On demand Aspecifieke lage-rugklachten en chronische pijn

lage rugaspecifieke lage rugpijnchronische lage rugpijnrugpijnpijn in onderrugRug klachten

In Nederland worden elk jaar maar liefst 1,6 miljoen mensen behandeld voor rug- of nekklachten. Lage-rugklachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven, zoals het niet kunnen werken. In 95 procent van alle lage rugklachten gaat het om aspecifieke lage-rugklachten, wat inhoudt dat er geen duidelijke oorzaak kan worden aangewezen. Hoe help je de patiënten met deze klachten nu het best?

Free
1.5 Points
Webinar
E-learning

Prices

Free

Professions

Arts voor verstandelijk gehandicapten
25 Sep 2023
24 Sep 2025
1.5 Points
ABC1
Huisarts
25 Sep 2023
24 Sep 2025
1.5 Points
ABC1
Physician Assistant
25 Sep 2023
24 Sep 2025
1.5 Points
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
25 Sep 2023
24 Sep 2025
1.5 Points
ABC1

Speakers

René Oosterwijk

Pijnrevalidatiearts CIR, medisch directeur bij CIR revalidatie

Rob Smeets

Hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en pijnrevalidatiearts CIR

Maaike Lunstroot

Moderator en huisarts

Wouter Timmer

(arbeids)Fysiotherapeut

Carine den Boer

Huisarts, onderzoeker, kaderhuisarts GGZ

Program

Description

In Nederland kampen erg veel mensen met rugklachten. We noemen deze aspecifiek wanneer er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen. In 95 procent van alle lage-rugklachten gaat het om aspecifieke lage-rugklachten. Aspecifieke lagerugpijn gaat meestal vanzelf binnen een aantal weken over, maar kan alsnog veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt. Hoe help je de patiënt met deze klachten wanneer er geen duidelijke oorzaak bekend is? Wanneer spreek je van chronische pijn? Hoe verhoudt zich dit met Aanhoudende Lichamelijke Klachten?

In dit webinar bespreken we de aspecifieke lage-rugklachten vanuit het perspectief van de eerste en tweede lijn. Wat is de optimale aanpak in de eerste lijn bij de fysiotherapeut? Wat kan Medisch Specialistische Revalidatie bieden? Neurowetenschappelijke achtergronden die meespelen bij chronificatie komen aan bod, evenals het biopsychosociale model, dat de biologische, psychologische en sociale factoren adresseert die aan rugpijn bijdragen. Hoe ziet optimale pijnzorg eruit in de toekomst en wat is hiervoor nodig?

Uiteraard heb je de kans om je vragen te stellen aan onze deskundige sprekers en de andere deelnemers.

CIR, clinics in revalidatie