On demand Aspecifieke lage-rugklachten en chronische pijn
In Nederland worden elk jaar maar liefst 1,6 miljoen mensen behandeld voor rug- of nekklachten. Lage-rugklachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven, zoals het niet kunnen werken. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om aspecifieke lage-rugklachten, wat inhoudt dat er geen duidelijke oorzaak kan worden aangewezen. Hoe help je de patiënten met deze klachten nu het best?
Prices
Professions
Speakers
René Oosterwijk
Pijnrevalidatiearts CIR, medisch directeur bij CIR revalidatie
Rob Smeets
Hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en pijnrevalidatiearts CIR
Maaike Lunstroot
Moderator en huisarts
Wouter Timmer
(arbeids)Fysiotherapeut
Carine den Boer
Huisarts, onderzoeker, kaderhuisarts GGZ
Program
Attachments
In Nederland kampen erg veel mensen met rugklachten. We noemen deze aspecifiek wanneer er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen. In 95 procent van alle lage-rugklachten gaat het om aspecifieke lage-rugklachten. Aspecifieke lagerugpijn gaat meestal vanzelf binnen een aantal weken over, maar kan alsnog veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt. Hoe help je de patiënt met deze klachten wanneer er geen duidelijke oorzaak bekend is? Wanneer spreek je van chronische pijn? Hoe verhoudt zich dit met Aanhoudende Lichamelijke Klachten?
In dit webinar bespreken we de aspecifieke lage-rugklachten vanuit het perspectief van de eerste en tweede lijn. Wat is de optimale aanpak in de eerste lijn bij de fysiotherapeut? Wat kan Medisch Specialistische Revalidatie bieden? Neurowetenschappelijke achtergronden die meespelen bij chronificatie komen aan bod, evenals het biopsychosociale model, dat de biologische, psychologische en sociale factoren adresseert die aan rugpijn bijdragen. Hoe ziet optimale pijnzorg eruit in de toekomst en wat is hiervoor nodig?
Uiteraard heb je de kans om je vragen te stellen aan onze deskundige sprekers en de andere deelnemers.