekhuizen

gynaecologisch Oncoloog, Erasmus MC, Initiatiefnemer HPV-kankervrij.nl

dr. Cobi Reisman

seksuoloog/uroloog, Amstelland Ziekenhuis, Voormalig voorzitter ESSM

Putri Hintaran

Arts M+G, GGD regio Utrecht
Omschrijving

Het risico bij HPV (Humaan Papillomavirus) is niet de acute infectie, maar kanker. Het virus is verantwoordelijk voor maar liefst 5% van alle gevallen van kanker. Op dit moment is duidelijk dat zeker 6 soorten kanker geassocieerd zijn met een HPV-infectie: kanker bij de baarmoederhals, anus, vagina, schaamlippen, penis, en in de mond- en keelholte (orofarynx).


Zeker 8 op de 10 mensen komen in hun leven in aanraking met het virus. De meeste mensen klaren HPV, maar bij een deel blijft het virus aanwezig en kan het vaak meer dan 10 jaar later kanker veroorzaken. Er zijn HPV-vaccins voorhanden die ook aantoonbaar veilig en effectief zijn gebleken. Toch is de vaccinatiegraad in Nederland teleurstellend laag.


Welke kennis is er inmiddels voorhanden over HPV? Hoe creëer je als zorgprofessional bewustzijn onder jongeren en hun ouders over HPV? En over het HPV vaccin?


Expert panel

  • Prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog/viroloog, Erasmus MC, Rotterdam
  • Dr. Heleen van Beekhuizen, gynaecologisch Oncoloog, Erasmus MC en initiatiefnemer van de Taskforce HPV-kankervrij.nl
  • Dr. Cobi Reisman, seksuoloog/uroloog, Amstelland Ziekenhuis en voormalig voorzitter van European Society for Sexual Medicine (ESSM)
  • Putri Hintaran, Arts M+G, GGD regio Utrecht


Doelgroep en accreditatie

Deze nascholing is hoofdzakelijk bedoeld voor: huisartsen, gynaecologen, GGD-artsen, urologen/seksuologen en KNO-artsen. 

Accreditatie zal worden aangevraagd bij ABC1, NVOG, ABSG en NVU.


Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door MSD en GSK.

MEDtalks.nl

info@medtalks.nl
29, Arendstraat, Hilversum, 1223RE

Gerelateerde cursussen

Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Er spelen momenteel meerdere zaken rondom de behandeling van gynaecologische tumoren. Daarom is het de hoogste tijd voor een update waarin we rekening houden met de actuele ontwikkelingen en de uitdagingen. In deze nascholing worden er vier belangrijke studies in beschouwing genomen rondom gynaecologische tumoren.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
Behalve een 'wrap-up' van kernboodschappen uit de vorige nascholing, wordt er ingegaan op beschikbare vaccinaties, en logistieke, praktische en ethische vragen rondom vaccinaties op maat.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
In deze MEDtalks-nascholing komen 4 van deze vaccinaties aan bod, te weten vaccins tegen influenza, pneumokokken, meningokokken en varicella zoster.
Gratis
Gratis

NSPOH

E-learning
1.5-2
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In Nederland worden de meeste vaccinaties toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma of in het kader van reizigersvaccinaties. Maar hoe bekend bent u met specifieke vaccinaties voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en immuungecompromitteerden?
Gratis
Gratis

MedischeScholing

E-learning
1
Let op: dit webinar is niet langer geaccrediteerd. De accreditatievragen zijn gesloten. Het is dus niet meer mogelijk om de accreditatievragen in te vullen.
In samenwerking met het RIVM, de FMS, GGD/GHOR en het NHG faciliteert MedischeScholing.nl een gratis geaccrediteerde live-uitzending. Het hoofdthema is de discussie rondom 3e vaccinatie en boostervaccin tegen COVID-19. Daarnaast zullen we ethische dilemma´s rondom COVID-19 vaccinatie behandelen en het infectierisico van COVID-19 bij zwangeren bespreken. Met de scholing willen we handvatten geven voor vragen die u kunt krijgen in de spreekkamer.
Gratis

PAOFarmacie

Incompany
3.5
De nascholing Communicatie bij vaccinatie gaat in op verschillende technieken om informatie in te winnen bij de patiënt over zijn zorgen over vaccinaties. U leert hoe u de patiënt op zijn eigen niveau kunt voorlichten over de voordelen van vaccineren. Vervolgens komen methoden aan bod om samen met de patiënt een weloverwogen keuze te maken over het vaccineren.
Op aanvraag
17
Jul
2023
17
Jul
2026
€ 124

EduStitch

E-learning
1.5
Pas het geleerde van de e-learning direct toe in de praktijk met behulp van de EduStitch hechtset
EduStitch is al 15 jaar dé partij voor iedereen die goed, zelfverzekerd en vakkundig wil leren hechten. De e-learning Perinuemletsel is ontwikkeld voor beginnende A(N)IOS gynaecologie en (PA) klinisch verloskundigen. Maar zeker ook ter na/bijscholing van meer ervaren geboortezorg verleners. We nemen je stap voor stap mee door de verschillende facetten van baringsletsel, elk hoofdstuk bevat aan het einde enkele kennisvragen. Na het doorlopen van de gehele e-learning, wordt je kennis getoetst d.m.v. een afsluitende toets.Met behulp van de bijgeleverde hechtset kun je de getoonde technieken meteen toepassen in de praktijk.
€ 124
Gratis

NSPOH

E-learning
1
Na het volgen van de e-learning beschik je over de inhoudelijke kennis om de maternale kinkhoestvaccinatie toe te dienen en hierover het gesprek met zwangere vrouwen te voeren.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Als gevolg van de COVID-19-pandemie wordt er weliswaar minder gereisd naar gebieden met 'bijzondere' infectieziekten, maar het gebeurt nog steeds, en ook dichter bij huis zijn er bestemmingen waarbij het goed is om na te denken over infectiepreventie.
Gratis