Incompany MIO Infecties tijdens de zwangerschap en het kraambed
Tijdens deze MIO-bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek over “Infecties tijdens de zwangerschap en het kraambed”. Af en toe heb je als verloskundige te maken met een zwangere, kraamvrouw of een pasgeborene met een infectie. Het is van (levens) belang om de infectie te herkennen en adequaat te behandelen. Aan de hand van theorie en zelf ingebrachte casus gaan we dit onderwerp methodisch bespreken. Ook voor startende verloskundigen is deze cursus zeer geschikt.Prijzen
Beroepen
Competenties
Sprekers
Ans Pellikaan
Docent Verloskunde Academie Rotterdam & Master Verloskunde, POET-instructeur, Verloskundige.
De training wordt gegeven door Ans Pellikaan. Zij is een ervaren docent en coach op zowel de Verloskunde Academie van de Hogeschool Rotterdam als bij de Master Verloskunde, waar ze verloskundigen begeleid in hun professionele en persoonlijke groei. Zij is tevens ervaren POET-instructeur en docent acute vaardigheden. Ze brengt de theorie en praktijk samen in betekenisvolle, hands-on trainingen. Met aandacht, deskundigheid en passie creëert ze een leeromgeving waarin verloskundigen zich zekerder, vaardiger en veerkrachtiger voelen.Doelen
Aan het einde van het programma heeft de cursist:
Programma
Klinisch redeneren in actie – samen leren over infecties tijdens zwangerschap en kraambed
Infecties tijdens de zwangerschap of het kraambed zijn zeldzaam, maar kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor moeder en kind. Als verloskundige ben jij degene die het verschil kan maken — door op tijd te signaleren, doordacht te handelen en scherp te reflecteren op je keuzes.
Tijdens deze MIO-bijeenkomst gaan we in gesprek over “Infecties tijdens de zwangerschap en het kraambed”. Aan de hand van actuele theorie én een door jou zelf ingebrachte casus bespreken we het onderwerp methodisch en praktijkgericht. Jouw casus is actueel, nog lopend of recent afgerond. Je hebt vragen over je beleid, twijfels over het verloop, of zoekt verdieping op een dilemma.
Wat kun je verwachten?
- Verdieping op actuele richtlijnen, inzichten en protocollen
- Systematische bespreking van casuïstiek
- Zelfreflectie en groepsreflectie
- Praktische handvatten voor je klinisch redeneren
- Leren van collega’s én van de docent
Je deelt ervaringen, toetst je handelen en versterkt je klinisch redeneren. Dat bevordert niet alleen jouw persoonlijke groei, maar ook de kwaliteit van zorg die je levert.
Ervaringen van deelnemers:
- “Weer even alle info op een rijtje.”
- “Ik vond het waardevol om andere inzichten te horen van andere verloskundigen in een kleine, veilige omgeving.”
- “Het was ontzettend leerzaam, zowel inhoudelijk als het bespreken van de verschillende casussen. Heel leerzaam om werkwijze en inzichten van andere collega’s te horen!”
Methodisch Intercollegiaal Overleg (MIO) heeft als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren. Voor alle vormen van MIO geldt dat het een manier is om zelfreflectie om te buigen naar groepsreflectie.